Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Deset rad, jak houbám prodloužit život

 
pátek, 14. září 2018, 17:01

Houbařská sezóna je v plném proudu, houbaři se z lesů vracejí s plnými košíky. Nejobvyklejším způsobem zužitkování přebytků je sušení hub. Časopis dTest přinesl několik tipů na zpracování a uchování hub pro pozdější spotřebu. Abyste si na oblíbených pokrmech mohli pochutnat i mimo hlavní sezónu, zkuste houby zmrazit, prosolit nebo naložit.

Pokud nestihnete z čerstvých hub něco uvařit, uchovejte si zdravé a pevné kusy k pozdějšímu použití. „Způsobů, jak houbám prodloužit život, je celá řada, tím nejběžnějším typem je sušení,“ popisuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest a dodává: „Nejčastější chybou začátečníků je, že nenechají plátky pořádně doschnout. Cílem je snížit obsah vody z původních asi 90 % na 5 %, čímž se zabrání růstu plísní. Neuskladňujte houby, dokud při mnutí v dlaních nezačnou chrastit a lámat se. Po usušení uchovávejte houby v dobře uzavřených neprodyšných sklenicích, aby nepodlehly plísním ani molům.“

Mražené houby

Houby si můžete jednoduše zamrazit. Nakrájené a omyté se vloží do kastrolu, ochutí solí, bílým pepřem a kmínem, podlijí se a dusí asi čtvrt hodiny. Po vychladnutí můžete houby rozdělit na porce a vložit do mrazáku. Takto připravené houby mají v kuchyni široké využití.

Pokud nemáte podmínky na sušení ani zmrazení hub, tak zkuste syrové houby proložit solí. Nakrájené houby necháte zavadnout a poté po vrstvách vkládáte do sklenic a prosypáváte solí. Poměr hub a soli by měl být 4:1. Následné využití prosolených hub v kuchyni není tak univerzální. Při přípravě pokrmů je totiž takto konzervované houby nutné prolít vodou, aby se sůl odplavila. Tím ovšem houba přichází o chuť a vůni, takže se hodí hlavně do polévek a do omáček.

Podobně můžete houby naložit do solného nálevu připraveného z kilogramu soli a litru vody. Postup je stejný jako u prokládání solí. Houby napěchujte do sklenice a nechte nahoře trochu prostoru. Napěchovanou sklenici zalijte připraveným svařeným solným roztokem, který by měl sahat asi 1 cm nad vrstvu hub.

Houby ve vlastní šťávě

Dušení hub ve vlastní šťávě a následná sterilace je další alternativou. Řádně očištěné a nakrájené houby propláchnete přes sítko a podusíte v hrnci za občasného míchání. Můžete přidat malé množství soli. Vychladlou směs uložíte do sklenic a zalijete šťávou, kterou houby pustily. Pokud je šťávy málo, dolijte ji převařenou vodou. Mezi směsí a víkem by měly zůstat zhruba 2 cm volného prostoru. Sterilace probíhá těsně pod bodem varu (cca 95 °C) necelou hodinu. Druhý den je potřeba sterilaci zopakovat.

Oblíbeným způsobem je také sterilování hub ve sladkokyselém nálevu. Nejprve je potřeba v houbách blanšírováním zahubit případné nežádoucí mikroorganizmy. Nakrájené, očištěné a propláchnuté houby vložte do vyššího hrnce s vroucí osolenou vodu. Na litr vody přidejte jednu čajovou lžičku soli. Blanšírování probíhá tak, že se houby pět minut vaří a během toho se sbírá vzniklá pěna. Poté se houby vyjmou na sítko, propláchnou a zchladí. Blanšírovanými houbami naplňte zavařovací sklenice. Podle chuti můžete do sklenic přidat také sezónní zeleninu nebo cibuli. Vše zalijte svařeným sladkokyselým nálevem, který se skládá z jednoho dílu octa, tří dílů vody, soli a cukru. Podle chuti přidejte koření (například bobkový list, celý pepř, nové koření nebo hořčičná semínka). Steriluje se na 90 °C zhruba půl hodiny.

Blanšírování a uzení

Houby zpracované blanšírováním lze dále udit. V takovém případě je potřeba blanšírovat výhradně opravdu tvrdé houby. Ty se po blanšírování a oschnutí vyskládají v udírně na rošt nebo zavěsí na nit. Houby se udí pomocí pilin ovocných stromů zhruba 1,5 hodiny středně teplým kouřem. Po vyuzení je můžete zpracovat do sladkokyselého nálevu a sterilovat.

Kdo má rád kyselé, může u sladkokyselého nálevu vynechat cukr nebo naložit houby přímo do octového nálevu. Pro tento způsob zpracování se hodí malé houby, například ryzce. Aby se houby nemusely ještě dále konzervovat sterilací, připravte si 2% octový nálev. V obchodech je běžně k sehnání ocet 8%, který je třeba naředit vodou. Na přípravu zhruba litru nálevu je potřeba 100 ml vody, 30 g soli a 870 ml octového nálevu.

Houby se dají naložit i do tuku. Podušené houby se smíchají se zahřátým tukem a vloží do sklenic, případně se nejdříve mohou naskládat do sklenic houby a poté přelít tukem, typicky sádlem. Následně je nutné provést hodinovou sterilaci na 95 °C s opakováním po dvou dnech. Takto konzervované houby můžete v kuchyni využít prakticky na jakýkoliv houbový recept.

Zkvašování hub se u nás moc nepoužívá, jedná se ale o velmi starou metodu. Oblíbeným typem hub pro kvašení jsou hřiby, lišky, ryzce a václavky. Očištěné houby se v celku předvaří v 2% solném roztoku. Poté se vyndají na sítko, propláchnou a nechají okapat. Následující postup je podobný jako u zelí. Houby se kladou do kameninových nádob či škopků. Zalijí se nálevem složeným z vody, soli, cukru a živého jogurtu. Podle chuti lze přidat i koření. Důležité je, aby byly všechny houby pod hladinou a zatížené. Houby kvasí v závislosti na podmínkách zhruba 4 týdny. Využít je lze jako přílohu k masu nebo třeba do salátů.

Další rady na konzervaci hub najdete na webu.

Tisková zpráva
 


 

Kam dál?

Pražští Piráti čelí trestnímu oznámení od provozovatelů směnárny v...

čtvrtek, 13. září 2018, 15:33

Lidé napojení na jednu z pražských směnáren podali trestní oznámení na pražské Piráty. Kampaní, kterou Piráti upozorňují na...

Co se děje v nemocnici Na Františku?

čtvrtek, 13. září 2018, 13:24

Nemocnice Na Františku je nejstarší zdravotnické zařízení v Praze, v Česku a jedno z nejstarších i v rámci Evropy. Nemocnice se...

Podle města si Brňané na rezidentní parkování zvykají rychle

čtvrtek, 13. září 2018, 09:46

Rezidentní parkování v brněnském centru má za sebou necelé dva týdny provozu. Město tento týden zveřejnilo statistiky, podle...

Konec bílých tygrů v ZOO Liberec? Nikdo je teď odtud určitě nebude...

čtvrtek, 13. září 2018, 08:32

Velké haló se strhlo ohledně budoucnosti bílých tygrů v liberecké ZOO. Skončí jejich chov? Nebo bude normálně pokračovat? V...

 

Komentáře

 

Napište nám

Nejčtenější

  • GLOSA: Lukáš Dvořák aneb malý velký muž

  • Kdo tohle vymyslel, nechápavě lidé kroutí...

  • Kariéra zesnulého Vládi Šafránka: Metalové...

  • FOTO: Koupili si v Brně rodinné auto. Za půl...

Reklama
 
 

O čem píšou další Drbny

Balonové létání ukončí letní turistickou sezonu na Lipensku

Prohlédnout si krásy Lipenska z pohodlí koše horkovzdušného balonu mohou všichni ti, kteří se rozhodnou využít nabídky Turistického spolku Lipenska. Ten chystá na sváteční pátek 28. září první ročník zážitkové atrakce, při které se zájemci po zaplacení lístku proletí v balonu nad touto jedinečnou krajinou. Organizátoři očekávají, že k nebi vzlétne zhruba dvacet balonů.

Budějcká Drbna

Brněnští strážníci musí nově hlídat, zda někdo při úklidu zbytečně nepráší

Uklízet na ulici, až se z vás bude prášit, může být ode dneška v Brně nezákonné. Brněnští radní totiž na svém zasedání nařídili řediteli strážníků, aby zajistil důslednou kontrolu dodržování vyhlášky o udržování čistoty v ulicích. Ta přikazuje lidem, kteří uklízí, aby si přitom počínali tak, že nebudou prášit. Pokud tedy smetají suchý, prašný materiál, nesmí při tom používat fukary a musí zajistit dostatečné kropení.

Brněnská Drbna

V pátek v Liberci začíná šampionát na kolečkových lyžích. Dorazí i Bauerův tým nebo biatlonistka Davidová

Do Liberce míří elita běžců na lyžích, koná se totiž Mistrovství ČR v běhu na kolečkových lyžích. A na startu jsou velmi zajímavá jména. Přijede například tým Lukáše Bauera nebo mladí biatlonisté v čele s Markétou Davidovou. Závody se konají v pátek a v sobotu ve Vesci, v neděli pak proběhne divácky atraktivní výjezd na Ještěd.

Liberecká Drbna

Traktorista se lekl protijedoucího náklaďáku a strhl řízení stroje, srazil chodkyni u kraje vozovky

V pondělí 24. září po desáté hodině dopoledne došlo ve Velkých Losinách k dopravní nehodě traktoru, který srazil chodkyni u silnice.

Olomoucká Drbna

FOTO: Nově zrekonstruovaná silnice II/406 z Telče do Dačic je už v provozu

Již od tohoto pondělí 24. září je řidičům k dispozici nově zrekonstruovaná silnice II/406 v trase z Telče do Dačic. Stávající úsek vykazoval v minulosti velké množství plošných poruch a zároveň nevyhovující šířkové uspořádání vozovky. Rozšířením silnice II/406 na šířku 7,5 m a výměnou konstrukčních vrstev vozovky jsou nyní všechny její nedostatky odstraněny.

Jihlavská Drbna
Aktualizováno před 26 minutami

AKTUÁLNĚ: Nedaleko hradeckého letiště se střetlo policejní auto s jiným osobákem. Došlo ke zranění osob

Podle prvotních informací došlo k nehodě, když policisté pronásledovali ujíždějící vůz. Mělo dojít ke zranění tří osob, na místě zasahoval vrtulník letecké záchranné služby.

Hradecká Drbna