Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Olomouc povede koalice ANO, ProOlomouc a Pirátů a spOLečně. ODS a KDU-ČSL na radnici končí

Příští čtyři roky povede Olomouc koalice vítězného hnutí ANO, ProOlomouc a Pirátů a spOlečně. Včera o tom rozhodl klub zastupitelů ANO, který tak odmítl sdružení SPOLU. ODS a KDU-ČSL na radnici v Olomouci končí. Primátorem zůstane Miroslav Žbánek.

"Po dvouhodinovém jednání výrazná většina našeho klubu odsouhlasila vstup do trojkoalice se spOLečně a ProOlomouc a Piráty. V neděli bychom se ještě chtěli potkat a doladit parametry koaliční smlouvy," potvrdil primátor Olomouce Miroslav Žbánek (ANO). 

Kdo bude ve vedení města a jak si strany rozdělí jednotlivé resorty, zatím není úplně jasné. "Zaznívalo velmi silně akorát obsazení ekonomického resortu, který má v rámci dřívější dohody spOLečně. Všechny ostatní věci bych v této chvíli nechtěl říkat. Zaznívaly různé varianty jmen a resortů. V neděli to doladíme," sdělil primátor.

Kromě postu ekonomického náměstka je jasná ještě jedna věc, primátorem Olomouce zůstane Žbánek. "Nárok hnutí ANO na primátorské křeslo nebyl předmětem jakýchkoliv pochybností," řekl primátor.

O rozhodnutí poslaneckého klubu ANO o budoucí koalici na olomoucké radnici již Žbánek dnes v podvečer informoval všechny ostatní politické partnery včetně SPOLU.

Člen vyjednávacího týmu SPOLU a končící náměstek na radnici Martin Major (ODS) přiznal, že o další spolupráci ve vedení města mělo sdružení SPOLU seriózní zájem. "Několikrát jsme jednali, nicméně to nakonec dopadlo, jak to dopadlo. Využijeme naše zkušenosti a znalosti a budeme tvrdou, nicméně konstruktivní opozicí," reagoval Major.

Naopak lídr ProOlomouc a Pirátů Tomáš Pejpek rozhodnutí klubu ANO přivítal. "Samozřejmě jsme rádi, že vznikne koalice na tomto půdorysu. Pro nás se tím po osmi letech v opozici otevírá možnost začít konstruktivně řešit věci, které jsme doteď kritizovali, a zkusit město posunout dopředu. O to se chceme v následujících čtyřech letech snažit," reagoval Pejpek.  

Komunální volby v Olomouci vyhrálo ANO, získalo 16 mandátů v zastupitelstvu, které má 45 členů. Druhé skončilo SPOLU s deseti mandáty. Třetí koalice ProOlomouc a Pirátů bude mít osm zastupitelů. Čtvrtá SPD a Trikolora má pět mandátů, čtyři zastupitele budou mít na pátém místě spOLečně. Šestý je STAN se dvěma mandáty. 

Před čtyřmi lety ANO v Olomouci vyhrálo a získalo 14 mandátů. Druhé skončilo ProOlomouc s šesti mandáty. Třetí byla koalice Piráti a Starostové rovněž se šesti zastupiteli. Čtvrtá ODS získala pět mandátů, čtyři pátá KDU-ČSL. Šesté skončilo hnutí spOLečně se třemi mandáty. Sedmou příčku obsadila koalice SPD a SPOZ rovněž se třemi zastupiteli. Na osmém místě skončila KSČM se dvěma mandáty. Devátá ČSSD získala dva mandáty. Koalici vytvořilo ANO s ODS, KDU-ČSL a hnutím spOLečně.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto archiv Miroslava Žbánka

Štítky volby, komunální, koalice, ANO, Žbánek, Olomouc, ANO 2011, Česká pirátská strana, radnice, ODS, KDU-ČSL, Miroslav Žbánek, primátor, Martin Major

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc povede koalice ANO, ProOlomouc a Pirátů a spOLečně. ODS a KDU-ČSL na radnici končí  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.