Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Energošmejdi mají nový trik. Zneužívají zastropované ceny energií k podpisu smlouvy

Nekalé praktiky šmejdů zneužívajících důvěřivých občanů neberou konce. Takzvaní energošmejdi aktuálně zneužívat zastropované ceny elektřiny a plynu, které používají jako záminku k podpisu často nevýhodných smluv. Klientům v některých případech vyhrožují například odpojením od odběru. Cenový strop na energie platí od začátku letošního roku, odběratelé ho získávají automaticky.

Čtrnáctidenní lhůta

„Každoročně se na nás obrací stovky klientů s žádostí o pomoc, ale odhadujeme, že o většině pokusů, které energošmejdi realizují, se ani nedozvíme. Často jsou to velice individuální životní příběhy, ve kterých hraje roli i vysoký věk zákazníků. Vždy se snažíme komunikovat přímo jak se zákazníkem, tak i se společností, která novou problematickou smlouvu uzavřela. Vždy se se zákazníkem snažíme najít individuální řešení a pomoci mu se z nové nevýhodné smlouvy vyvázat s minimálními náklady, ne vždy se to však podaří,“ říká Rudolf Uzlík, vedoucí obslužných procesů společnosti E.ON Energie.

Podvodníci se podle společnosti vydávají za zaměstnance firmy E.ON a nutí zákazníky podepsat dokumenty, což jsou ve skutečnosti smlouvy s novým dodavatelem nebo plná moc zprostředkovatelům. Problémy jsou podle firmy i se smlouvami, které byly uzavírány na základě zmocnění, často před několika lety nebo měsíci, které někteří obchodníci nebo zprostředkovatelé nyní mezi sebou přeprodávají a klientům se je nedaří kontaktovat.

„Od smlouvy s novým dodavatelem, kterou zákazník podepsal mimo obchodní místo, může bez sankcí odstoupit do 14 dnů od jejího uzavření. Tak je chráněn i v případě, že podepíše smlouvu se zprostředkovatelem. Později už bývá problematičtější od ní odstoupit. Základem proto zůstává nic nepodepisovat bez důkladného prostudování smlouvy a podmínek, doporučujeme vzít si klidně čas na rozmyšlenou. Také doporučujeme se vyhnout uzavírání smluv po telefonu a pokud si i o podepsání člověk není jistý, neodkladně se na nás obrátit,“ doplňuje mluvčí společnosti E.ON Energie Roman Šperňák.

Snaha o co nejrychlejší podpis smlouvy

S podobnými zkušenostmi se na svého dodavatele energií obracejí také zákazníci společnosti ČEZ. „Zákazníci nás v těchto týdnech upozorňují na zvýšenou aktivitu podomních podvodníků s energiemi, od kterých byl v poslední době spíš klid. Teď si ale bohužel našli nové triky a zneužívají vládních stropů, aby donutili zejména seniory a další zranitelné zákazníky k podpisu smluv,“ říká generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec a dodává: „Nejtypičtějším znakem podvodníků s energiemi je snaha zákazníka přimět co nejrychleji k podpisu smlouvy, aniž by si ji měl čas pořádně přečíst. Řádný obchodník, jehož nabídka je skutečně výhodná, nechá zákazníkovi dostatek času na její prostudování.“

Odhalit podvodníky může být podle Kadlece někdy složité, je proto důležité řídit se základními radami. Pokud se někdo vydává za zaměstnance ČEZ nebo E.ON a oslovený zákazník má o tomto pochybnosti, může si totožnost pracovníka ověřit na bezplatné infolince. Každý zaměstnanec takové společnosti by se zároveň měl na požádání prokázat služebním průkazem.

Výhrůžky odpojením

Před praktikami některých dodavatelů varuje také Energetický regulační úřad, podle kterého některé společnosti vyhrožují spotřebitelům, že jejich odběrné místo odpojí od elektřiny nebo plynu poté, co spotřebitel neuhradí jedinou zálohu. Takový postup však může být podle úřadu v rozporu se zákonem. Energetický zákon totiž stanoví, že k porušení platební povinnosti musí dojít opakovaně. Odpojení odběrného místa by tak mělo hrozit až ve chvíli, kdy spotřebitel neuhradí přinejmenším dvě různé platby za energie, například dvě zálohy nebo jednu zálohu v kombinaci s nedoplatkem z vyúčtování či podobně.

„V loňském roce se na nás obrátilo několik desítek spotřebitelů, kterým dodavatel vyhrožoval přerušením dodávek již po neuhrazení jediné zálohy. Často se jednalo o případy, kdy šlo o sporné navýšení záloh. Předcházelo mu například zvýšení ceny, kterým dodavatel mohl porušit fixaci sjednanou ve smlouvě,“ vysvětluje Ladislav Havel, člen Rady Energetického regulačního úřadu.

Jestliže chce dodavatel odpojit spotřebitele od energií, musí ho na každé pochybení v platebních povinnostech nejprve upozornit, a to opakovaně. Po každém upozornění musí navíc poskytnout i přiměřenou lhůtu k úhradě dlužné částky. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky elektřina, energie, spotřebitel, ČEZ, Tomáš Kadlec, E.ON, Energetický regulační úřad, E.ON Energie, Ladislav Havel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Problém společnosti. Známe koupání špatných obchodníků ve Vltavě, kontrola závaží, srovnejme s dnešním růstem cen a snižování hmotnosti, sekání ruky zlodějů, u lumpů i jejich veřejné popravy. Známe defenestraci špatných úředníků a když se život kvůli bojům loupeživých rytířů a prelátů stal obtížným najali si lidé Jana Žižku. Řekl bych že se na něj dnes čeká. Izrael kterému jsme pomáhali ke vzniku by nám mohl půjčit mosad, pochytat válečnické trpaslíky, kudlanky, trubce, žraloky, pijavice, parazity. Mohli by v nějakém kibucu ozeleňovat poušť.

Pátek, 17. února 2023, 20:06Odpovědět

Baron Kocharovski

problém jen těch, co nepoužívají rozum. proč se to některým prostě nestává?!

Pátek, 17. února 2023, 19:00Odpovědět

Libor Burian

A tak si tady žijem mezi mafií psychopatů (~1%což je~sto tisíc) kteří nemusí být zaměstnáni a prokazovat původ majetku a příjmů už od roku 89 kdy si soudruzi soukmenovci rozdělili Československo, zhasli a rozkradli viz seriál Devadesátky včetně dokumentu, písně Karel Kryl Demokracie, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Pokàč Sexuální násilí atd.Jsou ve válce,o ní přednáška Prof John J Mearsheimer university Chicago na YT Matěj Gottwald české titulky, film Už je zase tady'o nesmrtelnosti'mafie která vede svět od krizí ke krizím a od válek k válkám prostřednictvím bílých koňů, loutek, komediantů, válečných trpaslíků, kudlanek, trubců neschopných něco skutečně dělat pro obyvatele země kde žijí jak vidíme i u nás. Lidé se všude probouzí, už i u nás.Vědí němci jak byli mafií použiti k tažení na východ, zfetovaní pervitinem, zfanatizovaní hiedlerovci, poslaní zmrznout bez zimní výstroje?O eu Minúta pravdy Milana Uhríka, projev Alice Wedel Afd na yt Roman Kirsch české titulky, hodnocení Anděly od Sara Wagenknecht, exeuposlanec Jan Keller.To je dnešní rámec viz.naUrádiu Martina Kociánová o nové totalitě,viru, vládních dezinformátorech,omezování svobody slova...

Pátek, 17. února 2023, 11:46Odpovědět

Energošmejdi mají nový trik. Zneužívají zastropované ceny energií k podpisu smlouvy  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.