Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Rizika při darování vajíček: Existuje maximální pomoc s minimálním rizikem

PR článek

Většina žen přirozeně touží po mateřství. Chtějí mít děti. Chtějí být mámy. Každý pátý pár v České republice přitom řeší problémy s plodností. V případě, že se objeví problém na straně ženy, mohou s otěhotněním pomoci vajíčka od anonymní dárkyně. Chcete vědět víc?

Darování vajíček má velmi přísné podmínky. Dárkyní se může stát pouze fyzicky a psychicky zdravá žena ve věku 18-35 let, která úspěšně projde interním, gynekologickým a genetickým vyšetřením. Z tuzemských statistik vyplývá, že nejčastějšími dárkyněmi vajíček jsou studentky a maminky na mateřské dovolené.

Po zařazení do dárcovského programu ženu čeká hormonální stimulace, tedy stejný proces, kterým procházejí IVF pacientky. Po lékařském proškolení si dárkyně 10 až 12 dní injekčně píchá hormony a lékaři ji pravidelně kontrolují ultrazvukem, aby mohli naplánovat odběr vajíček v jejich ideální kvalitě. Ten probíhá v celkové anestezii a trvá pár minut. Je to bezpečný zákrok, který u dárkyně v budoucnu nemá vliv na početí vlastního dítěte.

Je na místě mít strach? Bát se není čeho, rizika spojená s darováním vajíček se dají označit jako minimální, bohatě tedy postačí, budete-li mít k odběru vajíček přirozený respekt jako k jakémukoliv jinému invazivnímu zákroku.

V čem spočívá minimální riziko při darování vajíček?

Vedlejší účinky. V důsledku hormonální stimulace se u žen mohou dostavit nepříjemné pocity podobné těm při premenstruačním syndromu, po odběru vajíček se pak u některých dárkyň může objevit bolest v podbřišku, která však odezní s další menstruací.

Hyperstimulační syndrom. V případě, že se po hormonální stimulaci ženě vytvoří nadprůměrný počet vajíček, je třeba pohlídat, aby se u ní nerozvinul tzv. hyperstimulační syndrom. Ten se projevuje tlakem, napětím a pobolíváním v podbřišku, někdy také nafouknutím břicha z důvodu zvětšení vaječníků nebo nahromadění tekutiny v dutině břišní.

Komplikace po odběru vajíček. Zdravotní potíže, které by bylo nutné řešit operativně, jsou velmi vzácné a nemají vliv na plodnost dárkyně. Vyskytnou se zhruba u jednoho odběru z 3,5 tisíc. Tak snad vám tento statistický údaj přidá na klidu.

V čem pro vás může být dárcovství přínosem?

Zdraví pod kontrolou. Takto komplexní bezplatnou zdravotní prohlídku, jaké se vám jako dárkyni vajíček dostane, vám hned tak někdo neudělá.

Psychologický aspekt. Pomůžete jiné ženě, aby se mohla stát matkou, a uděláte jí tím službu jako nikdo jiný na světě. Motto, že dobro plodí dobro, platí v případě dárcovství dvojnásob.

Finanční kompenzace. Za darování vajíček obdržíte finanční kompenzaci 20-30 tisíc korun. Odběr je možné cca 5x opakovat. Přestože má skutek, který vykonáte, nevyčíslitelnou hodnotu, váš čas i energie, které do procesu vložíte, nezůstanou bez ocenění.

Ohodnoť článek

Štítky vejce, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rizika při darování vajíček: Existuje maximální pomoc s minimálním rizikem  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.