Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Restaurace čelí nedostatku kuchařů a číšníků, pomohli by cizinci

 
pátek, 10. srpna 2018, 09:18

Nízká nezaměstnanost, která v Česku v červenci činila 3,1 procenta a v Praze 2,1 procenta, se projevuje i v gastronomickém odvětví. Nejen v pražských restauracích se provozovatelé potýkají s nedostatkem personálu, ať už kuchařů nebo obsluhy. Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací (AHR) Václava Stárka by situaci zlepšilo otevření trhu práce zájemcům z ciziny.

"Je to samozřejmě problém. AHR už poměrně dlouho navrhuje, aby se více otevřely možnosti pro práci zahraničních lidí pocházejících ze zemí mimo Evropskou unii. Je to zcela přirozená cesta, funguje to i jinde v Evropě. Řešení situace vidíme právě v tom, že se umožní dalším zájemcům o práci ze zahraničí, ať už je to Ukrajina či jiné země, aby přišli pracovat do ČR," řekl.

Absolventi kuchařských škol podle Stárka situaci nezlepší. "Nové generace mají jiné představy o životě. Zjistí, že v řemesle se pracuje o víkendech, že je to práce nárazová, někdy sezónní. To ne každému vyhovuje. Studenti jdou na podobné školy jen proto, aby dosáhli nějakého vzdělání, případně maturity. Osmdesát procent z nich ale dopředu ví, že tu práci dělat nebude," uvedl.

Podle prezidenta AHR je při hledání řešení nutno se zaměřit i na systém vzdělávání. "Máme u nás odhadem 160 škol, které mají ve svém programu gastronomii. V Rakousku jich je do třiceti. Škol je v ČR mnohem více, než bychom potřebovali. Zároveň se musí změnit poměr praxe k učení, na čemž se snažíme spolupracovat s Hospodářskou komorou. Musíme se pokusit rámcově upravit vzdělávací programy, aby se lidé, co studují, vůbec do praxe dostali," uvedl.

Kvalitní personál je podle pražských restauratérů vzácným zbožím. "Nikdo nemá kuchaře. Všichni je potřebují, ale nejsou. Kvalitního číšníka už jsem také neviděl roky. Mám jednoho, na kterého se chodím dívat. Vařím mu kafe k snídani, jsem na něj hodný," řekl Petr Habovčík, manažer společnosti Lucerna catering, pod níž spadá restaurace Monarchie ve Štěpánské ulici na Novém Městě.

Podobně situaci vidí šéf restaurace U Pinkasů František Novotný. "Kvalitní síla není. Týká se to kuchařů i číšníků," řekl.

Také malostranský Augustine Restaurant se občas poohlíží po nové pracovní síle, s většími problémy se ale nepotýká. "Vždy hledáme kvalitní posily, ale momentálně máme asi dva roky stabilní tým, což je skvělá vizitka. Každý rok ale nějaká obměna proběhne, někdo pozičně roste, nebo dostane možnost jít pracovat do jiných našich hotelů v zahraničí," poznamenala Daniela Roučková, marketingová a PR manažerka hotelu Augustine.

Z celkového počtu 309.996 volných pracovních míst nabízeli zaměstnavatelé prostřednictvím Úřadu práce ČR ke konci července 7881 pozic pro kuchaře a pomocné kuchaře (kromě šéfkuchařů) a 3457 míst pro číšníky a servírky. Proti červnu vzrostl počet volných pozic pro kuchaře z 7729, zaměstnavatelé ale tehdy hledali více pracovníků obsluhy (3554), plyne z údajů Úřadu práce ČR.

Napsal(a) ČTK | Foto pixabay.com
 


 

Kam dál?

Zájem o Dukovany a Temelín. Američané přesouvají do Prahy svůj...

čtvrtek, 9. srpna 2018, 13:55

Americké ministerstvo energetiky přesune svůj evropský regionální úřad z bulharské Sofie do Prahy. Svou roli v tom hraje jak...

10 let s Airbnb: Navzdory snahám o regulaci pokračuje v růstu

čtvrtek, 9. srpna 2018, 11:18

Služba zprostředkovávající ubytování v soukromí Airbnb, která tento týden oslaví desáté výročí svého vzniku, pokračuje ve velkých...

OKD v rukou státu vydělává, Bakala chystá obranu a poslanci vyšetřují

středa, 8. srpna 2018, 14:39

Vyšetřovací komise poslanců k průběhu privatizace OKD pracuje i přes léto. Všechny svědky plánuje vyslechnout nejpozději do září....

Analýza trhu pohonných hmot: Kamiony se vrací k českým čerpacím...

pondělí, 6. srpna 2018, 15:41

Předpis spotřební daně z pohonných hmot meziročně roste. Díky ekonomickému růstu, rostoucím sazbám spotřební daně v zahraničí,...

 

Komentáře

 
 

O čem píšou další Drbny

V Mirkovicích hořela pila, škody půjdou do desítek milionů. Hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu

Zhruba padesát jedna hasičů likvidovalo v noci požár pily v Mirkovicích na Krumlovsku. Hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu. Ten je druhým nejvyšším. Požár zasáhnul jeden celý výrobní komplex pily. Hořel objekt postavený do tvaru písmene "L", ve kterém byla výrobna a také administrativní budova. Hořela i v těsné blízkosti uskladněná štěpka, piliny a desky na paletách.

Budějcká Drbna

POČASÍ NA PÁTEK: Slunce a večerní bouřka. Čeká nás další den podobný létu

Ačkoli nám kalendář hlásí konec dubna, počasí se jeví spíše na červen. Přes den jasná obloha, večer se dočkáme i přeháněk i bouřky.

Brněnská Drbna

Finálová bitva pokračuje v Liberci, začíná se opět od nuly

Finálová bitva play off hokejové extraligy mezi Libercem a Třincem pokračuje pod Ještědem za stavu 2:2 na zápasy. Boj o Masarykův pohár tak začíná prakticky od nuly, nejlepší dva týmy základní části mají před sebou maximálně tři utkání, ve kterých budou usilovat o dvě výhry.

Liberecká Drbna

V Jeseníkách tuto neděli definitivně skončí lyžařská sezona

Milovníci zimních sportů mají poslední šanci vyrazit do Jeseníků s lyžemi. Na Ovčárně provozovatelé naposledy spustí vleky tuto neděli, poté sezonu na horách definitivně uzavřou.

Olomoucká Drbna

POČASÍ NA PÁTEK: Další letní den. Teploměr ukáže příjemných 27 stupňů

Dnešní obloha bude stejně jako včera skoro jasná až polojasná. Oblačnost bude během odpoledne přibývat, k večeru a v noci se místy objeví přeháňky nebo bouřky, spíše v západní části kraje.

Jihlavská Drbna

POČASÍ NA PÁTEK: Nejdříve slunce, odpoledne déšť

Pátek bude teplý a slunečný, odpoledne ale čekáme na většině území déšť. Na víkend se ale zhruba o deset stupňů ochladí a bude pršet, hlavně v sobotu.

Hradecká Drbna