Počasí dnes24 °C, zítra26 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Proč je potřeba bojovat s dezinformacemi

Moderní doba přinesla člověku něco, co dříve neznal – přístup k obrovskému množství informací. Ty se však staly zbraní proti němu. Proti zbrani se musíme bránit.

Autorem textu je firemní sociolog Vojtěch Bednář. Specializuje se na otázky vedení, motivování, řízení lidí ve firmách, vytváření a udržování firemní kultury. Učí manažery na všech úrovních pracovat s lidmi tak aby firmu vnímali jako součást svého života. Více na koment.cz.

Informační inflace

O inflaci jsme toho za poslední rok a půl slyšeli hodně. Vedle finanční inflace, která se vyznačuje tím, že v ekonomice přibývá peněz a tím klesá jejich hodnota, ale existují také další inflace. Mimo jiné informační. Projevuje se dvěma způsoby. Prvním z nich je to, že člověk je v důsledku vývoje informačních médií, která extrémně zlevnila „poslední míli“ – tedy doručení informací ke koncovým spotřebitelům, vystaven dříve nebývalému objemu informací o světě okolo sebe. Náš mozek na to není připraven, existují názory, že není ani stavěný. Protože mnoho informací je podáváno tak, abychom je vnímali jako ohrožující, máme tendenci je sledovat a neopouštět, to vede k nadměrné konzumaci a k přetížení spotřebitele.

Druhým efektem je, že i když přibývá informací jako takových, nepřibývá jejich obsahů. Zjednodušeně řečeno, na světě se neděje o mnoho více věcí, jen o nich vzniká více informací. Důsledkem je to, že stále větší procento „informací“ nejsou původní zprávy, ale interpretace a interpretace interpretací; názory a názory na názory. Tím dochází k ředění obsahu a k poklesu jeho hodnoty ve prospěch objemu. Problémem je, že část těchto „názorů na názory“ je spotřebiteli médii podáváno, jako by šlo o informace s původní hodnotou.

Výsledkem je to, že moderní člověk v Západní kultuře typicky konzumuje obrovské množství informací o okolním světě, které mají ale jen velmi malou hodnotou, popisují několik málo událostí a místo na faktem jsou založeny na názorech a na jejich interpretaci. Důsledek je stejný, jako u finanční inflace – mnoho peněz, ale nic si nekoupíte.

Manipulátoři

V prostředí, které jsem zde popsal se mimořádně dobře daří manipulátorům, kteří vytvářejí zdánlivě originální obsah – tedy ne interpretace a reinterpretace, který ale není založen na faktech, nebo fakta silně překrucuje. V současné době existuje řada lidí i firem, kteří se produkcí takovýchto informací buď baví, nebo úspěšně živí. Nejde o nic nového, tzv. blábolivá žurnalistika existuje od 19. století. Pokud je účelem pouze bavit publikum, má své místo na slunci na pomezí informování a beletrie. Bohužel faktem je, že slouží také k ovlivňování, a to jak z komerčních, tak z politických důvodů. Myslím si, že na české – ale vůbec Evropské – scéně bychom těžko hledali politický subjekt, který se neuchýlil k vypouštění polopravd ať už přímo, nebo prostřednictvím spřátelených účtů na sociálních sítích, aby si buď vylepšil image, nebo pošpinil soupeře, v USA jsou pak kampaně různých „hnutí“, často pošpiňující, zcela standardní součástí předvolebního boje. Tyto manipulace, na rozdíl od nasycování bezútěšně neužitečného mediálního prostoru fámami již nejsou z pohledu společnosti neškodné, přesto pro ni nepředstavují ohrožení; ne tedy, pokud převládá čestná komunikace. Bohužel, poslední roky v této oblasti přinesly novou kvalitu.

Systém

Skutečný problém nastává v okamžiku, kdy manipulace, často se zcela absurdní náplní, začnou být koordinovány a posilovány vnějším vlivem. Věci, které bychom za normálních okolností považovali za zcela okrajové náplně blábolivé žurnalistiky, jako třeba to, že Zeměkoule je plochá, že se Československo nikdy nerozpadlo, že vakcíny proti nebezpečným virům obsahují mikročipy (sic!) a podobně se stávají faktory ohrožujícími bezpečnost demokratického zřízení a potažmo civilizace. Proč? Protože jsou na jedné straně posilovány vzájemnou koordinací a na druhé podávány tak, aby získávaly pozornost legitimních médií, která o nich informují; jistě, se svými obvyklými komentáři, interpretacemi a re-interpretacemi, ale informují a tím jim dávají prostor. Protože skutečným cílem těchto jevů je narušovat systém ve kterém žijeme, je jedno, zda jim někdo věří, nebo ne. Důležité je, že mají potenciál lidi znejišťovat a tím snižovat obranyschopnost celku. Protože v záplavě dezinformací a manipulací nikdo neví, „co je pravda“, nejsme schopni identifikovat skutečného nepřítele a vymezit se vůči němu.

Obrana

Abychom se tomuto vysoce nebezpečnému působení mohli bránit, musíme nejprve pojmenovat zjevné, i když toto pojmenování nemusí být příjemné.  Z mého pohledu to znamená, že celá řada společenských aktivistů a informátorů počínaje oněmi „plochozemci“, přes nejrůznější společenské, ale také enviromentální a politické aktivisty nejsou nic jiného než nevědomí podporovatelé organizovaného plánu, jehož cílem je napadnout, znejistět, hodnotově rozložit a tím oslabit a zbavit odolnosti naši společnost, náš stát a potažmo naši civilizaci. Kdo stojí za tímto plánem?

Odpověď na tuto otázku mohou poskytnout kvalifikovanější lidé, než jsem já, ale z pohledu sociologa jsou to mocnosti, které v nás vidí své soupeře a které vycházejí z jiných hodnotových pozic než my. Konkrétně a jmenovitě Rusko, které v současnosti vede útočnou válku jen několik set kilometrů od našich hranic a Čína, která v nás spatřuje dlouhodobého soupeře. Ať je to však kdokoli, musíme se bránit, chceme-li přežít. Jak?

V prvé řadě je potřeba, abychom dokázali účinně zasahovat proti tomu druhu manipulace, který vyvolává bezprostřední agresi – v poslední době jsou to snahy vytvářet konflikty mezi Ukrajinci a Romy. Za druhé, zdánlivě kuriozní excesy typu „čechoslováků“ nebo „plochozemců“ by měly mít podstatně menší mediální pozornost ať už s komentáři, či bez nich. Cokoli, co relativizuje bolestivý a krvavý konflikt na Ukrajině a jeho pachatele je činností síly, která má za účel rozbít naši civilizaci, byť samotní tvůrci a šiřitelé si to nemusí uvědomovat. Je však třeba to jasně a srozumitelně říct. Především ale musíme zvyšovat odolnost jak médií, tak celé veřejnosti proti snahám o relativizaci, zpochybňování a napadání základů, na kterých jsme vytvořeni.  V opačném případě bychom další pokus o narušení naší civilizace nemuseli zvládnout.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto koment.cz

Štítky komentář, Vojtěch Bednář, dezinformace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Internet nabízí jiného sociologa. Stanislav Birner na stream: ,Všichni tady umřeme' poskytuje rozbor vládních dezinformací a blábolů válečnickych trpaslíků, kudlanek, trubců v komentářích:15.5. ,,Vláda se v úsporách zaklíná budoucími generacemi", 22.5. ,,Česko ve formě není název reformy ale vládní halucinace". Komu nestačí tak článek na svobodny-svet.cz,, Má práce v Kauflandu bylo okrádat dodavatele (samozřejmě naše místní). Generál Hynek Blaško Trampoty EU a článek První výročí vzniku války na Ukrajině, gen Petr Pelz na Inovace Republiky o návratu do minulého století, projev Alice Wedel Afd na yt Roman Kirsch čtitulky s ukázkou začerněných smluv Ursuly, hodnocení Anděly Sara Wagenknecht, Prof John J Mearsheimer universityChicago naYT Matěj Gottwald čtitulky, na U rádiu Martina Kociánová o nové totalitě, viru, vládních dezinformátorech, omezování svobody slova (3.2.). Exposlanec Jan Keller, exministr Vlastimil Tlustý, exposlanec F.R.Čech, Roman Šmucler, na XTV. FTv Prima starší pořad: Utajené příběhy Českých dejin V(6) Zlato národů ukradeno (v letech 1997-8). Film Už je zase tady' o ,nesmrtelnosti'té lichvamafie která vede svět od krizí ke krizím a od válek k válkám. Podepište petici Voda je život, pravda o vodě, začněte uklízet od obcí, starostů které lidé znají, mluvit spolu, chodit ke všem volbám říct mafii a dost, vrátit moc lidem a nevolit mafii. Blíží se volby euzmetku, přijďte všichni, využijte všech voleb.

Středa, 2. srpna 2023, 11:35Odpovědět

Libor Burian

Kdo vydržel dočíst až do konce zaslouží odměnu. Místo obhájce vládních blábolů válečnickych trpaslíků, kudlanek, trubců, převlečených soudruhů soukmenovců kteří po rozvratu v roce 89 převlékli kabáty a uniformy, rozdělili Československo, zhasli a rozkradli viz seriál Devadesátky včetně dokumentu, písně Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Mám jednu ruku dlouhou, Amnestie, Nájem zvedej, Pánubohu do oken, Nightwork píseň pro Pražáky, Sexuální násilí, Sami, Iluze o lůze, LupoAnettaTahači, abjvirtuálky, Pánové nahoře, Zdálky zblízka, Maškarní ples, Markéta, Mávátka, Krajina po bitvě, Sprcha, Dežo, Revoluční, Vtom roce pitomém, Dál se háže kamením, knihy Polojasno, Ukradená revoluce, Cibulkovy Seznamy agentů StB, Orwell 1984, filmy Dny zrady, Noc rozhodnutí, Schindlerův seznam, Smrt krásných srnců, Musíme si pomáhat, Wintonovy děti, Hlava22, Rozrušená země, Toman, Ucho, Vážení přátelé ano, Bony a klid, Báječná léta pod psa, Pupendo, Kolja, Akumulátor1,2, Příběh Kmotra-agentStB Mrázek zKolínska jakoRakušan, Šmejdi, Gangster ka, Sametoví vrazi,Ivánku kamaráde můžeš mluvit,to je cesta po které jsme došli do dnešního bahna.Někdo to rád horké, Kmotr, Sicilský klan, Obchodník se smrtí, Soukromá válka pana Wilsona, Vicepresident, My Lai, Četa, Forest Gump o Vietnamu, Lidi co znám, Vítejte vŘecku pane inspektore,Erin Brockovich, Vlk z Wall Street, Okamžik záblesku,Planeta opic, Pošťák, Doktor divnoláska.Citát mužika s pseudonymem rotschild 1863:Ti kteří chápou systém budou tak zainteresováni na vlastním zisku nebo závislí na prospěchu který systém přináší že z jejich řad nikdy opozice nevzejde. Masa lidí neschopná to mentálně pochopit bude však své břímě nést bez reptání. Možná že ani nebude tušit že celý systém je nepřátelský jejich vlastním zájmům... až budeme kontrolovat vaše peníze tak si volte koho chcete...-euro, kryplměny, digitální peníze , konec hotovosti, bodování jako v Číně, autíčka na baterky, vše směřuje k ovládnutí světa jako po udání a ukřižování Ježíše a osvobození vraha a lupiče barabase, zneužili náboženství k ovladnutim části světa ohněm a mečem. Kolonie, otrokářství, lichva, válčení, zbrojení, drancování zemí a vybíjení původních obyvatel, komuna, Napoleon, mužík s pseudonymem marx narozen v německu živený Engelsem žil v Londýně, mužík lenin-Uljanov herecTrocký s vlaky revolucionářů poslaný ze západního exilu za 1 světové váky do Ruska, nehotový kněz stalin -Dzugasvili a gulagy,, hiedlerovci-mužík hitler je jméno matky, otec se jmenoval Schickelgrubr a koncentráky, nucené práce na uranu a oběšení vedení vlastní KSČ, měnová loupež 1:59, rok 68, rozvrat v roce 89. Mafie jedná stále stejně. Můžete začít některým z filmů o ukřižování, Kladivo na čarodějnice, Wilsonov Dny zrady a dále vyjmenované.

Středa, 2. srpna 2023, 11:07Odpovědět

Dagmar Ry

Firemní sociolog? Zbytečná funkce. A jeho názory jsou scestné.

Pondělí, 31. července 2023, 11:25Odpovědět

Libor Burian

Koukám že vám dal palec fijala, Don Pablo, ti dva s práškem a ti nemovitostní.

Čtvrtek, 10. srpna 2023, 15:36Odpovědět

KOMENTÁŘ: Proč je potřeba bojovat s dezinformacemi  |  Blogy a komentáře  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.