Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Rusko a Arménie, zpráskaní veteráni minulých válek

Pozornost světa v roce 2020 ovládla pandemie Covid-19, takže mnozí ani nepostřehli válku, zuřící ve sporném regionu pohoří Náhorní Karabach mezi Arménií a Ázerbájdžánem. V regionu, který má pro obě země kulturní význam, probíhá dlouhodobý spor, v němž proti sobě stojí arménská etnická většina usilující o sjednocení a vůle menšinového ázerbájdžánského obyvatelstva.

Autor textu je vojenský publicista a bývalý voják AČR. Zaměřuje se na bezpečnost, historii a mezinárodní politiku s důrazem na rozvoj Armády České republiky a armád NATO. Publikuje v odborných i populárně-naučných médiích v Česku i zahraničí, nepravidelně komentuje pro české televize.

Vyhlášení nezávislosti Ázerbájdžánu na Sovětském svazu se pak stalo poslední překážkou k plnohodnotné válce, neboť arménské nároky na odtržení regionu se staly oficiálními. Válka zuřila šest let a vyčerpala obě strany, přičemž Arménie se stala faktickým vítězem. Toto vítězství v první válce o Náhorní Karabach v letech 1988 až 1994 se nikdy nelíbilo Ázerbájdžánu, zemi, jejíž schopnost nasadit a rozvíjet ozbrojené síly prudce vzrostla s tím, jak rostly příjmy z jeho ropných nalezišť.

Ázerbájdžán uznal, že budoucí konflikt nebude vypadat stejně jako první válka v Náhorním Karabachu, a podnikl kroky k zajištění toho, aby poučení z předchozí porážky bylo začleněno do kroků k přípravě na budoucí války. Jejich přípravy byly mnohostranné a do značné míry se spoléhaly na tureckého sponzora, klíčové však bylo, jak Ázerbajdžánci dokázali zlepšit výcvik a zároveň využít moderních pokroků v oblasti technologií bezpilotních letounů a informačních operací k preventivní porážce početně silnějších Arménů.

Ázerbájdžán úspěšně uplatnil historické poučení ze svých chybných kroků a zároveň si uvědomil význam nových technologií, které mění metody moderní války. Druhá válka o Náhorní Karabach byla stejně jako první plná nových poučení a otázek, kterým by měly státy celého světa věnovat velkou pozornost, zejména Rusko, které bylo historickým spojencem Arménů vůči Ázerbájdžánu. Ruská média i vojenské zdroje veřejně přiznaly základní poučení z války do konce roku 2020, přičemž dospěly k závěru, že propad Arménie spočívá především v tradičních bojových činnostech.

Mezi ně patřilo neefektivní vojenské vedení, vojáci bez vůle bojovat, neschopnost integrovat nové technologie do operací a celková arogance vůči měnícím se metodám vedení války. Tato analýza potvrzuje, že alespoň část ruského vojenského vedení pochopila nutnost stále nasazovat tradiční síly, které však budou integrované s nejnovějšími vojenskými technologiemi.

Rusové se nepoučili…

Dnešnímu Rusku se zatím nedaří dosahovat svých strategických cílů podobně jako Arménii. Jejich nedostatky jsou způsobeny selháním při aplikaci klíčových zkušeností, neboť jejich předpoklady úspěchu na Ukrajině se zhroutily v prvních dnech a týdnech invaze. Dnešní ruské neúspěchy na Ukrajině mohou pramenit z arogance prostřednictvím nesprávné aplikace neplatné šablony z nedávných netradičních operací. Jak by řekl Henry Kissinger: „bohové se urážejí pýchou“. 

Ruské hybridní operace v bývalých sovětských státech po roce 2000 upoutaly pozornost na celém světě. Náčelník generálního štábu ruské armády generál Valerij Gerasimov dokonce sepsal dokument, jehož výsledek mnozí v té době považovali za potvrzení toho, že Rusko upřednostňuje válku netradičními způsoby. Malí zelení mužíčci mluvící rusky v roce 2014 rychle a rozhodně obsadili ukrajinské území s minimálním odporem.

Útok na Ukrajinu však nebyly aktualizován o poučení z poslední války v Náhorním Karabachu. Ruské předpoklady a metody nebyly přizpůsobeny novým trendům. Přílišné spoléhání na tradiční metody, které měly Ukrajinu donutit ke kapitulaci na počátku, nebylo účinně spojeno s plánem, jak využít své početní převahy v jednotkách a moderních zbraních, až se setkají s klasičtějším vojenským odporem ze strany Ukrajiny.

Naopak v roce 2014 ukrajinská strana změnila pod právě získanou zkušeností s obsazením části svého území vizi budoucího vedení války. Rychle a efektivně zahájila restrukturalizaci atrofovaných sil ze sovětské éry s cílem dosáhnout ve svých řadách standardu NATO. Příklad Ukrajiny nyní nabízí různé poznatky při úvahách o budoucím vedení války, přičemž nachází hodnotu v tradičním poučení o udržování efektivní bojové síly při současném uznání nutnosti integrovat technologicky vyspělé a v boji osvědčené zbraňové systémy.

… Ukrajina ano

To, že Ukrajina přijala systém ozbrojených sil západnějšího typu vedený v boji prověřenými důstojníky a poddůstojníky, bylo jasným uznáním existenční reality svého národa ze strany ukrajinského politického a vojenského vedení. Tato realita byla sdělena obyvatelstvu. Tato změna účinně využila existující vůli k boji a upevnila téměř konsenzus podpory na národní úrovni, který klíčil téměř osm let. Absence oficiálního zastavení bojů na východě během této doby také poskytla Ukrajině dostatek zkušeností z bojiště

Ruské početní výhody a technologicky dokonalejší výzbroj byly Ukrajině dobře známy. Jejich včasné uznání potřeby zkvalitnit své síly prostřednictvím výcviku a získat moderní, asymetricky výhodné zbraňové systémy od zemí NATO, jako jsou Turecko a Spojené státy, se tak stalo nezbytným předpokladem národní obrany. A Turecko se vzhledem ke svým regionálním ambicím a ochraně NATO nabízelo jako vynikající zdroj pro získání stejné technologie bezpilotních letounů, kterou Ázerbájdžán úspěšně využil proti Ruskem vycvičeným a početně silnějším arménským formacím.

Spojené státy, které označují Rusko za strategického konkurenta a akutní hrozbu, poskytly Ukrajině od roku 2014 vojenskou pomoc ve výši více než 20 miliard dolarů. Tato pomoc zahrnovala výcvik, vybavení, zpravodajské služby a logistickou podporu dlouho před invazí v roce 2022. Prohlubování vztahů s ochotnými partnery, kteří jsou již v přímém geopolitickém soupeření s protivníkem, tak bylo klíčem k počátečnímu ukrajinskému úsilí o odpor v roce 2022 a pravděpodobně znemožní Rusku vyjednat mírové podmínky z pozice síly.

Ázerbájdžán a Ukrajina představují nedávné příklady národů, které účinně pochopily svou budoucí válku tím, že zajistily, aby se neopakovaly minulé strategické chyby. Arménie a Rusko naproti tomu ukazují, jak mohou být národy kognitivně zaslepeny historickými precedenty, nadměrně spoléhajícími se buď na tradiční, nebo netradiční metody vedení války na základě nejnovějších úspěchů.

V tomto smyslu může být minulý úspěch největším rizikem, protože vychází z nejistého předpokladu, že předchozí úspěch zajistí úspěch budoucí.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto poskytl Jiří Vojáček

Štítky komentář, Rusko, Arménie, Jiří Vojáček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Vytáhněte hlavu z komína. Vše má svůj původ v udání a ukřižování Ježíše, osvobození vraha a lupiče barabase, zneužili náboženství k ovládnutí světa ohněm a mečem, pirátství, drancování zemí a vybíjení původních obyvatel, otrokářství, rezervace, kolonie, lichva, filmy Ukřižování s Mel Gibsonem, Kladivo na čarodějnice, Wilsonov, Dny zrady, Noc rozhodnutí, Schindlerův seznam, Smrt krásných srnců, Musíme si pomáhat, Wintonovy děti,. Gulagy, koncentráky, nucené práce na uranu, oběšení vedení vlastní KSČ, měnová loupež 1:50, r 68, rozvrat v roce 89 kdy soudruzi soukmenovci převlékli kabáty a uniformy, rozdělili Československo, zhasli a rozkradli viz seriál Devadesátky včetně dokumentu, Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Mám jednu ruku dlouhou, Amnestie, Nájem zvedej, Pánubohu do oken, Nightwork píseň pro Pražáky, Sexuální násilí, Sami, Iluze o lůze, LupoAnettaTahači, ABJ, virtuálky, Pánové nahoře, Zdálky z blízka, Krajina po bitvě, Sprcha, Dežo, Revoluční, Vtom roce pitomém, Dál se háže kamením, knihy Polojasno, Ukradená revoluce, Cibulkovy Seznamy agentů StB, agent Nachtmann, Čurda, udání úkrytu výsadkářů a vypálení obcí, Hlava22, Rozrušená země, Toman, Ucho, Vážení přátelé ano, Bony a klid, Báječná léta pod psa, Pupendo, Kolja, Akumulátor1, 2, Příběh Kmotra-agentStB Mrázek zKolínska jakoRakušan, Šmejdi, Gangster ka, Sametoví vrazi, Ivánku kamaráde můžeš mluvit, Někdo to rád horké, Kmotr, Sicilský klan, Obchodník se smrtí, Soukromá válka pana Wilsona. Vicepresident, My Lai, Četa, Forest Gump o Vietnamu. Lidi co znám, Vítejte vŘecku pane inspektore, Erin Brockovich, Vlk z Wall Street, Okamžik záblesku, Už je zase tady'o nesmrtelnosti'té lichvamafie která vede svět od krizí ke krizím a od válek k válkám válečnickými trpaslíky, kudlankami, trubci, komedianty, lháři, podvodníky, falešnými studenty falešných práv a škol prodavačů titulů, překupníků, pašeráků, tunelářů, odkláněčů, lichvářů, vymahačů, exekutorů, pasáků, vexláků, příživníků kteří sedí všude kolem nás, vyplácejí si násobky imaginární průměrné' mzdy opravdu pracujících lidí a smějí se nám se svými začerněnými smlouvami jako Ursula nebo soudruh dvořák čt, pávků, rycheckých, střížů,. Citát mužika s pseudonymem rotschild1863:Ti kteří chápou systém budou tak zainteresováni na vlastním zisku nebo závislí na prospěchu který systém přináší že z jejich řad nikdy opozice nevzejde. Masa lidí neschopná to mentálně pochopit bude však své břímě nést bez reptání. Možná že ani nebude tušit že celý systém je nepřátelský jejich vlastním zájmům... až budeme kontrolovat vaše peníze tak si volte koho chcete...-euro, kryplměny, digitální peníze, konec hotovosti, bodování jako v Číně, autíčka na baterky, Orwell1984, zelenismus, migrantismus, globalismus, duhysmus, euhujerismus, kovidismus - na bezpressu.news/covid-summit-v-evropskem-parlamentu-proslov-dr-davida-martina/ ; na drbně generál Hynek Blaško Trampoty EU, a První výročí vzniku války na Ukrajině, gen Petr Pelz na Inovace Republiky o návratu do minulého století, projev Alice Wedel Afd na yt Roman Kirsch čtitulky s ukázkou začerněných smluv Ursuly, hodnocení Anděly Sara Wagenknecht, Minúta pravdy Milana Uhríka, Prof John J Mearsheimer universityChicago naYT Matěj Gottwald čtitulky, na FTV Prima zoom Zlato národu ukradeno,(zaTošovského), na svobodny-svet.cz Má práce v Kauflandu bylo okrádat dodavatele(samozřejmě naše místní), na yt Mudr Jan Hnízdil Světu vládnout psychopati. Film Už je zase tady'o nesmrtelnosti'té lichvamafie která vede svět od krizí k válkám válečnickými trpaslíky, kudlankami, trubci, komedianty, lháři, podvodníky, falešnými studenty falešných práv a škol prodavačů titulů, překupníků, pašeráků, tunelářů, odkláněčů, lichvářů, vymahačů, exekutorů, pasáků, vexláků, příživníků kteří sedí všude kolem nás, vyplácejí si násobky imaginární průměrné' mzdy opravdu pracujících lidí a smějí se nám se svými začerněnými smlouvami. Lidé se musí spojit, mluvit spolu, začít uklízet od obcí, starostů které lidé znají, všichni aktivisté, ekologové, Greta, vědci, sportovci, ženy, mladí, staří, rockeři vzpomenout na heslo Make Love not war ! Podepište petici Voda je život pravda o vodě, seznamte se s Holešovskou výzvou, přijďte ke všem volbám říct mafii a dost ! Poslouchejte U radio Martina Kociánová o nové totalitě, viru, vládních dezinformátorech, omezování svobody slova...

Sobota, 21. října 2023, 11:22Odpovědět

Martin Vaněk

To bude na lampasáka asi trochu složité... A jen bych vás doplnil: lepší jsou knihy, které se vlastizrádným rejdům havloidů v uplynulých 30letech věnovaly, zejména S. Motl a jeho "Kam zmizel zlatý poklad republiky", ve které mapuje nejen krádež našeho zlatého pokladu nedozírné ceny zloději tošovským, radou ČNB, které se bůhví proč říká "ČESKÁ", přestože prokazatelně tento stát ožebračuje, ale i vlastizrádci jako byl beneš, které nezákonně vystupoval jako hlava státu, přestože se svého mandátu vzdal a zbaběle uprchl za hranice, kde následně podepsal neplatné smlouvy s kriminálníky, kteří měli na svědomí II. sv. válku.

Sobota, 21. října 2023, 11:45Odpovědět

Libor Burian

Když se postupně podívá na vyjmenovaná díla, mužiky s pseudonymem marx, narozen v německu živený Engelsem žil v Londýně, lenin(Uljanov), hitler je jméno matky Hiedler, otec se jmenoval Schickelgrubr, Stalin(Dzugasvili), rotschild, slánský(Salcman), železný tv Nova, Nachtmann, Čurda, má naději pochopit.

Sobota, 21. října 2023, 11:57Odpovědět

Martin Vaněk

Je jich daleko víc... Pamatujete na hrdinku UA, pilotku Ševčenkovou, kterou zajali Rusové na Donbasu, soudili, a poté ji vyměnili s UA? Následně byla kooptována do ukrajinského Parlamentu. Zde se ale dlouho neohřála: jakmile v televizi řekla, že Ukrajinu ovládají žiďáci, jejichž zastoupení je cca 70% ve vedení státu a na klíčových místech, přestože je jich v populaci jen 0,8%, okamžitě upadla v nemilost, a začala být stíhána. Jak dopadla si nedělám iluze - každý kdo se postaví proti žiďácké mafii, zemře (třeba JFK, H. Chávez, J. Haider, u nás třeba Dubček, Kryl, nebo J, Lux (s Chávezem ho pojí elegantní vražda v režii CIA - "chemoterapie". Stejnou "terapii" dostala i O. Havlová, neboť měla velký vliv na loutku v.h., kterého nebylo snadné ovládat, a tak byla odstraněna. Pokud bychom sledovali žiďáky u nás, dospěli bychom pravděpodobně ke stejným číslům jako Ševčenková; v ostatních "demokratických" (čti - zotročených) státech je to podobné.

Sobota, 21. října 2023, 12:24Odpovědět

Libor Burian

Podivných úmrtí je, atentáty, Baťa viz Bosé stopy značky Baťa, Jan Masaryk, Ivan Hlinka po článku v časopise Stadion, Petr Kellner, obchodník s východem. Koncentráky, gulagy, razervace, otrokáři. Budeme potřebovat tu slušnou polovinu lidí i z jejich národa. Proto důsledně nepíšu jinak než o mafii a jejích sluzích. Především oni si s těma alcaponama musí udělat pořádek.

Neděle, 22. října 2023, 02:12Odpovědět

Martin Vaněk

Baťa ležel v žaludku především masaříkově klice, když zaváděl prvky odpovědnosti pro každého, včetně vedení, staral se o svoje zaměstnance, a věděl, že jen dobře nakrmený a motivovaný zaměstnanec podává nejlepší výkony, je věrný své firmě a tak i prospěšný celé společnosti - pravý opak minulému i současnému vidění světa, kde jsou lidé jen otroci. J.masařika nejspíše zavraždila britská SIS - věděl příliš mnoho, zvláště pak o rozkradení našeho zlata Británií a USA, možná znal i detaily financování hitlera CH a USA bankami ve vlastnictví židů (o skutečnosti, že nejvíce nacistů zachránili GB, USA a V ani nemluvit), ale i o místních vlastizrádcích jako byla horáková apod. Ale nejsou vražděni jen společensky důležité osoby, viz ta 20-ti letá holčina, která se dle naší statečné polulacie zasebevraždila 13-ti bodnořeznými ranami, z toho jednou do plic a dvěma do srdce, které se jako důkazní materiál ztratilo přímo ze soudní budovy. Koncentráky stále existují - jen v USA jsou jich skoro tři stovky.

Neděle, 22. října 2023, 10:11Odpovědět

Jiří Vojáček

Dobrý den, celý den, bába leze komínem. Že byla politika ukrajinské vlády na východě země (viz. jazykové zákony) nešťastná a že i to přispělo k současné situaci, je zřejmé. Ale hodnoťme vinu obou stran realisticky. Ukrajina nemá na území Ruské federace vojáky, nezabíjí její civilisty a nezabírá její území. V této válce je Rusko agresorem, ten útok je úplně zbytečný, Rusové na Ukrajině se neměli hůř než například Maďaři v Rumunsku. Kdyby probíhaly nějaké pogromy, tak neřeknu, ale nic takového se nedělo, ruská menšina je pouze záminkou. Rusové vedou nespravedlivou válku a jejich vojáci to dobře vědí. Proto jsou i přes obrovskou přesilu na bitevním poli jako celek tak nečekaně slabí.

Pátek, 20. října 2023, 09:33Odpovědět

Martin Vaněk

Potřebuje dodatečně ukolébat své svědomí, nebo jste opravdu tak fatálně "neinformovaný", když máte potřebu lhát a překrucovat minulost i současnost?

Pátek, 20. října 2023, 16:33Odpovědět

Martin Vaněk

To je ale blábol... Nějak nám pan autor pozapomenul sdělit, že v případě UA to byly události od roku 2013, když fašistické bojůvky začaly terorizovat ruskojazyčné obyvatele na východě Ukrajiny, které se po majdanském puči pod kuratelou CIA rozrostly do regulérní války proti civilistů - upálení 50 lidí v Oděse byla "jen" třešnička na dortu. Ale nesmíme se divit, vždyť je to bývalý voják - dutá hlava z baletní skupinky, která si bůhví proč říká Armáda ČR, jenž se zmohla jen na dělání křoví teroristické organizaci NATO.

Pátek, 20. října 2023, 08:50Odpovědět

Svätopluk Kusala

Odpovídám Vám jako podle Vás dutá hlava jazykem, kterému snad porozumíte - to co tady píšete je celkem dost ukázkový "pšouk" (Vaší) hlavou. Jinak Armáda RF přijímá i zahraniční dobrovolníky, nemáte zájem? Zkušenost z ozbrojených sil, které nedělají "křoví teroristické organizaci NATO" by Vám možná přišla vhod.

Pátek, 20. října 2023, 11:54Odpovědět

Libor Burian

Ještě že sem píšou sprosťáci aby lidé nezapomínali že tady jste. Dva roky nám tvrdite že jste ve válce, jděte válčit, nikdo vás tu nedrží válečničtí lichvářšti tunelářští mafiánští vrahové, trpaslíci, kudlanky, trubci, zbrojaři, komedianti, lháři, podvodníci, převlečení soudruzi soukmenovci, falešní studenti falešných práv a škol prodavačů titulů, překupníků, pašeráků, loutky, bílí koně kteří sedí všude kolem nás, vyplácejí si násobky imaginární průměrné' mzdy opravdu pracujících lidí a smějí se nám se svými začerněnými smlouvami jako Ursula nebo soudruh dvořák čt, pávků, rycheckých, střížů viz Mudr Jan Hnízdil Světu vládnout psychopati na yt, a dále čtěte ve vláknech diskusí.

Neděle, 22. října 2023, 10:51Odpovědět

Martin Vaněk

Proč si nejprve nedohledáte fakta, dutá hlavo...? :-)

Pátek, 20. října 2023, 16:31Odpovědět

george old

Ten, kdo je dutá hlava, jseš především ty, proruská trubko!. Zapomněl jsi napsat, kde ty jsi dohledával fakta.Zřejmě přímo z Kremlu, že?

Sobota, 21. října 2023, 05:47Odpovědět

Libor Burian

Všichni mafiánští vrahové dávno popsali lidé viz Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Mám jednu ruku dlouhou, Amnestie, Nájem zvedej, Pánubohu do oken, Nightwork píseň pro Pražáky, Sexuální násilí, Sami, Iluze o lůze, LupoAnettaTahači, ABJ, virtuálky, Pánové nahoře, Zdálky z blízka, agent Nachtmann, Čurda, udání úkrytu výsadkářů a vypálení obcí, Hlava22, viz ve vláknech diskuse.

Neděle, 22. října 2023, 10:55Odpovědět

Martin Vaněk

Koukám, že vlákna se neřadí správně, takže jinak... Jste jen otrok, který netuší, v jakém režimu to žije, a za skutečnost považuje zprávy z AntiČeské lžitelevize. .

Sobota, 21. října 2023, 08:01Odpovědět

KOMENTÁŘ: Rusko a Arménie, zpráskaní veteráni minulých válek  |  Blogy a komentáře  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.