Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na severu Kosova narůstá napětí, Srbové již druhý den blokují silnice

Srbové žijící na severu Kosova dnes již druhý den blokovali hlavní silnice v oblasti, protestovali tak proti nedávnému zatčení bývalého srbského policisty. Napětí na severu Kosova neustále narůstá, v noci došlo i na přestřelku s policií, napsala agentura Reuters.

Na kosovské území nesmí auta se srbskou poznávačkou. Bělehrad poslal na hranici obrněné vozy

Situace na hranici mezi Srbskem a Kosovem zůstává velmi napjatá poté, co Priština přestala na kosovské území pouštět automobily se srbskou poznávací značkou a Srbové z tohoto důvodu od minulého pondělí blokují hraniční přechody. Situace se...

Unijní policejní mise EULEX, která situaci v Kosovu monitoruje, uvedla, že jedno z jejích vozidel zasáhl v sobotu večer omračující granát. Nikdo nebyl zraněn. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell varoval, že EU nebude tolerovat násilí proti členům své mise. "EU nebude tolerovat útoky na EULEX v Kosovu ani jiné násilné a kriminální činy na severu. Barikády musí kosovští Srbové okamžitě odstranit. Musí být nastolen klid," napsal Borrell na twitteru.

Nákladní automobily dnes již druhý den blokovaly několik hlavních silnic na severu Kosova vedoucích ke dvěma hraničním přechodům se Srbskem. Oba přechody byly pro dopravu uzavřeny.

Kosovská policie v noci na dnešek oznámila, že se stala na několika místech terčem palby. Policisté střelbu opětovali, zda byl někdo zraněn, nebylo známo.

Protesty vyvolalo sobotní zatčení bývalého policisty, který minulý měsíc společně s dalšími etnickými Srby odešel z funkce. Kosovští Srbové opustili svá místa v kosovských institucích včetně policie na protest proti snaze Prištiny donutit kosovskosrbské obyvatelstvo používat výhradně kosovské registrační značky vozidel. Toto opatření je ve své podstatě snahou o prosazení kosovských zákonů i v severním Kosovu, kde žijí z většiny Srbové a kde má Priština jen omezený vliv.

Z radnice do válkou zpustošeného Kosova. Základy svobodného státu nastavoval po ukončení konfliktu také bývalý český primátor

Pokud se podíváte do životopisu Martina Dvořáka, možná nabydete dojmu, že jednoduše všechno zmíněné nejde stihnout za jeden život. Dnes čtyřiašedesátiletý český velvyslanec v Kuvajtu se do povědomí široké veřejnosti zapsal hned po Sametové...

Podle srbské strany je kosovský zákon o registračních značkách nefér, jelikož nebyl žádným způsobem prodiskutován se srbskou stranou. Dalším nedostatkem je podle Srbů minimální informovanost obyvatel, srbská menšina podle Bělehradu často neví, jak a kde má změnit registraci svého auta.

Kosovo v roce 2008 vyhlásilo nezávislost na Srbsku, které ale tento krok neuznalo a Kosovo stále považuje za součást svého území. Rovněž asi 50.000 Srbů žijících na severu Kosova neuznává autoritu vlády v Prištině. Srbské bezpečnostní síly nejsou v Kosovu přítomny od roku 1999, kdy Bělehrad ztratil nad svou jižní provincií kontrolu v důsledku náletů NATO.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Kosovo Police

Štítky Kosovo, Srbsko, konflikt, registrační značka, policie, demonstrace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na severu Kosova narůstá napětí, Srbové již druhý den blokují silnice  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.