Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Koalice je připravena kvůli změně obsazování rad ČT a Čro na noční jednání

Předseda poslanců TOP 09 Jan Jakob věří, že změnu obsazování rad České televize a Českého rozhlasu vládní koalice prosadí v prvním čtení dnes během dne, je ale přichystána i na noční jednání. "Budeme jednat tak dlouho, dokud se nám to nepodaří," uvedl před zahájením mimořádné schůze. Návrh označil za průlomový. K předloze se očekává dlouhá diskuse vzhledem k odmítavému postoji opozičních hnutí ANO a SPD. Do volby členů rad České televize a Českého rozhlasu chce vláda zapojit Senát. Nyní volí radní obou veřejnoprávních médií jen poslanci. Změnou se podle Jakoba stanou rady nezávislejší na Sněmovně.

Předseda sněmovní frakce lidovců Marek Výborný na tiskové konferenci připomněl, že novela také zpřísňuje vymezení organizací, které mohou předkládat návrhy kandidátů. Zástupci opozičních ANO a SPD pokládají navrhované změny za pokus politicky ovládnout obě veřejnoprávní média. Naopak ministr kultury Martin Baxa (ODS) tvrdí, že cílem novely je posílení jejich nezávislosti.

Předlohu měli poslanci projednávat v prvním čtení v polovině července, dohodli se na odkladu. Na programu schůze byla naposledy zhruba před třemi týdny. Tehdy zabránil zahájení prvního čtení lídr SPD Tomio Okamura, který tři hodiny navrhoval změny programu schůze. U mimořádných schůzi takový obstrukční postup poslanci využít nemohou, navržený program nelze měnit ani upravovat.

Senátoři by měli podle vládní předlohy volit vždy třetinu radních ČT a ČRo. V případě televizní rady by horní komora obsazovala šest míst, přičemž celkový počet členů by vzrostl z nynějších 15 na 18. Do Rady Českého rozhlasu by Senát vybíral tři členy, zůstala by devítičlenná. SPD v horní komoře zastoupení nemá, ANO má na rozdíl od nejpočetnějšího klubu ve Sněmovně jeden z početně nejslabších senátorských klubů. Kandidáty do obou rad by mohly podle novely navrhovat výhradně organizace s nejméně desetiletou historií, tedy nikoli například nově založené.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ODS

Štítky ČR, média, sněmovna, zákon, Česká televize, Český rozhlas, schůze, rada, Jan Jakob, Svoboda a přímá demokracie, ANO 2011, Poslanecká sněmovna ČR, Senát Parlamentu ČR, TOP 09, Marek Výborný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koalice je připravena kvůli změně obsazování rad ČT a Čro na noční jednání  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.