Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Brně zakázali radním vstup na stadion. Lužánky developerům nedáme, burcuje fotbalista Švancara

Po dvaceti letech klidu se v moravské metropoli schyluje k ostré bitvě o stadion za Lužánkami. K mobilizaci sportovních fandů zavelel fotbalista Petr Švancara, kterého pobouřily plány města na chystanou demolici sportoviště a slibuje radním odvetu. Představitelům města dokonce fanoušci zakázali vstup na stadion.

Brnem cloumá spor o osud stadionu v Drobného ulici od podzimu minulého roku, kdy město zatím nepravomocně uspělo v dlouholetém soudním sporu s podnikatelem Liborem Procházkou. Po několika týdnech od verdiktu jurisdikce radnice navíc smetla ze stolu projekt Petra Švancary, který na sportovišti plánoval vybudování tréninkového centra pro mladé. Nápad dostal podporu v participativním rozpočtu a magistrát se zavázal k uskutečnění. Představitelé radnice ale nyní couvají. Jako hlavní argument uvádějí statický posudek, podle nějž je objekt zralý na demolici.

Záměr rozzlobil opoziční politiky a hlavně sportovní fanoušky, kteří před hřiště umístili ceduli s nápisem – Radě města Brna vstup zakázán. Informace o bourání zvedla ze židle rovněž fotbalistu Petra Švancaru, který se k záležitosti donedávna nevyjadřoval. Bývalý hráč Brna, Žižkova nebo pražské Slavie totiž zápolil v reality show Survivor na pustém ostrově. Po návratu do České republiky se nestačil divit, co se v jeho rodném městě odehrálo. 

„Hned, jak jsem zapnul mobil, mi naskočily desítky zpráv o chystané demolici. Naštvalo mě to a strašně zklamalo. Radní mi ještě na podzim slibovali, že na jaře začneme stavět tréninkové centrum. Nyní ale někdo přijde s nápadem na demolici. Beru to jako kudlu do zad a nenechám to jen tak. Nyní konzultuji postup s právníky,“ řekl Švancara, který stadion oživili rozlučkou, které tehdy přihlíželo pětatřicet tisíc diváků.

Hrozí nebezpečí, bojí se radní

Město postup brání a tvrdí, že v případě vybudování tréninkového centra hrozí dětem při hře s míčem nebezpečí kvůli nestabilním tribunám. Odvolává se na posudek statika z června minulého roku, který si zpracovala městská firma Starez Sport. „Stadion je ve velmi špatném, na mnoha místech i havarijním stavu, který se postupem času zhoršuje. Vzhledem k velkému množství velice závažných poruch by bylo vhodné provést nové, dokonalejší uzavření bez jakéhokoliv přístupu nepovolaných osob a zahájit kroky nutné k demolici stavby,“ uvedl radní pro sport Tomáš Aberl (TOP 09). 

Fotbal patří za Lužánky, myslí si fotbaloví fandové 

Výstavba místo fotbalu? 

O statický posudek se zajímají rovněž opoziční zastupitelé, kteří neměli zatím možnost dokument vidět. Stejně by rád závěr odborníka viděl Švancara, jehož představitelé Brna požádali o společnou schůzku. Tu útočník přezdívaný Mercedes ale odmítl s tím, že se s politiky nemá o čem bavit. Bojí se totiž, že vedení Brna si už dávno vyjasnilo, co na území chce.

„Fotbal vždy patřil za Lužánky. Je to srdce Zbrojovky i Komety. Nenecháme si stadion vzít politiky, kteří už jsou nejspíše domluvení s developery. I proto chystáme v následujících týdnech zahájit akce, které se nebudou mnohým lidem líbit,“ dodal fotbalista.

Nic se nerozhodlo

Brno vášně ohledně betonového skanzenu dlouhodobě klidní. Tvrdí, že o využití místa rozhodnou odborné studie. Vyjádření vedení v čele s primátorkou Markétou Vaňkovou (ODS) ale nasvědčují, že ke slibované stavbě nového stadionu nejspíše nedojde. 

Myslím si, že lokalita není určená na velké tisícové návštěvy z pohledu dopravy, tamější bytové zástavby i blízkosti lužáneckého parku. O budoucím využití budeme vést jednání. Počítám s tím, že si necháme zpracovat k záležitosti studie a analýzy. Na základě toho zvážíme možné varianty, sdělila primátorka v rozhovoru pro Drbnu. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Aneta Šamšulová

Štítky Brno, Lužánky, Stadion, Švancara

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně zakázali radním vstup na stadion. Lužánky developerům nedáme, burcuje fotbalista Švancara  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.