Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Česká mincovna nabízí možnost zúčastnit se ražby už i v Praze. Díky virtuální realitě

PR článek

Možnost zažít ražbu běžných korunových mincí, kterými denně platíme, nabízí Česká mincovna už také v Praze. A to díky aplikaci ve virtuální realitě, kterou si každý může vyzkoušet na její pobočce v Havelské. Spolupracovala na ní s evropským leaderem VR, společností Virtuplex. Ražbu mincí tak může veřejnost zažít alespoň zprostředkovaně i jinde než v České mincovně v Jablonci, která pro Českou národní banku oběžné mince vyrábí.

Virtuální realita v rozlišení 5K patří v současnosti mezi špičkové technologie. Zvládá zprostředkování i takových detailů, které jsou zobrazeny na běžných mincích či medailích. „Česká mincovna, stejně jako jiné komerční mincovny, razí mince a medaile z drahých kovů, hlavně zlata a stříbra. Jako jediní pro ČNB vyrábíme oběžné korunové mince, které každý nosí v peněžence. O zážitek z jejich výroby je velký zájem, a tak jsme se rozhodli vyjít vstříc zájemcům prostřednictvím virtuální reality,“ říká Jaroslav Černý, marketingový manažer České mincovny.

Součástí virtuální aplikace jsou čtyři sekce:

  • ražba mincí, při které si návštěvníci mohou prohlédnout proces ražby padesátikoruny;
  • ražba vlastní investiční medaile Českého lva ve zlatě nebo stříbře;
  • zhlédnutí videí, která zachycují proces výroby mincí mimo prostředí České mincovny;
  • prohlédnutí bulletinu obsahujícího zajímavé realizace, které jsou připravené pro následující čtvrtletí.

Brýle s virtuální realitou jsou veřejnosti k dispozici v pražské pobočce České mincovny v Havelské ulici. Podle zájmu se společnost chystá projekt rozšířit i do dalších prodejen v České republice a na Slovensku. Impulsem k využití virtuální reality byl pro Českou mincovnu projekt EXPO Dubaj 2020 od společnosti Virtuplex. S cílem co nejvěrnější vizualizace zážitku z ražby mincí a medailí se Česká mincovna rozhodla tuto technologii využít pro přenesení výroby kamkoli na světě. Výsledná aplikace je propracovaná do nejmenších detailů – návštěvník obsluhuje při ražbě stroj úplně stejně, jako kdyby na něm opravdu pracoval. „Byl jsem překvapený, že virtuální realita dokáže být tak moc skutečná. Když jsem měl možnost si headset vyzkoušet na vlastní kůži, měl jsem opravdu pocit, že stojím v mincovně u lisu, bez jakéhokoliv zkreslení,“ sdílí svou zkušenost Jaroslav Černý. Díky virtuální realitě si zájemci navíc budou moci vyrazit vlastní, byť virtuální, investiční minci Český lev.  

Medaile i mince jsou raženy ze vzácných kovů, které mají charakteristický vzhled, a stejně tak musí působit i ve virtuální realitě. Programátoři ve Virtuplexu tedy pracovali na tom, aby se mince správně leskly a zlato aby nepůsobilo pouze žlutě. Aby zážitek co nejvíce odpovídal realitě, bylo zároveň potřeba zapojit i fyzikální zákony. Jednou z atrakcí pro návštěvníky je možnost sledovat pád padesátikorun přímo ze stroje, a dokonce si jednu z nich během pádu chytit a prohlédnout zblízka. Programování takových interakcí nebylo vůbec snadné a neobešlo se bez citlivého dolaďování detailů. „Myslím si, že šlo o nejnáročnější VR aplikaci, kterou jsme zatím ve Virtuplexu udělali. Běžně pracujeme na simulaci jedné místnosti, jednoho showroomu, ale tady šlo celkem o tři prostředí,“ vysvětluje Michael Sida ze společnosti Virtuplex.

Většina projektů společnosti Virtuplex je zaměřená na modelaci budov, tedy o poznání větších objektů, než jsou mince nebo medaile. Vývojáři si v případě České mincovny museli poradit s přenesením téměř mikroskopických detailů do prostoru virtuální reality a stejnou pozornost museli věnovat i speciálním interakcím. Například naprogramovat zvednutí tak malého předmětu, jako je mince, a zároveň ho i udržet v rukou je téměř na hranici možností současné virtuální reality.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Česká mincovna, ražba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká mincovna nabízí možnost zúčastnit se ražby už i v Praze. Díky virtuální realitě  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.