Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Mistrovství světa v agility se blíží. V Liberci na podzim změří síly stovky závodníků

PR článek

Liberec se stane za pár měsíců dějištěm Mistrovství světa v agility 2023. Do města pod Ještědem se vrací po šesti letech a uskuteční se 4. – 8. října. Přípravy na největší kynologický závod v České republice jsou v plném proudu a organizátoři mají za sebou už i prověrku připravenosti ze strany mezinárodní kynologické federace Federation Cynologique Internationale (FCI), která dopadla na výbornou.

Soutěže se odehrají v liberecké Home Credit aréně, která je týmům i komisařům dobře známá z minulých soutěží, neboť v Liberci se šampionát koná už po třetí. Liberec je tak jediným městem na světě, které světový závod hostí opakovaně.

„Zástupce FCI zajímá vše, co souvisí s mistrovstvím, prezentace trvala několik hodin. Zajímal je stav příprav, jak jsme na tom, co vše je nachystané. O to víc jsme pod drobnohledem, protože bude šampionát poprvé podle nových pravidel, kdy došlo k rozšíření o jednu výškovou kategorii, což je o ednu třetinu psů více na startu,“ uvedla Michaela Bakrlíková, výkonná ředitelka organizačního výboru MS Agility 2023.

Očekává se příjezd stovek závodníků přibližně z 55 zemí z celého světa. Vyloučeni jsou ze šampionátu závodníci Ruska a Běloruska. Přesné počty soutěžících ale budou známé až po kvalifikacích v jednotlivých zemích. „Kvalifikace ještě nejsou u konce, některé státy je měli už vloni, jinde teprve na závodníky čekají. Podle výsledků kvalifikací budeme přesně vědět, kolik účastníků přijede soutěžit,“ poznamenala Michaela Bakrlíková.

Kvalifikace čekají ještě i na domácí reprezentanty, jejichž výkonnost napovídá, že budou na podzim v Liberci patřit k favoritům. „Stabilně se naši reprezentanti drží v soutěžích na stupních vítězů, a tak jsou očekávání vysoká. Navíc bude pro naše závodníky šampionát ojedinělý v podpoře domácího publika a konání v domácím prostředí,“ podotkla ředitelka závodu.

Přípravy světového závodu v Liberci běží podle plánu. Vstupenky z předprodeje mizí, rovněž o ubytování mají závodníci i fanoušci nemalý zájem. Zájemci si vstupenky mohou koupit v předprodeji, ať už na jednotlivé dny, tak i na celý šampionát. Vybírat můžete lístky také zde

„Po nechtěné covidové pauze, která omezila pořádání velkých akcí, včetně agility soutěží, je po soutěžích na špičkové úrovni velký zájem. Očekáváme, že dorazí nejméně tři tisíce fanoušků, a to domácích i zahraničních, kteří v Liberci pobudou i celý týden. Další tisíce návštěvníků přijedou na víkend či kratší pobyty,“ říká Pavel Jakubec, výkonný ředitel organizačního výboru pro produkci a marketing MS Agility 2023.

Pořadatelství mistrovství světa vyjde přibližně na 10 milionů korun. Očekávaný přínos pro Liberec a blízké okolí se ale bude podle předpokladů organizátorů pohybovat okolo 45 milionů korun, z nichž největší část tvoří ubytování a stravování. Partnery akce jsou město Liberec a Liberecký kraj, Wellness hotel Babylon a Home Credit arena Liberec. Zájemci o ubytování mají také jedinečnou příležitost si již nyní zajistit místa v partnerských hotelech šampionátu, možnost rezervace je již otevřena.

Podrobnější informace o Mistrovství světa v Agility 2023 najdou zájemci na webových stránkách www.agility2023.cz, kde mohou sledovat aktuality před šampionátem i v jeho samotném průběhu.

O AGILITY

Agility je psí sport, při kterém pes podle pokynů psovoda překonává sérii překážek. Některé překážky jsou skokové – jednoduché, dvojité, skok daleký, kruh; některé přebíhací – kladina, áčko, houpačka; jiné probíhací – slalom, pevný tunel, látkový tunel.

Na závodech jsou parkury dlouhé 15–22 překážek od 100 do 220 metrů, pes všechny překážky překonává dobrovolně, nemá na sobě ani vodítko, ani obojek. Agility může dělat každý pes s průkazem původu i kříženci všech velikostí a tvarů za předpokladu, že je zdravý a nemá nijak omezený pohyb. Světový šampionát je ovšem určen pouze pro psy s průkazem původu.

Ohodnoť článek

Štítky Mistrovství světa, agility, Liberec, šampionát, FCI Agility World Championschip 2023

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mistrovství světa v agility se blíží. V Liberci na podzim změří síly stovky závodníků  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.