Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberecká univerzita představila prototypy oděvů s fotoluminiscenční tkaninou. Vydrží svítit i několik hodin

Chodci, cyklisté i další účastníci silničního provozu jsou ohroženi zvláště je-li zhoršená viditelnost. Technická univerzita v Liberci společně s Výzkumným ústavem bavlnářským představila po třech letech vývoje novinku v podobě smart textilie – vytvořili prototypy oděvů, které díky svým vlastnostem ve tmě svítí samy a výrazně tak zvyšují bezpečnost v provozu.

Na liberecké univerzitě vyvinuli prototypy oděvů a doplňků s fotoluminiscenčními a retroreflexními vlastnostmi, které by mohli využívat nejen chodci a cyklisté, ale třeba i profesionální řidiči nebo pracovníci na silnicích. Vývoj trval tři roky, katedra oděvnictví fakulty textilní na něm spolupracovala s VÚB v rámci projektu VIDTEX, který podpořilo ministerstvo průmyslu a obchodu v programu TRIO.

Na silnicích se pohybuje čím dál tím více lidí, velké oblibě se v poslední době těší třeba elektrokoloběžky. Mnozí účastníci provozu nenosí žádné reflexní prvky. Za loňský rok zemřelo na českých silnicích 90 chodců a 43 cyklistů a další se zranili. Klasické reflexní prvky však plní svou funkci ve chvíli, kdy na ně zamíří světlo. Oproti tomu fotoluminiscenční tkanina svítí sama. Informoval o tom v tiskové zpávě Radek Pirkl, mluvčí TUL.

„Pro zlepšení viditelnosti ve tmě a zvýšení bezpečnosti nositele v tmavých obdobích dne jsme vyvinuli pleteniny s fotoluminiscenčními vlastnostmi, tedy pleteniny svítící ve tmě po nasvícení denním či umělým světlem,“ řekl Zdeněk Kůs, vedoucí katedry oděvnictví Fakulty textilní Technické univerzity v Liberci (KOD).

„Vítáme inovace, které v oděvním průmyslu nabízejí nové prvky zvyšující viditelnost zranitelných účastníků a mohou přispět k vyšší bezpečnosti na silnicích,“ uvedl vedoucí oddělení BESIP Ministerstva dopravy Tomáš Neřold. Podle něj se loni 20 procent smrtelných nehod chodců stalo právě za snížené viditelnosti. Aplikace fotoluminiscenčních textilií patří v současnosti mezi nejperspektivnější předměty výzkumu a vývoje v textilním průmyslu.

Vetkané přímo do látky

Oděvy a doplňky jsou kombinací komfortu nošení a bezpečnosti, na českém trhu to bude novinka. „Připravujeme uvedení společně vyvinutých smart textilních výrobků na trh pod svou obchodní značkou CLEVERTEX. Pod touto obchodní značkou se již na trhu realizují i další speciální textilní výrobky – například antistatické ochranné oděvy, nehořlavé spodní prádlo, outdoorové termoprádlo a výrobky podporující zdraví,“ řekl Miroslav Tichý ze společnosti VÚB hlavní řešitel projektu VIDTEX.

Výrobky jsou z z polyesterových přízí a fotoluminiscenční pigment je vetkaný přímo do příze. Pleteniny absorbují světlo a ve tmě poté vydrží svítit několik hodin. „Pro zvýšení fyziologického komfortu jsou použité viskózové příze s obsahem chitosanu se schopností udržovat vlhkost a s permanentními antimikrobiálními vlastnostmi. Vyvinuté pleteniny mají dobrou odolnost vůči praní, působení světla a potu, jsou netoxické a zdravotně nezávadné, což zaručuje jejich použití v průmyslové výrobě oděvů,“ přiblížila Katarína Zelová, členka vývojového týmu z KOD.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto TUL

Štítky Liberec, technická univerzita, doprava, bezpečnost, chodci, věda, výzkum, textil, oblečení, prototyp, silnice, Technická univerzita v Liberci, Všeobecná úverová banka, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, Miroslav Tichý, Zdeněk Kůs, BESIP

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká univerzita představila prototypy oděvů s fotoluminiscenční tkaninou. Vydrží svítit i několik hodin  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.