Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Text přísahy Pavla bude vyhotoven kaligrafickým písmem

Poslanecká sněmovna připraví pro inauguraci nového prezidenta Petra Pavla výtisk ústavy s textem prezidentského slibu, který bude vyhotoven kaligrafickým písmem. Speciálně vyrobené budou i desky na ústavu. Novinářům to řekl kancléř Sněmovny Martin Plíšek. Předsedkyně dolní komory Markéta Pekarová Adamová už také převzala ručně vyrobené pero, kterým nový prezident Petr Pavel podepíše slib. Podle Plíška Sněmovna vyhlásí soutěž na slavnostní vyhotovení ústavy, které by bylo v budoucnosti používáno při obdobných slavnostních příležitostech.

Inaugurace se uskuteční ve čtvrtek 9. března ve 14:00 ve Vladislavském sále na Pražském hradě. Na společné schůzi horní i dolní komory Parlamentu Pavel složí prezidentský slib a ve funkci nahradí Miloše Zemana. Slib nová hlava státu skládá do rukou předsedy Senátu, v době jeho odříkání má mít ruku položenou na výtisku Ústavy ČR.

"Připravíme výtisk ústavy s textem slibu, který bude vyhotoven kaligrafickým písmem. Připravujeme také speciální desky pro ústavu," uvedl Plíšek. Desky podle něj budou vyrobeny z duralu a mosazi. Sněmovna zajistila i speciální pero, které v pátek od výrobce převzala Pekarová Adamová.

Podle výrobce pera Marka Najvara z firmy Česká pera je jeho základní barvou černá, tělo i víčko je vyrobené z německého ebonitu. Obě části pera nesou motiv trikolory, tento prvek je vyrobený z akrylu. Na víčku je znak českého lva. Pero má zásobník na inkoust a hrot z leštěné oceli. Umístěno je v dárkové kazetě z černého ořechu, která obsahuje kromě plnicího i kuličkové pero a kalamář s inkoustem.

Plíšek poznamenal, že Sněmovna cítí určitý dluh ke způsobu provedení ústavy použité při přísaze. Připravuje proto soutěž na návrh slavnostního vyhotovení ústavy. Vyhlášena by měla být ještě letos a zúčastnit by se jí měli přední odborníci na umělecké zpracování dokumentů. "Rádi bychom, aby při příštím slibu prezidenta nebo při nějakých výročních událostech, které se vztahují například k výročí schválení ústavy a nebo jiným událostem, už byl slavnostní výtisk," doplnil kancléř.

Čtvrteční inauguraci bude předcházet středeční generální zkouška, které se zúčastní Pekarová Adamová i předseda Senátu Miloš Vystrčil. Do té doby se ještě jednou sejde Plíšek s vedoucím hradní kanceláře Vratislavem Mynářem i jeho nástupkyní Janou Vohralíkovou, aby přípravy posoudili. Scházet se budou také protokolisté, organizační odbory a společně s policií a ochrannou službou se budou dolaďovat i bezpečnostní opatření.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv redakce

Štítky ČR, Pavel, inaugurace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Text přísahy Pavla bude vyhotoven kaligrafickým písmem  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.