Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Proč darovat krevní plasmu? Hlavním důvodem je snaha pomáhat

PR článek

Do motivace k dárcovství se v první řadě promítá snaha pomoci těm, kteří bojují s vážnou nemocí a potřebují léky vyrobené z krevní plasmy. Jaké další důvody vedou k rozhodnutí stát se pravidelným dárcem? Povídali jsme si s dárci.

„Líbí se mi možnost pomáhat lidem, pomáhat je lidské, a pokud člověk potřebuje pomoct, mělo by se pro něho udělat maximum.“ Petr, 26

Jako jeden z nejčastěji uváděných důvodů dárcovství byla jednoznačně snaha pomáhat lidem, kteří bojují se zdravotními obtížemi a potřebují léky vyrobené z krevní plasmy. Ty se podávají například pacientům s poruchou srážlivosti krve, sníženou imunitou, s poruchou ledvin či nádorovými onemocněními. Krevní plasma se významně uplatňuje se také při léčbě rozsáhlých popálenin a úrazů doprovázených velkými ztrátami krve.

„Příbuzný potřebuje léky vyráběné z krevní plasmy.“ Jakub, 43

Mnohé „účinné látky“, které plasma obsahuje, zatím nelze synteticky vyrobit. Proto lze tyto léky využívat jen díky ochotě dárců, což lidé často nevědí. Řada respondentů tak zmiňuje zkušenost s vážnou nemocí v rodině nebo blízkém okolí, která je na myšlenku darovat krevní plasmu přivedla.

„Abych měl přehled o svém zdravotním stavu.“ Ondřej, 48

Pravidelnou součástí každého odběru je konzultace u lékaře a zhodnocení krevního obrazu. Dárce tak má průběžně přehled o svém zdravotním stavu a odběr krevní plasmy může využít i jako „preventivní“ prohlídku.

„Jelikož studuji lékařskou fakultu, přišlo mi na místě, abych šla příkladem. Vítám i finanční přilepšení.“ Monika, 24

Každý dárce má možnost se rozhodnout, zda bude darovat plasmu bezplatně, nebo za úhradu. Finanční odměna činí v současné době 800 Kč za uskutečněný odběr. Mimo to se mohou dárci zapojit do věrnostního programu a získat nejrůznější věcné odměny.

„Chci pomáhat a využívám možnost snížit si daně.“ Nikol, 43

U bezplatného dárcovství krevní plasmy platí stejné podmínky jako v případě známějšího darování krve. Bezplatný dárce má tedy nárok na placené volno od zaměstnavatele a může si snížit daňový základ.

„Abych měl ze sebe dobrý pocit, že pomáhám. Sbírám ,karmabody‘ “ Patrik, 29

Chcete se také stát dárcem krevní plasmy?
Darovat krevní plasmu může kdokoli ve věku 18–65 let, v případě prvodárců do 60 let. Odběr je snadný, bezbolestný a zabere jen pár desítek minut. Na stránkách www.caraplasma.cz si můžete zjistit všechny potřebné informace, vyhledat pobočku ve Vašem městě i zarezervovat termín. Moderní dárcovská centra Cara Plasma najdete v Praze, v Brně, v Jihlavě, Břeclavi, Českých Budějovicích, Strakonicích, Kolíně, Mladé Boleslavi, Ostravě, v Uherském Brodu, Pelhřimově a Zlíně. 

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky krevní plazma, zdraví, Cara Plasma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Proč darovat krevní plasmu? Hlavním důvodem je snaha pomáhat  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.