Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Znáte pět nejčastějších mýtů o krevní plasmě?

PR článek

Dárcovství krevní plasmy provází řada nejasností a mýtů, které mnoho lidí považuje za fakta. Jak je to ve skutečnosti s vývozem plasmy do zahraničí? Kdo určuje výši finanční náhrady? A může plasmu darovat úplně každý? Odpovídá Kristýna Štětinová, marketingová manažerka společnosti Cara Plasma.

Mýtus č. 1

Krevní plasma se vyváží do zahraničí a není k dispozici pro české pacienty.

Krevní plasma je po odebrání v centrech Cara Plasma odvezena do zpracovatelských závodů v zahraničí z toho důvodu, že v České republice zatím není žádný oprávněný zpracovatel. Část plasmy se k nám ale vrací ve formě léků, které se využívají k léčbě českých pacientů. Striktně dodržujeme naši zásadu, že plasma odebraná v centrech Cara Plasma se využívá výhradně k výrobě léků a nikdy nesměřuje do kosmetického průmyslu.

Mýtus č. 2

Dárci dostávají pouze 800 Kč, ale plasma se následně prodává za mnohonásobně vyšší cenu.

Náhrada za odběr krevní plasmy je regulována zákonem, který určuje maximální možnou výši, kterou za odběr můžeme vyplatit. V ceně odebrané plasmy je potřeba zohlednit také náklady na personál a veškeré další nutné výdaje související s odběrem, jako je zdravotnický materiál, energie a podobně.

Mýtus č. 3

Pomáhat by měl člověk zadarmo, nikoliv za peníze.

Každý dárce má možnost darovat plasmu bezplatně, nebo za úplatu. Bezplatný dárce má nárok na placené volno od zaměstnavatele a může si snížit daňový základ. Placený dárce dostává náhradu 800 Kč za čas strávený na odběru plasmy a na kompenzaci s tím spojených nákladů. Je na každém, aby se svobodně rozhodl, jakou formu zvolí.

Mýtus č. 4

Plasmu darují lidé žijící na ulici a jinak nevhodní dárci.

Plasmu rozhodně nemůže darovat každý. Dbáme na její kvalitu, a proto všichni dárci procházejí před každým odběrem vstupní prohlídkou u lékaře, který pečlivě zkontroluje zdravotní stav a krevní obraz. Následně je krevní plasma ještě před zpracováním opakovaně testována, aby se vyloučil výskyt infekčních onemocnění.

Mýtus č. 5

Pouze plasma darovaná v nemocnici je zpracována pro české občany.

Nemocnice odebranou plasmu využívají přímo, bezprostředně po odebrání, a to na operačním sále v případě krevních ztrát nebo při rozsáhlých popáleninách. Plasma, kterou nemocnice stejně jako soukromá plazmaferetická centra posílají k výrobě léků, se zpracovává ve stejných závodech v zahraničí a následně se k nám vrací zpět ve formě léků.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky plazma, krevní plazma, nemocnice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Znáte pět nejčastějších mýtů o krevní plasmě?  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.