Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Zdravý životní styl a pečivo. Jaké si vybrat?

 
čtvrtek, 22. května 2014, 23:23

Zdraví, skvělá kondice, krása, vitalita. Hodnoty, po kterých toužíme všichni. Čteme „zaručené“ rady a návody, které mají společného jmenovatele - zdravý životní styl. Co ale konkrétně obnáší? Tomu se tentokrát věnuje výživový poradce Radim Šupka ze společnosti Žij-zdravě.cz.

Rozdíly v pečivu - celozrnné, vícezrnné, bílé, grahamové...

Jako první věc je potřeba si uvědomit, co získáme konzumací bílého pečiva. Víceméně nic - konzumací bílého pečiva dodáváme tělu pouze prázdné kalorie a minimum vlákniny, přibližně 3 gramy ve 100 gramech. Kdežto celozrnné pečivo je pro nás zdrojem tolik potřebné vlákniny, přibližně 8,5 gramu ve 100 gramech (doporučená denní dávka vlákniny je přibližně 35 gramů). Vláknina napomáhá peristaltice střev, správnému trávení, dodává tělu vitamíny B6 a E, kyselinu listovou, měď, hořčík, mangan a zinek.

Celozrnné pečivo je také mnohem sytější než bílé a navíc má také nízký glykemický index (GI). Po jeho konzumaci budeme mít větší pocit sytosti - to je dáno tím, že potraviny s nízkým glykemickým indexem uvolňují pomaleji sacharidy, což pak pomáhá zamezovat nadměrnému kolísání hladiny krevního cukru v organismu.

Jak pečivo správně vybírat?

Většina z nás si v dnešní době vybírá raději tmavé pečivo. Barva pečiva je tedy většinou základním faktorem, podle kterého se lidé při nákupu rozhodují. Nenechte se však zmást pouze tmavou barvou pečiva. Někteří výrobci totiž často obarvují pečivo ječmenem, karamelem, melasou či jinými barvivy, aby mělo tmavou barvu a lidé si mysleli, že jde o celozrnný výrobek. Syntetická barviva nesmějí být v případě chleba a pečiva podle vyhlášky použita.

Správně by barva pečiva měla záviset především na způsobu zpracování obilného zrna. Pro výrobu světlého pečiva je z obilného zrna použita pouze vnitřní část, celá obilná zrna jsou používána pro přípravu mouky tmavé a výrobu tmavého pečiva.

Obilné zrno můžeme rozdělit na tři základní části. Vnitřní část je bílá a vyrábí se z ní světlá mouka. Obsahuje množství sacharidů a škrobu a je bohatá na energii. Druhou část tvoří obal zrna, který je bohatý na vitamíny, minerální látky a nestravitelné sacharidy nazývané vláknina. Právě kvůli vláknině je tmavé pečivo vyhledáváno. Třetí část zrn se nazývá obilný klíček a obsahuje především oleje a v nich rozpuštěné vitamíny.

Jak poznat celozrnné pečivo?

Celozrnné pečivo musí obsahovat minimálně 80 % celozrnných mouk z celkové hmotnosti pečiva. Pokud je ve složení uvedena na prvním místě hladká mouka a celozrnná až na druhém nebo třetím, nejedná se o celozrnný výrobek (výrobce všech druhů potravin musí uvádět suroviny ve složení podle množství tak, že na prvním místě je vždy ta, které bylo použito nejvíce).

Vícezrnné pečivo musí obsahovat minimálně 5 % mouky z jiných obilovin než pšenice nebo žito. Pečivo tedy může být vícezrnné, ale přitom vůbec nemusí být celozrnné!

Světlé pečivo - přestože je lépe stravitelné, není tak výživné jako pečivo ze žitné nebo celozrnné mouky.

Grahamové pečivo - jméno dostalo po reverendovi Sylvesteru Grahamovi, který se postavil proti prosívání obilných surovin při výrobě bílé mouky. V duchu jeho přání se grahamové pečivo vyrábí ze směsi pšeničné hladké mouky a mouky celozrnné s vyšším obsahem otrub. Otruby, tedy vnější obal zrna, dodávají vyšší obsah vlákniny a zdraví prospěšných látek.

Rustikální pečivo - vychází ze zvyků prostého venkovského života a lidových způsobů přípravy. Rustikální pečivo je charakteristické hustým posypem dýňovými a slunečnicovými semínky a je bohaté na pšeničné klíčky a hrachové otruby.

Cereální pečivo - pečivo není legislativně definováno. Označení ‚cereální‘ se běžně užívá u výrobků, které byly vyrobeny z cereálií, tedy obilovin. Cereálie je výraz odvozený od jména řecké bohyně sklizně a zemědělství Ceres a označuje veškeré obilniny a výrobky, jejichž hlavní složkou je jakékoli obilí.

Ještě jedna malá poznámka na závěr. Hlavní prospěch celozrnného pečiva plyne z vyššího obsahu vlákniny a nižšího glykemického indexu (GI), nikoli však z nižší energetické hodnoty. Není to tedy tak, že celozrnného pečiva můžete sníst, kolik chcete!

Až si tedy příště půjdete koupit pečivo, vzpomeňte si na informace z tohoto článku a vybírejte dobře. I taková maličkost jako správný výběr pečiva nám pomáhá žít zdravě!

Za tým společnosti Žij-zdravě.cz, s.r.o.

Radim Šupka
výživový poradce

Žij-zdravě.cz, s.r.o.
Na Sadech 2013/9
370 01 České Budějovice
www.zij-zdrave.cz

 


 

Komentáře

 

Napište nám

Nejčtenější

  • KOMENTÁŘ: Čeští vojáci v Afghánistánu;...

  • KOMENTÁŘ: Hrdina nebo oběť? Aneb názorová...

  • Za invazi v srpnu 1968 mohou Ukrajinci,...

  • VIDEO: Radikální aktivista si vysloužil...

Reklama
 
 

O čem píšou další Drbny

DOPRAVNÍ INFO: Silničáři opravují další cesty. Proto je potřeba počítat s uzavírkami

Opravám jihočeských silnic přeje počasí, a tak řidiči musí počítat s dopravními omezeními. Některá jsou krátká, jiná potrvají déle. Kde se tedy musí motoristé v následujících dnech obrnit trpělivostí?

Budějcká Drbna

Den Brna vyvrcholí v sobotu bitvou na Špilberku. Předcházet jí bude našlapaný program

Neúspěšné obléhání Brna Švédy se letos poprvé slaví hned dva víkendy po sobě. Ten první, který se nesl v poklidnějším duchu, již máme za sebou. O nadcházejícím víkendu dojde k bojovému střetu na Špilberku, který návštěvníky přenese do období třicetileté války. Připraven je také velmi bohatý a různorodý doprovodný program. Pojďme si ho představit!

Brněnská Drbna

Nálezce objevil přes 150 mincí ze 14. století. Poklad předal muzeu

Mimořádný úlovek se podařil nálezci u Vysokého nad Jizerou. Našel 158 pražských grošů a úlomky keramické nádoby. Poklad si neponechal, ale poctivě jej 10. srpna odevzdal do rukou odborníků Muzea Českého ráje v Turnově.

Liberecká Drbna

Motorkář dnes v noci boural mezi Olomoucí a Velkým Týncem, je zraněný

Dnes kolem půl jedné v noci došlo k nehodě šestatřicetiletého motorkáře na silnici mezi Olomoucí a Velkým Týncem. Při havárii došlo k jeho zranění.

Olomoucká Drbna

Silnice do Větrného Jeníkova bude kvůli opravám do října uzavřena

Řidiči na Jihlavsku musí počítat s dalším dopravním omezením. Konkrétně je řeč o opravě povrchu silnice před Větrným Jeníkovem a o půlkilometrovém úseku silnice II/131 od odbočky na Kalhov a Šimanov. Uzavírka potrvá od 20. srpna do 20. října a dotkne se jak osobních a nákladních aut, tak veřejné linkové dopravy.

Jihlavská Drbna

Řidič vjel na železniční přejezd před vlak plný lidí. Střet naštěstí odnesly jen plechy

O velkém štěstí muže mluvit posádka Škody Fabia, která včera dopoledne jela po silnici v katastru obce Železnice ve směru od místní pily. Devětatřicetiletý řidič vjel na přejezd v době, kdy se k němu blížil osobní motorový vlak jedoucí ve směru od Jičína na Turnov. Ve vozidle s ním navíc jel jeho čtrnáctiletý syn.

Hradecká Drbna