Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Pražští strážníci podle primátora neměli oprávnění zveřejnit video se Železným

Městská policie v Praze podle primátora Bohuslava Svobody nebyla oprávněna zveřejnit videozáznam zachycující řešení přestupku moderátora České televize Jakuba Železného v centru města. Zásah strážníků byl profesionálně správný, pochybením je zpracování a forma zveřejnění videozáznamu, uvedl Svoboda. Podle ředitele pražské městské policie Eduarda Šustra k pochybení ze strany strážníků nedošlo.

Panu řediteli jsem tlumočil názor, že by kromě systémové nápravy tuto situaci vyřešila i omluva"

„Důkladně jsem se seznámil se všemi okolnostmi zveřejnění videozáznamu úkonu Městské policie hlavního města Prahy a došel k závěru, že MPP nebyla oprávněna zveřejnit videozáznam při řešení přestupku pana Železného," napsal Svoboda (ODS) na Twitteru. Toto stanovisko dnes sdělil řediteli městské policie Eduardu Šustrovi.

Situaci primátor hodnotí jako pochybení konkrétního člověka, nikoliv městské policie jako celku. „Zásah strážníků byl profesionálně správný, pochybením je zpracování a forma zveřejnění videozáznamu. Panu řediteli jsem tlumočil názor, že by kromě systémové nápravy tuto situaci vyřešila i omluva," uvedl Svoboda.

„Mám za to, že městská policie při zveřejnění tohoto videa postupovala při anonymizaci tak, že se snažila plně zachovat osobnostní práva přestupce. Podle mého názoru učinila maximum. Stejně tak, jako ve stovkách podobných zveřejněných případů v minulosti. Nemám tedy pocit, že bychom jakkoliv pochybili," reagoval na Facebooku Městské policie Eduard Šustr

„Pokud by tento postup měl být označen jako nesprávný, tak se do budoucna dostaneme do situace, kdy bude nutné posuzovat, zda daná osoba tím, že je veřejně známá, bude „požívat“ vyšší ochrany nebo respektive zvláštního zacházení, než osoba, která veřejně známá není. Této situaci odlišného posuzování „ve prospěch“ mediálně známých osob, bych se chtěl vyhnout. V současné době totiž platí přesně opačný princip. To znamená, že běžný občan požívá mnohem vyšších ochrany osobnostních práv, než veřejně známá či činná osoba," pokračoval Šustr. 

Městská policie v Praze věří, že předpisy neporušila

Pražská městská policie minulý týden na facebooku zveřejnila video, ve kterém uživatelé sociálních sítí identifikovali Jakuba Železného. Městská policie v Praze věří, že předpisy neporušila. „Pražská městská policie zveřejňuje svá videa v souladu s právními předpisy o ochraně osobních údajů. V minulosti již byla jako orgán veřejné moci kontrolována a je opětovně připravena pro případnou další kontrolu poskytnout potřebnou součinnost," řekla E15 mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová.

I s ohledem na tento případ chce Úřad pro ochranu osobních údajů prověřit, podle čeho pražská městská policie vybírá videa ke zveřejnění ze svých zásahů a zda dostatečně chrání identitu lidí v těchto záznamech.

„Pro anonymizaci používáme stejné nebo podobné technologie a metody, jako ostatní média. Samozřejmě, pokud Úřad pro ochranu osobních údajů zaujme jiný názor, který případně bude potvrzen v rámci správního soudnictví, tak jej budu plně respektovat. Stejně tak plně respektuji názor pana primátora, ačkoli v tomto konkrétním případě nevnímám postup městské policie a ani některého z jeho zaměstnanců jako chybný," vysvětlil Šustr. 

Zveřejněný záznam pochází podle městské policie z konce loňského roku. Muž, který má na videu záměrně rozmazaný obličej a pozměněný hlas, na nahrávce řeší s městskými a pak i státními policisty svoje parkování na Václavském náměstí. Chybu uznal, s pokutou 1000 korun souhlasil, jako „arogantní" kritizoval chování strážníků. „Snaha vyřešit banální dopravní přestupek upozorněním a výzvou k odjezdu se rozvinula ve čtyřicetiminutový proces, který vedle strážníků zaměstnal zcela zbytečně i policisty," komentovala dříve městská policie video, které označila za konverzační etudu. Podobné případy zveřejňuje podle mluvčí z preventivních a výchovných důvodů.

„Vteřina, kdy se dovíte: blízký se neuzdraví. Zastavíte. Blbě. Strážník hned řve. PAK zapne kameru," uvedl k nahrávce Železný v úterý na twitteru. Městská policie podle něj video sestříhala. „I tak měla má reakce být jiná! Mrzí mě to, omlouvám se," dodal moderátor.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ivo Spisar

Štítky městská policie, video, Bohuslav Svoboda, Jakub Železný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Čím víc se s tím mažeš, tím víc se umažeš. Promeškal příležitost mlčet a ponechat řešení příslušným postupem. Komunita která se cítí světovládná by si měla uvědomit že si patrně nese nemalou genetickou zátěž tím že se po generace množila v okolí, někdy i ve vlastní rodině. Mafie má na svědomí stovky milionů životů. Jednají podle vzoru udat a ukřižovat Ježu ač ho mohli osvobodit ale osvobodili vraha a lupiče barabase, zneužili náboženství k ovládnutí světa ohněm a mečem, pirátství, drancování zemí a vybíjení původních obyvatel, otrokářství, lichva, gulagy, koncentráky, filmy Dny zrady, Noc rozhodnutí, Schindlerův seznam, Smrt krásných srnců, Wintonovy děti, Musíme si pomáhat, Rozrušená země, nucené práce na uranu, filmy Proces Horáková,Toman, Ucho, oběšení vedení vlastní KSČ, měnová loupež 1:50, r 68, Vážení přátelé ano, Bony a klid, Báječná léta pod psa, Pupendo, Kolja, Akumulátor1, 2 rozvrat v roce 89 kdy soudruzi soukmenovci rozdělili Československo, zhasli a rozkradli viz seriál Devadesátky včetně dokumentu, Příběh Kmotra-agent StB Mrázek z Kolínska jako Rakušan, Šmejdi, Gangster ka, Sametoví vrazí, Ivánku kamaráde můžeš mluvit, písně Karel Kryl Demokracie, Za prachy. Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado. Mám jednu ruku dlouhou, Peterka Amnestie. Nájem zvedej, Sami, Pánubohu do oken, Nightwork Píseň pro obyvatele města Prahy, Pokáč Sexuální násilí, ABJ virtuálky, Pánové nahoře, Zdálky zblízka, Maškarní ples, Markéta, věštecké písně. O jejich dnešní vàlce Prof John J Mearsheimer university Chicago na YT Matěj Gottwald české titulky, film Už je zase tady'o nesmrtelnosti'té mafie která vede svět od krizí ke krizím a od válek k válkám prostřednictvím bílých koňů, loutek, komediantů, válečných trpaslíků, kudlanek, trubců neschopných něco skutečně dělat pro obyvatele země kde žijí jak vidíme i u nás. Planeta opic, Pošťák, Doktor divnoláska, Hlava 22, Obchodník se smrtí, Soukromá válka pana Wilsona, Vlk z Wall Streetu, Kmotr, Erin Brockovich, Někdo to rád horké, Lidi co znám, Vítejte v Řecku pane inspektore, to vše je o té vražedné lichvářské zbrojařské válečnické překupnické nenasytné mafiánské chobotnici která svírá a vysává svět. Citát mužíka s pseudonymem rotschild 1763,,Ti kteří chápou systém budou tak zainteresováni na vlastním zisku nebo závislí na prospěchu který systém přináší že z jejich řad nikdy opozice nevzejde. Masa lidí neschopná to mentálně pochopit bude však své břímě nést bez reptání. Možná že ani nebude tušit že celý systém je nepřátelský jejich vlastním zájmům..

Neděle, 26. března 2023, 13:37Odpovědět

Pražští strážníci podle primátora neměli oprávnění zveřejnit video se Železným  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.