Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Plány v Temelíně jsou nebezpečné, zní z Rakouska. Absurdní debata, reaguje hejtman Kuba

V Česku ho představili s velkou slávou, v Rakousku část veřejnosti dráždí. Malý modulární reaktor by měl vzniknout v reálu Jaderné elektrárny Temelín. Reakce od rakouských sousedů na sebe nenechala dlouho čekat. Podle zemského rady Stefana Kainedera (Zelení) projekt zvyšuje nebezpečí pro Horní Rakousko. Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) argumenty považuje za absurdní.

Malý modulární reaktor má v prostorách Jaderné elektrárny Temelín vzniknout okolo roku 2032. Na projektu už pracuje společnost ČEZ, stát a Jihočeský kraj. Zástupci těchto subjektů v září podepsali smlouvu o vzniku společnosti South Bohemian Nuclear Park. Ta má výstavbu reaktoru výrazně zjednodušit. K podpisu přijel do Hluboké nad Vltavou i premiér Petr Fiala (ODS). 

Záměr souvisí se stávající situací a jednou z motivací je energetická soběstačnost České republiky, řekl v září hejtman Martin Kuba (ODS). Ten také opakovaně připomněl, že v tuzemsku nejsou klimatické podmínky umožňující využívat jen obnovitelné zdroje. Malé modulární reaktory už se podle Kuby chystají v USA či v Kanadě. Temelín je jedinou lokalitou v Česku, kde je výstavba tohoto zařízení schválená. Kromě bloku vznikne také školicí, servisní a vývojové zázemí. Přípravou těchto projektů se ve světě zabývá sedm firem, se všemi má ČEZ podepsané memorandum o spolupráci.

Co je malý modulární reaktor?
Zařízení se mají stavět snáz a rychleji než velké jaderné reaktory. Rozlohou odpovídají například velikosti fotbalového hřiště. Jejich výkon definuje Mezinárodní agentura pro jadernou energii jako jadernou elektrárnu s výkonem do 300 megawattů elektrických. 

Kdo ze záměru nemá radost, je část rakouské veřejnosti. Na plány České republiky reagoval v tiskovém prohlášení hornorakouský zemský rada Stefan Kaineder.

„Česká republika se chová, jako kdyby ostřelování ukrajinských jaderných elektráren nebylo realitou. Jako kdyby neexistovaly nebezpečné šrotreaktory (myšleno v nedobrém stavu, pozn. redakce) ve Francii, závady, překročené náklady a desítky let výstavby. Argumentuje se nezávislostí, ale stejně dostávají ruská letadla speciální povolení k přepravě palivových tyčí do Česka. Pod rouškou ochrany klimatu a údajně malých reaktorů se jaderná lobby snaží všemožně zaslepit pohled na realitu. Ale takový ‘malý reaktor’ je skoro stejně velký jako ty, které dnes běží v Dukovanech,“ napsal Kaineder.

V tiskové zprávě na webu Horního Rakouska zazněla také připomínka k plánované dostavbě bloků v areálu Jaderné elektrárny Temelín. Plány v Temelíně podle Kainedera zvyšují nebezpečí pro tuto spolkovou zemi. „Horní Rakousko určitě nebude nečinně přihlížet tomu, až naši severní sousedé provedou jaderný experiment u našich dveří,“ dodal Kaineder.

Budějcká Drbna požádala o vyjádření také hejtmana Martina Kubu (ODS). Ten řekl, že jde o očekávanou reakci z řad Zelených a rádoby ekologů v energetice. Znovu také zopakoval, že Česko nemá s ohledem na klimatické podmínky jinou možnost, a tak musí posílit význam jádra, protože v tuzemsku nelze vyrábět elektřinu jen z obnovitelných zdrojů.

„Myslím, že malé modulární reaktory jsou budoucnost energetiky nejen v České republice. Argumenty, které zmiňují například geopolitickou situaci, jsou úplně absurdní. Přesně tyhle argumenty Evropu dovedly tam, kde dneska je - závislá na ruském plynu,“ řekl redakci hejtman. 

„Jsem přesvědčený, že energetické mixy musí být na každém ze států. Jednotlivé země si do toho nemají co povídat. Jádro je zdroj, který je v Evropské unii zahrnutý, i proto tuhle debatu považuji za absurdní. Já také nemám ambice radit Rakousku či Německu, jak si mají vyrábět elektrickou energii,“ přidal Kuba. 

Ten se podle svých slov před nedávnem potkal s hornorakouským hejtmanem Thomasem Stelzerem a debatu s ním na toto téma označil za racionální. „Požádal bych, abychom se vrátili k racionální debatě, energii vyráběli čistě, a zároveň při tom mysleli na základní fyzikální principy, které zkrátka fungují a je potřeba si to přiznat,“ dodal Kuba. 

Projekt malého modulárního reaktoru a jeho umístění letos v září komentoval také předseda představenstva a generální ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš. „Je to nejlepší možný prostor pro pilotní projekt. Souběžně zde ale probíhá i příprava stavby dalších dvou standardních bloků. A s maximálním nasazením pracujeme i na projektu nového jaderného bloku v Jaderné elektrárně Dukovany, kde očekáváme nabídky do konce listopadu. Pro zachování a posílení energetické bezpečnosti naší země děláme maximum,“ shrnul v tiskové zprávě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jaderná elektrárna Temelín

Štítky jaderná elektrárna, Temelín, Česko, Rakousko, Martin Kuba, hejtman, modulární reaktor, projekt, ODS, Jaderná elektrárna Temelín, ČEZ, stavba, Stefan Kaineder

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plány v Temelíně jsou nebezpečné, zní z Rakouska. Absurdní debata, reaguje hejtman Kuba  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.