Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

3+1 důvod, proč je dobré mít přehled ve svých výdajích

PR článek

Ještě není ani konec měsíce a váš bankovní účet je skoro na nule? Jak je to možné, vždyť jste si tento měsíc skoro nic nekoupili. Říkáte si, kam jenom ty peníze mizí? Stejně jako si děláte pořádek ve skříni, je čas si udělat pořádek i ve financích. Sepsali jsme pro vás 3 a 1 důvod, proč mít přehled ve svých výdajích a jak na to.

1. Zjistíte, kam se vám peníze ztrácejí

Papír, nebo aplikace, jako je třeba Spendee? Záleží jen na vás, jakou formou si povedete finanční přehled. Hlavně si pečlivě zapište svůj příjem a každý výdaj. Během měsíce si díky tomu vytvoříte přehled, kam se nejčastěji peníze ztrácí. Jestli utrácíte víc, než byste chtěli třeba za posezení s přáteli nebo občasné výlety mezi regály s kosmetikou.

Jednotlivé výdaje si roztřiďte do kategorií: nezbytné nákupy, zábava, bydlení, doprava a další. Na konci měsíce hezky uvidíte, za co nejvíce utrácíte, a v dalších týdnech si právě na tyto výdaje můžete dát pozor. Chodíte na kávičku 3krát týdně a říkáte si, že je v pohodě utratit týdně 300 Kč? Vynásobte si to počtem týdnů v roce. Rázem jste na více než 15 000 korunách! A to je už docela velká částka.

TIP: Pokud hradíte drtivou většinu svých výdajů platební kartou, budete to mít s evidencí financí ještě snazší. Na konci měsíce vám postačí pohled do vaší transakční historie v internetovém bankovnictví nebo v mobilní aplikaci, kde všechny pohyby na svém účtu uvidíte. A některé banky vám také rovnou nabízí jejich roztřídění do pomyslných kategorií. Pak už jen stačí rozklíčovat, za co jste utratili případnou vybranou hotovost z bankomatu a máte vyhráno.

2. Vytvoříte si finanční rezervu

Pokud máte přehled o svých výdajích a víte, kde můžete útratu omezit, jste na dobré cestě k vytvoření finanční rezervy. Proč je dobré mít finanční rezervu? Náhlá nemoc, rozbitá pračka a vyplavení sousedé nebo ztráta zaměstnání, to jsou nemilé situace, které se mohou kdykoli stát. Finanční rezerva by měla být ideálně ve výši šestinásobku vašich měsíčních výdajů.

TIP: Finanční polštář byste měli mít oddělený od ostatních financí. Ideální je spořicí účet – peníze se na něm úročí (a tím alespoň trochu vzdorují inflaci) a zároveň jsou kdykoli okamžitě k dispozici. Abyste při volbě spořicího účtu nešlápli vedle, mrkněte na srovnání spořicích účtů, které jsou k mání na internetu, a mějte na paměti, že výše úroku je důležitá, ale není to jediný parametr.  Máte-li další úspory, prodiskutujte, co s nimi, s finančním poradcem. V jejich případě totiž uložení na spořicí účet nemá moc smysl a je lepší zvážit některou z investičních možností.

Přehled o financích vám pomůže z rozpočtu osekat nadbytečné výdaje. Ostatně, tušíte, kolik každý měsíc utratíte třeba za kávu nebo „pár piv s přáteli“?

3. Připravíte se na (očekávané) vyšší výdaje během roku

Nástup do školy, Vánoce a letní tábory. To jsou příklady velkých finančních zásahů do měsíčního rozpočtu. Díky přehledu financí se na takové výdaje připravíte včas. Jak? Ukládejte si každý měsíc menší objem peněz, abyste pak nemuseli platit celou částku z jedné výplaty. Dopředu se připravíte a nestresujete se, jak s penězi v daném měsíci vyjdete.

Záleží pak už jen na vás, jestli si peníze budete odkládat jen pomyslně na svém běžném účtu tím, že ho zkrátka nevyčerpáte až do dna. Anebo pro vás bude lepší si pro tento účel založit druhý účet – ať už běžný, nebo spořicí. V dnešní době banky oba typy účtů nabízejí s vedením a základními transakcemi zdarma, takže pokud vám to v „psychologii“ odkládání malých přebytků pomůže, rozhodně neprohloupíte.

Věděli jste, že podle statistik ministerstva sociálních věcí z roku 2019 si třetina českých rodin nemůže dovolit nečekaný výdaj ve výši 10 000 Kč? Tvorbou přehledu, šetřením na správných místech a následně tvorbou finanční rezervy se můžete účasti v téhle nepříjemné statistice vyhnout.

4. Vyjdete i s menším příjmem, pokud bude třeba

Kdo je připraven, není překvapen. Evidencie všech výdajů a vytvoření rodinného rozpočtu oceníte i v okamžicích, kdy vám není právě do zpěvu. Při náhlé nemoci, výpadku příjmů, ztrátě zaměstnání. V takových chvílích se váš příjem dočasně sníží. Díky přehledu, který máte, ale přesně víte, kde můžete vzniklý rozdíl ušetřit – a to tak, aby to co nejméně bolelo.

Ohodnoť článek

Štítky peníze, finance, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

3+1 důvod, proč je dobré mít přehled ve svých výdajích  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.