Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Obce musí nejpozději dnes oznámit ustavující zasedání zastupitelstva

Obce musejí na svých úředních deskách nejpozději dnes zveřejnit oznámení o ustavujícím zasedání zastupitelstva, které vzešlo ze zářijových komunálních voleb. Ustavující zasedání nových zastupitelstev se podle zákona o obcích musí uskutečnit nejpozději příští pondělí. Termíny neplatí v obcích, kde byly na volby podány stížnosti.

Ustavující zastupitelstva zatím nemohou být svolána tam, kde byly dány podněty k soudu na neplatnost komunálních voleb nebo hlasování. O některých stížnostech na volby už krajské soudy rozhodly, většinou je zamítly.

Lhůta pro podání stížností na komunální volby skončila 7. října, trvá deset dní od vyhlášení výsledků voleb ve Sbírce zákonů. Nejpozdější termín pro ustavující zasedání zastupitelů je 15 dnů ode dne uplynutí této lhůty, případně 15 dnů ode dne právní moci rozhodnutí soudu o poslední z podaných stížností.

U obcí, kde volby stížnostem nečelily, letos nejpozdější termín ustavujícího zastupitelstva připadá na sobotu 22. října. Posunuje se proto na nejbližší následující pracovní den, což je pondělí 24. října. Na ustavujícím zasedání zastupitelé volí primátora nebo starostu a další členy rady obce.

Komunální volby letos jako obvykle vyhráli nezávislí kandidáti a jejich různá místní sdružení, neboť strany o radnice v menších obcích neusilují. Nezávislí kandidáti letos obsadili 47 732 křesel, o 3367 více než v obecních volbách před čtyřmi lety. Tři týdny od voleb není o budoucím složení koalic jasno ve čtyřech krajských městech. Jednání pokračují v Praze, Brně, Ústí nad Labem a Jihlavě.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, volby, správa, obce, komunální volby, Praha, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obce musí nejpozději dnes oznámit ustavující zasedání zastupitelstva  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.