Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Staňte se dárcem krevní plasmy a pomozte zachraňovat životy

PR článek

Darovat krevní plasmu znamená udělat dobrý skutek a pomoci lidem, kteří se potýkají s vážnými zdravotními obtížemi. Cenné látky, které plasma obsahuje, nelze vyrobit uměle. Produkce důležitých léčiv tak závisí pouze na ochotných dárcích. Jak se stát jedním z nich?

Rozhoduje věk a dobrá kondice

Vhodný a zdravý dárce ve věku 18–65 let může darovat krevní plasmu jednou za 14 dní, nicméně první odběr plazmy je potřeba absolvovat před dosažením 60 let věku. Nový uchazeč o darování vyplní před prvním odběrem podrobný zdravotní dotazník. Následuje pohovor u lékaře, jehož součástí je zhodnocení informací uvedených v dotazníku a také lékařská prohlídka včetně vyšetření klíčových parametrů krevního obrazu. Po úspěšném absolvování všech požadovaných vstupních procedur a jejich kladném vyhodnocení je možné přistoupit k samotnému odběru. Ten je prakticky bezbolestný a trvá zhruba 40 minut. Pravidelnou součástí každého dalšího odběru je konzultace u lékaře a zhodnocení krevního obrazu.

Plasma jako součást moderní medicíny

Krevní plasma má v lidském těle zcela nenahraditelnou funkci, a to transportovat všechny důležité součásti krve na jejich potřebná místa. Plasma je z největší části tvořena vodou, ve které je „rozpuštěno“ množství živin ve formě cukrů, minerálních látek, enzymů, hormonů či tuků. Naprosto klíčovou součástí jsou plasmatické bílkoviny, které se využívají při výrobě moderních léčiv a pomáhají pacientům s poruchou srážlivosti krve, sníženou imunitou, s některými onemocněními ledvin či nádorovými onemocněními. Krevní plasma se významně uplatňuje se také při léčbě rozsáhlých popálenin a úrazů doprovázených velkými ztrátami krve. Mnohé „účinné látky“, které plasma obsahuje, zatím neumíme synteticky vyrobit. Léky, které se z odebrané plasmy následně vyrábí, lze tedy využívat jen díky ochotě dobrovolných dárců.

Přináší dárcovství nějaké výhody?

Každý dárce se může rozhodnout, zda bude krevní plasmu darovat bezplatně, nebo za úplatu. Bezplatný dárce má nárok na placené volno od zaměstnavatele a může si snížit daňový základ. Placený dárce dostává náhradu 800 Kč za čas strávený na odběru plasmy a na kompenzaci s tím spojených nákladů. Velkou výhodou je také pravidelný rozbor krevního vzorku, díky němuž mají všichni dárci stálý přehled o svém zdravotním stavu. V průběhu odběru se o dárce stará milý personál, k dispozici je denní tisk, Wi-Fi nebo možnost sledovat filmy. Pravidelní dárci se mohou zapojit do věrnostního programu a za nasbírané body získat zajímavé odměny.

Více podrobností o krevní plasmě a možnostech i výhodách dárcovství se dozvíte na caraplasma.cz. Na stránkách si můžete také vyhledat nejbližší pobočku Cara Plasma a zarezervovat si termín odběru.

O společnosti Cara Plasma
Společnost Cara Plasma s. r. o. vznikla v dubnu 2013 jako česká rodinná firma. V Praze vybudovala nejmodernější centrum pro odběr krevní plasmy a zařadila se mezi desítku nejlepších v Evropě. V současné době provozuje moderní dárcovská centra v Praze, v Brně, v Jihlavě, Břeclavi, Českých Budějovicích, Strakonicích, Kolíně, Mladé Boleslavi, Ostravě, v Uherském Brodu, Pelhřimově a Zlíně. Jak společnost rostla, našla silného partnera pro svůj další rozvoj. Dnes je Cara Plasma součástí německého holdingu. Více informací se dozvíte na caraplasma.cz

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky plasma, cara plasma, dárcovství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vaněk

Správně ten článek měl mít nadpis: Pomozte vydélávat nekřesťanské peníze nadnárodním firmám, které vám za vaší drahocennou tekutinu dají pakatel, ale prodají ji za těžké peníze v cizině...

Neděle, 8. ledna 2023, 21:25Odpovědět

Staňte se dárcem krevní plasmy a pomozte zachraňovat životy  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.