Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Začíná druhý volební den. Česko se odpoledne dozví jméno budoucího prezidenta republiky

Česko se dnes odpoledne dozví jméno budoucího prezidenta republiky. Závěrečný duel mezi Andrejem Babišem a Petrem Pavlem mohou ještě předtím pomoci rozhodnout ti, kteří v pátek hlasovat nestihli. Volební místnosti budou po noční přestávce otevřeny od 8:00 do 14:00, poté volební komisaři začnou hlasy sčítat. Výsledky budou zveřejněny na volebním webu.

V prvních hodinách prvního volebního dne se k volebním urnám dostavilo místy až 30 procent voličů, k večeru pak asi polovina. Celková účast by tak mohla přesáhnout rekordních 70 procent. 

Prvního kola letošních prezidentských voleb se před dvěma týdny zúčastnilo rekordních 68,24 procenta z osmi a čtvrt milionu voličů. Nynější účast by podle dosavadního vývoje hlasování mohla být ještě vyšší. Při prezidentských volbách před pěti lety přišlo závěrečný duel rozhodnout 66,6 procenta voličů.

Vítězem prvního kola byl někdejší představitel české armády a NATO Pavel, který získal 1,98 milionu hlasů. Expremiéra, předsedu a poslance ANO Babiše předstihl zhruba o 23 tisíc hlasů, což byl nejtěsnější výsledek v historii přímých prezidentských voleb. O tom, zda Pavel výhru zopakuje, rozhodnou nejen jeho voliči z prvního kola, ale i voliči čtveřice méně úspěšných kandidátů, kteří ho podpořili.

Babiš podobnou podporu od zbývajících dvou kandidátů z prvního kola nezískal. Předsedu ANO jako svého nástupce doporučil dosavadní prezident Miloše Zeman. Případnou podporu voličů někdejšího protikandidáta Jaroslava Bašty z SPD ohrozil Babiš výrokem, že se toto druhé opoziční sněmovní hnutí nikdy nestane koaličním partnerem ANO.

Velký zájem je o prezidentské volby i v zahraničí, kde je možné hlasovat na ambasádách. Frontu si po otevření volební místnosti museli Češi vystát v Bruselu, Bratislavě, Berlíně, Paříži či Londýně. Většina příchozích uvedla, že si přeje především změnu chování Pražského hradu. První kolo u Čechů v zahraničí vyhrál Pavel s nadpolovičním ziskem hlasů.

Prezidentských voleb se mohli zúčastnili i čeští vojáci na zahraničních misích. Nejvíc jich v současné době slouží na Slovensku, kde pro ně byla zřízena volební místnost přímo v místě nasazení. Podobnou možnost mají i v Litvě. Čeští vojáci působící na Sinaji se musejí přepravit na české velvyslanectví do Káhiry.

Podle sázkových kurzů je favoritem na vítěze voleb Pavel, na jeho výhru se těsně před otevřením volebních místností objevila sázka 9,5 milionu korun. Na Pavlovo zvolení byl podle informací na webech sázkových kanceláří dnes v poledne kurz v průměru 1,07:1 a na vítězství Babiše 9,5:1

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky volby, prezident, přímá volba, volební místnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začíná druhý volební den. Česko se odpoledne dozví jméno budoucího prezidenta republiky  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.