Počasí dnes26 °C, zítra24 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Tipy a triky pro bohatou úrodu: Hnojte a bojujte proti škůdcům včas!

PR článek

Aby byla vaše letošní úroda opravdu bohatá, budete ji muset věnovat lásku a péči. Jaké kroky neopomenout, čemu věnovat zvýšenou pozornost a na co si dát pozor?

Organická versus anorganická hnojiva

Používáte na své zahradě či ve skleníku hnojiva? Právě efektivní hnojiva jsou základem úspěchu. Organická hnojiva mají čistě přírodní původ a ocení je každý zeleně smýšlející jedinec. Nejčastěji se mezi pěstiteli využívá kravský hnůj, kompost a slepičince. Znalí zahrádkáři totiž vědí, že když to fungovalo před stovkami let, musí to fungovat i nyní.

Nechcete-li půdu na své zahrádce či ve skleníku zatěžovat anorganickými hnojivy, s těmi organickými to půjde také. Hlavní ale je - hnojte! Nezáleží na tom čím, ale důležitá je samotná činnost.

Hnojiva podpoří růst i hojnost úrody

Protože právě díky hnojivům budou mít vaše rostliny a stromy dostatek živin a minerálů, odvděčí se vám bohatou úrodou. Pokud se zahradničením a pěstováním ovoce, zeleniny a bylinek v záhonu teprve začínáte, bez hnojení to opravdu nepůjde.

Připravte se na škůdce a nachystejte si postřikovače včas

Ruku v ruce s kvalitním zdrojem živin jde také prevence. Škůdců, kteří by vaši úrodu chtěli zničit a pochutnat si na ni místo vás, totiž existuje opravdu mnoho. Bojujte proti nim včas, použitím těch správných postřiků. K jejich aplikaci vám skvěle poslouží šikovný postřikovač - ať už motorový či akumulátorový. Jeho ovládání je jednoduché a usnadní vám práci.

Nejčastější druhy škůdců, na které si dát pozor

Ke škůdcům, kteří se mohou ve vaší zahradě či skleníku objevit, rozhodně patří mšice, svilušky, molice, plži a housenky běláska. Ačkoliv každý z nich vypadá jinak a škodí jiným způsobem, jedno mají společné – nikdo o ně ve svém záhonku nestojí. Jak proti nim účinně bojovat?

Mšice hledejte pod listy

Jakmile vaše rostliny napadnou mšice, poznáte to na první pohled. Jak? Podle zdeformovaných a často zažloutlých listů. Mšice totiž listy milují. Schovávají se pod nimi a jsou tak drobné, že budete muset každý list podrobně prozkoumat, abyste jejich přítomnost odhalili. Aby se ale vůbec nevyskytly, aplikujte postřik z vyluhované rebarbory nebo efektivní přípravky proti škůdcům. Ty je spolehlivě odeženou.

Svilušky se množí rychlostí blesku

Ani výskyt svilušek není nikterak příjemný. Množí se totiž takovou rychlostí, že by vám při vaší nepozornosti mohly obsadit celou zahradu. Jejich přítomnost poznáte podle pavučinek na rostlině a žlutohnědých skvrn na listech. Z přírodních zdrojů na ně skvěle platí heřmánkový odvar.

Proti molicím budete potřebovat veškeré zbraně

Do party obtížných a nechtěných návštěvníků patří také molice. Drobný bílý hmyz se zabydluje na spodních částech listů. Při přemnožení molic musíte zapojit veškeré zbraně. Přítomnost molic poznáte podle nezdravě vypadajících rostlin a záplavě drobných bílých teček na spodních listech. Nejúčinnější zbraní je použití speciálních postřiků.

Nedejte plžům šanci

Přítomnost plžů, kteří si rádi pochutnají na úrodě, také není žádaná. Do boje proti nim můžete vyrazit s pomocí drastických metod, odnášením jednotlivců, za použití speciálních přípravků a postřiků, nebo vysázením bylinek, které je odradí.

Zažeňte housenky běláska aromatickými rostlinami

Další ze škůdců, kteří rádi ochutnají listy, jsou housenky běláska. Proti nim spolehlivě fungují aromatické rostliny, například levandule či rajčata. Pokud nepomůže jejich výsadba, vyrobte si z nich výluhy.

Chraňte svou úrodu za každou cenu. Kromě efektivních hnojiv si nakupte také účinné preventivní postřiky a další přípravky proti škůdcům - nezapomeňte je pravidelně aplikovat.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky škůdce, hnojivo, rostliny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Luboš Pacik

Pokud se někdo bude držet těchto rad, dovolím si přidat ještě jednu, ta zabírá nejvíc. MODLETE SE... Je jedno ke kterému Bohu.

Pátek, 24. června 2022, 06:27Odpovědět

Tipy a triky pro bohatou úrodu: Hnojte a bojujte proti škůdcům včas!  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.