Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Europoslanec Zdechovský: Proč BBC odstraňuje části starých pořadů?

Změnit minulost nebo aspoň její vnímání bylo snem každého totalitního režimu. Mnohým určitě v souvislosti s jakýmkoliv přepisováním či mazáním minulosti naskočí jako první asociace Orwellův román 1984. Hlavní hrdina Winston Smith v něm měl na starosti změnu obsahu starých zpráv, aby si neprotiřečily s tím, co strana aktuálně hlásala podle hesla „Kdo ovládá minulost, ovládá budoucnost. Kdo ovládá přítomnost, ovládá minulost.“

Autorem je europoslanec a místopředseda KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Ti šťastnější znají přepisování historie jen z knížek, ale pro lidi žijící v komunistických zemích to byla realita. Mazání zmínek o lidech, kteří upadli v nemilost, představovalo nedílnou součást komunistického režimu. Nechvalně známou se stala např. fotka Stalina kráčejícího po nábřeží s vyretušovaným šéfem NKVD Nikolajem Ježovem, který se stal obětí Stalinových čistek.

I u nás bychom našli řadu takových počinů. Např. na fotce Klementa Gottwalda v únoru 1948 při projevu na Staroměstském náměstí byl odretušován za ním stojící fotograf Karel Hájek a ministr zahraničních věcí Vladimír Clementis, protože byl odsouzený k smrti v procesu se skupinou kolem Rudolfa Slánského.

Podivná iniciativa BBC

Snaha přepsat historické záznamy či z nich aspoň vypustit nepohodlné pasáže ale nemusí být jen doménou totalitních režimů. K něčemu takovému se bohužel (byť z odlišných a na první pohled ušlechtilých důvodů) odhodlala i slovutná BBC. Britský deník Daily Telegraph přinesl zprávu o tom, že BBC v posledních letech vysílala upravené verze některých pořadů údajně tak, aby více odpovídaly mravům 21. století. Vyšlo totiž najevo, že britská vysílací stanice vypouští z archivních komediálních pořadů některé části kvůli tomu, že jejich obsah by dnes mohl být vnímaný jako rasistický, misogynní nebo politicky necitlivý.

Pozměněný byl obsah komediálních pořadů jako Dad’s Army, Steptoe and Son a I’m Sorry, I’ll Read That Again. V některých případech dokonce měly být odstraněny celé skeče. BBC také vymazala z archivních pořadů například zmínky o moderátorovi Jimmy Savilovi a dětském baviči Rolfu Harrisovi. Oba totiž upadli v nemilost, protože se v minulosti přiznali ke zneužívání dětí.

Nejprve se tak dělo potají, než si změn všimli někteří pozorní posluchači. BBC po vznesení dotazu změny nijak nepopírala s tím, že upravuje staré archivní pořady tak, aby se posluchači necítili pohoršení. Od mluvčího BBC jsme se dozvěděli následující: „Příležitostně upravujeme některé epizody tak, aby byly vhodné pro dnešní poslech, včetně například urážlivého jazyka či stereotypů, které byly vlastní období před desítkami let,“ prohlásil mluvčí BBC. Podle jeho slov „naprostá většina našeho publika by očekávala, že to uděláme.“

Britský komik John Cleese vystupující ve zmíněném pořadu I’m Sorry, I’ll Read That Again tento trend politické korektnosti už dříve velmi ostře kritizoval: "Nemyslím si, že bychom měli organizovat společnost podle citlivosti těch nejsnáze rozrušitelných lidí, protože pak vzniká velmi neurotická společnost. Pokud musíte neustále přemýšlet nad tím, jaká slova můžete použít a jaká ne, pak to potlačuje kreativitu."

Jelikož se jedná se o staré archivní pořady, na které je jen jedna kopie, ze starého originálu se vytváří obsah, který je nový originál. Fakticky tím mizí část historie a vzniká klamný dojem, že minulost je jiná, než jaká ve skutečnosti byla.

Dospělí musí umět přijmout minulost

Ne, totalita ve stylu Orwellova 1984 samozřejmě nikomu od BBC nehrozí a byla by hloupost myslet si opak. Nikdo se ale nemůže divit tomu, že pobouřené reakce na adresu BBC na sebe nenechaly dlouho čekat. Asi žádnému posluchači nebo divákovi se nebude líbit, když se jim vystřihnou části jejich oblíbených starých pořadů z důvodu dosti pochybné ohleduplnosti.

Může nám připadat až dojemné, jak se britská veřejnoprávní stanice pokouší tak úzkostlivě dbát na to, aby neurazila ani ty největší „sněhové vločky“ svými několik desítek let starými pořady, které je navíc nikdo nenutí sledovat. Jenom mě napadá, proč se místo mazání vadných pasáží raději netvoří více komedií, které by byly v souladu se „současnými mravy.“  

Někdy si taky říkám, že občas není na škodu nechat na samotných divácích či posluchačích, aby si sami přebrali, co se jim líbí a co ne. Dospělí lidé by také měli být schopní přijmout minulost takovou, jaká skutečně byla, a ne takovým způsobem, aby vyhovovala tomu, co je dnes přijatelné. Snažit se vymazat část minulosti, protože se zrovna nehodí, je naprostá pitomost.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky Tomáš Zdechovský, komentář, BBC, Winston Smith, Josif Vissarionovič Stalin, KDU-ČSL, Nikolaj Ježov, NKVD, Klement Gottwald, Únor 1948, Karel Hájek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Europoslanec Zdechovský: Proč BBC odstraňuje části starých pořadů?  |  Blogy a komentáře  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.