Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Zdravý životní styl a pečivo. Jaké si vybrat?

 
čtvrtek, 22. května 2014, 23:23

Zdraví, skvělá kondice, krása, vitalita. Hodnoty, po kterých toužíme všichni. Čteme „zaručené“ rady a návody, které mají společného jmenovatele - zdravý životní styl. Co ale konkrétně obnáší? Tomu se tentokrát věnuje výživový poradce Radim Šupka ze společnosti Žij-zdravě.cz.

Rozdíly v pečivu - celozrnné, vícezrnné, bílé, grahamové...

Jako první věc je potřeba si uvědomit, co získáme konzumací bílého pečiva. Víceméně nic - konzumací bílého pečiva dodáváme tělu pouze prázdné kalorie a minimum vlákniny, přibližně 3 gramy ve 100 gramech. Kdežto celozrnné pečivo je pro nás zdrojem tolik potřebné vlákniny, přibližně 8,5 gramu ve 100 gramech (doporučená denní dávka vlákniny je přibližně 35 gramů). Vláknina napomáhá peristaltice střev, správnému trávení, dodává tělu vitamíny B6 a E, kyselinu listovou, měď, hořčík, mangan a zinek.

Celozrnné pečivo je také mnohem sytější než bílé a navíc má také nízký glykemický index (GI). Po jeho konzumaci budeme mít větší pocit sytosti - to je dáno tím, že potraviny s nízkým glykemickým indexem uvolňují pomaleji sacharidy, což pak pomáhá zamezovat nadměrnému kolísání hladiny krevního cukru v organismu.

Jak pečivo správně vybírat?

Většina z nás si v dnešní době vybírá raději tmavé pečivo. Barva pečiva je tedy většinou základním faktorem, podle kterého se lidé při nákupu rozhodují. Nenechte se však zmást pouze tmavou barvou pečiva. Někteří výrobci totiž často obarvují pečivo ječmenem, karamelem, melasou či jinými barvivy, aby mělo tmavou barvu a lidé si mysleli, že jde o celozrnný výrobek. Syntetická barviva nesmějí být v případě chleba a pečiva podle vyhlášky použita.

Správně by barva pečiva měla záviset především na způsobu zpracování obilného zrna. Pro výrobu světlého pečiva je z obilného zrna použita pouze vnitřní část, celá obilná zrna jsou používána pro přípravu mouky tmavé a výrobu tmavého pečiva.

Obilné zrno můžeme rozdělit na tři základní části. Vnitřní část je bílá a vyrábí se z ní světlá mouka. Obsahuje množství sacharidů a škrobu a je bohatá na energii. Druhou část tvoří obal zrna, který je bohatý na vitamíny, minerální látky a nestravitelné sacharidy nazývané vláknina. Právě kvůli vláknině je tmavé pečivo vyhledáváno. Třetí část zrn se nazývá obilný klíček a obsahuje především oleje a v nich rozpuštěné vitamíny.

Jak poznat celozrnné pečivo?

Celozrnné pečivo musí obsahovat minimálně 80 % celozrnných mouk z celkové hmotnosti pečiva. Pokud je ve složení uvedena na prvním místě hladká mouka a celozrnná až na druhém nebo třetím, nejedná se o celozrnný výrobek (výrobce všech druhů potravin musí uvádět suroviny ve složení podle množství tak, že na prvním místě je vždy ta, které bylo použito nejvíce).

Vícezrnné pečivo musí obsahovat minimálně 5 % mouky z jiných obilovin než pšenice nebo žito. Pečivo tedy může být vícezrnné, ale přitom vůbec nemusí být celozrnné!

Světlé pečivo - přestože je lépe stravitelné, není tak výživné jako pečivo ze žitné nebo celozrnné mouky.

Grahamové pečivo - jméno dostalo po reverendovi Sylvesteru Grahamovi, který se postavil proti prosívání obilných surovin při výrobě bílé mouky. V duchu jeho přání se grahamové pečivo vyrábí ze směsi pšeničné hladké mouky a mouky celozrnné s vyšším obsahem otrub. Otruby, tedy vnější obal zrna, dodávají vyšší obsah vlákniny a zdraví prospěšných látek.

Rustikální pečivo - vychází ze zvyků prostého venkovského života a lidových způsobů přípravy. Rustikální pečivo je charakteristické hustým posypem dýňovými a slunečnicovými semínky a je bohaté na pšeničné klíčky a hrachové otruby.

Cereální pečivo - pečivo není legislativně definováno. Označení ‚cereální‘ se běžně užívá u výrobků, které byly vyrobeny z cereálií, tedy obilovin. Cereálie je výraz odvozený od jména řecké bohyně sklizně a zemědělství Ceres a označuje veškeré obilniny a výrobky, jejichž hlavní složkou je jakékoli obilí.

Ještě jedna malá poznámka na závěr. Hlavní prospěch celozrnného pečiva plyne z vyššího obsahu vlákniny a nižšího glykemického indexu (GI), nikoli však z nižší energetické hodnoty. Není to tedy tak, že celozrnného pečiva můžete sníst, kolik chcete!

Až si tedy příště půjdete koupit pečivo, vzpomeňte si na informace z tohoto článku a vybírejte dobře. I taková maličkost jako správný výběr pečiva nám pomáhá žít zdravě!

Za tým společnosti Žij-zdravě.cz, s.r.o.

Radim Šupka
výživový poradce

Žij-zdravě.cz, s.r.o.
Na Sadech 2013/9
370 01 České Budějovice
www.zij-zdrave.cz

Komentáře

 

Napište nám

Nejčtenější

  • Lidl se po drsné reportáži České televize...

  • Pomalejší na Vltavě byli už jen couvající...

  • Malá chce jako ministryně pomoci zrychlit...

  • Licencování řidičů taxi: Figurant vyzkoušel...

 
 

O čem píšou další Drbny

RECENZE: Sluneční cyklus… kniha plná Slunce, ale i temnoty

Sluneční cyklus, nová kniha z dílny Radka Stavěla, malinko klame tělem. Na první pohled se zdá, že se jedná o látku velmi těžkou. Plnou politiky a tvrdého obchodu. Zkrátka o látku, která není pro každého… Jenomže ono tomu tak není. Autor totiž napsal knihu čtivou, přístupnou široké veřejnosti.

Budějcká Drbna

V Brně dnes vlak srazil ženu. Přežila to s těžkými zraněními

Vlak srazil dnes v Brně mladou ženu. S vážnými zraněními skončila v nemocnici,potvrdila to mluvčí záchranné služby Michaela Bothová. Na hlavní trati z Brna na Uherské Hradiště je v místě zastavený provoz, vlaky podle mluvčí Českých drah Radky Pistoriusové jezdí objízdnou trasou. Na místě zasahovali i hasiči, kteří podle svého mluvčího Jana Dvořáka pomáhali záchranářům při resuscitaci a s naložením ženy do sanitky.

Brněnská Drbna

Frýdlant chce zchátralý areál bývalého Slezanu. Může tu být sběrný dvůr i rekreační plochy

Notně zdevastovaný areál staré textilky Tiba a nyní Slezanu chce do svého majetku město Frýdlant. V polovině července má jít celý areál do dražby a radnice se bojí, jaký by byl osud textilky, v níž pracovaly generace frýdlantských obyvatel. Vyvolávací cena je 3,5 milionu korun.

Liberecká Drbna

Konec školního roku bude spíše deštivější a chladnější

Poslední týden školního roku doprovodí spíše chladnější a deštivější počasí. O víkendu se opět oteplí a v následujících třech týdnech prázdnin se teploty udrží na průměrných, případně lehce nadprůměrných hodnotách. Více deště meteorologové očekávají jak v příštím týdnu, tak i v druhém červencovém. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) zveřejnil na svém webu.

Olomoucká Drbna

Dopravní experti z Vysočiny a Dolního Rakouska si vyměňovali zkušenosti v Retzu

Již druhé jednání odborníků na silniční hospodářství z Kraje Vysočina a z Dolního Rakouska se uskutečnilo ve čtvrtek 21. června v rakouském Retzu. Tentokrát se diskutovalo o kvalitě novostaveb a také o rekonstrukcích dopravních komunikací.

Jihlavská Drbna

DRBNA VAŘÍ: V hlavní roli zelenina. Ta zelená. Maximálně žlutá…

I když naše domácnost neoplývá prostory pro pěstování vlastní zeleniny, tento a minulý týden byly u nás ve znamení cuket. Pravidelně mi totiž na pracovním stole přistává od mé skvělé kolegyně Denisy žlutá nebo zelená cuketa velikosti menšího novorozence, se kterou se následně doma pasuju a tajně děkuju za to, že můj muž nepatří do šuplíku s názvem „čistý masožravec“.

Hradecká Drbna