Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Podcenil jsem předvolební průzkumy, říká o volbách Karel Diviš. Ve veřejném životě chce zůstat

Karel Diviš, podnikatel v IT a bývalý sportovní redaktor, získal v prvním kole prezidentské volby asi 75 tisíc hlasů, což mu přineslo výsledek 1,35 %. V rozhovoru pro Drbnu uvedl, že podcenil předvolební průzkumy. Poškodilo ho podle něj také osmnáctidenní vyřazení z kampaně, když jeho podpisy přezkoumával Nejvyšší správní soud. Angažovat se chce ve společnosti i nadále, přesnou představu ale zatím nemá.

Do senátu jedině jako vetchý stařec

Diviš chce i nadále zůstat ve veřejném životě, neví ale, v jaké roli. „Můžu téměř vyloučit senát, možná v osmdesáti, až budu vetchý stařec,“ uvedl na tiskové konferenci.

Neláká ho ani regionální politika. „Já mám vždycky ambice trošku vyšší, tak spíš přemýšlím o něčem, kde bych skutečně mohl nějak výrazně pomoct. Tím vůbec neříkám, že se nedá pomoct v regionu, ale mě zajímají ta témata jako sport, IT a digitalizace státu, takže pokud bych někde skutečně mohl pomoct, tak bych rád, ale aby to stálo za to,“ vysvětlil v rozhovoru. „Já mám vždycky – nevím, jestli je to dobře, nebo špatně – ty nejvyšší ambice. To bych jinak taky nekandidoval na prezidenta,“ doplnil.

Ve štábu bylo kromě dospělých i spoustu dětí

Podle svých slov v kampani úplně neodhadl význam předvolebních průzkumů. „Byť jsem věděl, že jsou důležité, tak jsem si věřil, že se to dá potom dotáhnout v horké fázi kampaně,“ popsal v rozhovoru. „Tam mi tedy také nepomohlo to, že jsem byl osmnáct dní vyřazen, protože mi chyběly dva průzkumy. Ale pokud bych někdy ještě do čehokoliv kandidoval, tak tohle je věc, na kterou bych se určitě zaměřil víc.“

Ačkoliv byl Diviš z výsledku mírně zklamaný, v jeho volebním štábu panovala po celou dobu uvolněná atmosféra. Dorazily celé rodiny, a na místě tak bylo kromě dospělých i spoustu dětí. Mezi nimi i Divišovi dva synové.

Podnikatel ocenil, jak se k jeho dětem v průběhu kampaně stavěli novináři. „Jsem také moc rád, že novináři byli korektní, jak jsem je požádal, aby je nikde nefilmovali a nezveřejňovali. To se podařilo po celou dobu kampaně, tak jsem rád, že mají dětství nezatížené touto dnes už otcovou minulostí,“ uvedl v rozhovoru.

Teď plánuje hlavně odpočinek

Na otázku, jestli bude chtít kandidovat i příště, říká, že ani neví, co bude zítra, natož za pět let. V nejbližších dnech má v plánu hlavně odpočinek. „Chtěl bych odjet ideálně hned na dovolenou, ale nepůjde to, musím samozřejmě ještě zvládnout dojezd kampaně. Dávám rozhovory, novináři si mě ještě žádají,“ řekl v rozhovoru Diviš.

„Potřebuji se také podívat do své vlastní firmy, jestli ještě existuje. Chtěl bych také poděkovat svým kolegům, že to zatím táhli beze mě. Na druhou stranu jim to ukázalo, že ve firmě nejsem nepostradatelný, tak i pro firmu bude mít velkou výhodu, že třeba budu moct mít spíše strategičtější roli, než takový ten daily business,“ dodal.

Proti Babišovi by podpořil kohokoliv kromě Bašty

Fakt, že do druhého kola prezidentské volby postoupili Babiš s Pavlem, ho nepřekvapil. „Po těch posledních debatách jsem věděl, že paní Nerudová je ze hry,“ popsal. Ve druhém kole bude volit Petra Pavla a vyzval k tomu i své voliče.

Pokud by volby bývaly dopadly jinak, podpořil by v druhém kole proti Babišovi téměř kohokoliv. „Hodně bych váhal u pana Bašty. To bych asi k volbám spíš nešel. Pan Bašta měl sice ve spoustě věcí hodně podobné názory, ale to s odvoláváním vlády je úplně mimo ústavní počínání. To mi vadilo. Jinak je to docela zábavný chlapík, v zákulisí jsme se pobavili,“ uvedl v rozhovoru.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Markéta Plešková

Štítky volby 2023, prezident, Karel Diviš, první kolo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podcenil jsem předvolební průzkumy, říká o volbách Karel Diviš. Ve veřejném životě chce zůstat  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.