Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Před 35 lety zemřel v Česku první člověk na AIDS

Virus HIV, způsobující nemoc AIDS, byl poprvé izolován v květnu 1983. A před 25 lety, 31. října 1997, zemřel první člověk na tuto nemoc v České republice. Celkově však ČR zůstává zemí s relativně nízkou úrovní infekce HIV/AIDS v rámci světa i Evropy. Dosud v České republice podle výroční zprávy Státního zdravotního ústavu (SZÚ) za rok 2021 na tuto nemoc zemřelo 537 osob. V celém světě je v současnosti infikováno tímto virem víc jak 43 milionů osob. Mezi nejznámější oběti této nemoci patří zpěvák Freddie Mercury.

Zatím nejvyšší roční počet případů AIDS v ČR byl zaznamenán byl v roce 2016, kdy dosáhl počtu 286. V dalších dvou letech následoval výrazný pokles a potom počty začaly zase stoupat, v letech 2019 a 2020 bylo zjištěno 222 a 251 případů, a v roce 2021 bylo v ČR zachyceno 233 nových případů infekce HIV. V období od zahájení sledování infekce HIV v ČR, tedy od října 1985, bylo v ČR podle zprávy SZÚ celkově zjištěno 4074 případů HIV pozitivitních.

Celosvětová epidemie nemoci AIDS dosáhla vrcholu v roce 2004, kdy mělo virus HIV v krvi téměř 40 milionů lidí (v tomto roce na AIDS zahynulo 3,1 milionu lidí), šíření nemoci se ale podařilo v posledních letech zpomalit a v některých oblastech i zvrátit. V roce 2019 se virem nově nakazilo na 1,7 milionu lidí, což bylo o 23 procent méně než v roce 2010.

AIDS je zkratka anglického termínu Acquired Immune Deficiency Syndrome, což se překládá jako syndrom získaného selhání imunity. Jedná se o příznaky, které vedou ke snížení a následné úplné ztrátě obranyschopnosti organismu, čímž se lidský organismus stává náchylným k řadě dalších infekčních a nádorových onemocnění. Původcem je virus HIV, který v organismu napadá T-lymfocyty (bílé krvinky), ve kterých se množí a následně je zabíjí, čímž snižuje zmíněnou obranyschopnost. To vede k selhávání imunity a následnému rozvoji onemocnění AIDS. V první fázi, během takzvaného bezpříznakového nosičství viru, po infikaci virem HIV přitom nemusí mít člověk určitou dobu vůbec žádné zdravotní potíže, i během této doby ale může přenášet virus dále. Virus HIV se přenáší tělními tekutinami, především krví.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Rozkoš bez rizika

Štítky ČR, zdraví, 31. října, AIDS, Česko, nemoc, HIV, Státní zdravotní ústav, Freddie Mercury, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

fetky mají důvod k oslavě?! CHUJ s váma!

Neděle, 30. října 2022, 20:16Odpovědět

Před 35 lety zemřel v Česku první člověk na AIDS  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.