Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

DRBNA VAŘÍ: Slaný koláč na spoustu způsobů... to je quiche

 
neděle, 17. března 2019, 09:29

Snad nejslavnější slaný koláč, původem z Francie, se jmenuje Quiche lorraine, po našem „Lotrinský kyš“. Jedná se o koláč z křehkého těsta se šunkou a smetanou, který můžete jíst teplý i studený.

My quiche připravujeme doma rádi, já ho zbožňuju teplý a můj muž si naopak radši počká, až vychladne, chutný je každopádně tak jako tak a vždycky mizí rychlostí blesku. Dá se naplnit spoustou různých věcí, které máte rádi, důležité je dodržet základní postup. Těsto na quiche je vždy stejné – klasické křehké, pořádně vychlazené a odpočaté v ledničce. Můžete si je připravit doma dle postupu níže, nebo je tu varianta pro lenochy – nákup hotového křehkého těsta v supermarketu. 

Na těsto budete potřebovat:
180 g hladké mouky
80 g másla
cca 2 lžíce studené vody
lžičku soli

Máslo rozsekejte na malé kousky, přidejte k mouce s vodou a rukama co nejrychleji vypracujte hladké těsto, které následně zabalte do folie a dejte minimálně na hodinu odpočinout do ledničky. Následně vyválejte na tenko a vložte do nevymazané koláčové formy a po obvodu zarovnejte nožem. Těsto propíchejte vidličkou, navrch položte alobal a na něj nasypte fazole na zatížení (ať se vám nevyboulí) a dejte ho na cca 15 minut péct do trouby vyhřáté na 190 °C. 

Mezitím si připravte náplň.
3 vejce
200 g smetany ke šlehání (minimálně 31 % tuku by měla mít)
už jen trochu soli do vajec
pepř
špetka muškátového květu
50g jemně nastrouhaného čedaru nebo goudy
50g nastrouhaného ementálu
Na quiche se šunkou a žampiony budete potřebovat navíc:
balíček šunky
1 cibuli
dle chuti tymián nebo rozmarýn
2 hrsti žampionů

 

Vejce smíchejte se smetanou, osolte, opepřete, strouhněte ke směsi trošku muškátového oříšku a přidejte sýr. Na zpola upečené těsto navrstvěte opečenou cibuli se šunkou a žampiony na tenké plátky, zalijte směsí smetany a sýrů a dejte péct do trouby. Teplotu snižte na 175 °C a pečte cca 45-50 minut. Jak už jsem psala výš, quiche můžete podávat teplý i studený. 

Druhou variantou je quiche s uzeným lososem a listovým špenátem.

Těsto a náplň z vajíček, sýrů a smetany si připravte stejně jako v první variantě. Na těsto navrstvěte uzeného lososa, spařený špenát. Zalijte směsí smetany, vajíček a sýrů a dejte péci na 175 °C na cca 45-50 minut.

Vege?

Máte-li raději variantu vegetariánskou, doporučuji quiche s brokolicí, kterou si předtím uvaříte a žampiony nebo třeba s cuketou a špenátem. Vždycky přihoďte také čerstvé nebo klidně sušené bylinky, které dodají jídlu další skvělou chuť! 

Napsal(a) Drbna Foodblogerka
 


 

Kam dál?

Kuchyňské utěrky nejsou zárukou dokonalé hygieny

neděle, 13. ledna 2019, 13:43

Kuchyňské papírové utěrky jsou na jedno použití, přitom na jejich výrobu je zapotřebí spousta energie i materiálu. Výrobci...

Ceny přezutí na zimní pneu jsou letos o desetinu vyšší

neděle, 14. října 2018, 13:45

Ceny přezutí aut na zimní pneumatiky v pneuservisech jsou letos zhruba o desetinu vyšší než loni. Důvodem je nedostatek...

Čokoláda při půstu, čaj na bdění. Historik popsal dějiny nápojů

sobota, 1. září 2018, 13:11

Káva, čaj i čokoláda chutnaly v minulosti jinak, než jak je známe dnes. Historii těchto nápojů, jejich oblibu v novověku i...

DRBNA VAŘÍ: Malá dovolená i když nikam nejedete

neděle, 19. srpna 2018, 12:08

Pusťte si do života nové chutě a udělejte si doma takovou malou dovolenou doplněnou o trochu Středozemí. Nakrájená čerstvá...

 
 
 

O čem píšou další Drbny

Lišov je nejen město nábytku, ale také hudby – alespoň na jeden červnový víkend

Rockfest Lišov 2019 bude zábava pro celou rodinu. Neváhejte a dorazte na odpoledne pro děti, na které navazuje bohatý hudební program. Rockfest se uskuteční v sobotu 22. června na parkovišti Relaxcentra Mrkáček.

Budějcká Drbna

Letní středy se v Brně ponesou ve znamení City Pikniků. Na Kraváku zahraje Marek Ztracený a Sebastian

Hudební pikniky Hitrádia City i letos zpříjemní Brňákům tři letní středy. První z pikniků proběhne v parku na Kraví Hoře ve středu 19. června a vstupné bude zdarma.

Brněnská Drbna

Liberecká univerzita připravila letní kurzy robotiky pro školáky

Kurzy programování LEGO robotů připravila na prázdniny pro školáky Technická univerzita v Liberci. V programu Dětské univerzity nabízí čtyři týdenní kurzy ve formě příměstského tábora. Určené jsou pro žáky od pátých do sedmých tříd.

Liberecká Drbna

FOTO/VIDEO: Dnešní silné bouřky si vyžádaly desítky zásahů hasičů hlavně na Olomoucku

Přes 35 zásahů spojených s dnešní odpolední bouřkou hlásí hasiči v Olomouckém kraji. Zasahovali u zatopených sklepů, prodejen i skladů, odkud odčerpávali vodu. Hasiči několikrát zasahovali na Bělidlech v Olomouci.

Olomoucká Drbna

Opilec rekordman? Na schodech v obchodním domě se povaloval muž se skoro 4,5 promile

Není divu, že nebyl schopen chůze a raději si ustlal. Při množství alkoholu 4,42 promile je to asi ta nejpřirozenější věc, co uděláte. Škoda jen, že se to padesátiletému pánovi stalo v pelhřimovském obchodním centru, odkud byl logicky deportován na záchytku.

Jihlavská Drbna

Soud odročil kauzu prodeje bytu z majetku červeného kříže. Pokračuje dokazování

Výslechy soudních znalců a dalším dokazováním u Okresního soudu v Hradci Králové pokračovalo líčení v kauze nevýhodného prodeje bytu z majetku Oblastního spolku Českého červeného kříže (ČČK) Hradec Králové. Před soudem stanuli dva bývalí funkcionáří spolku. Jeden ze znalců uvedl, že v účetnictví hradeckého oblastního spolku přišel na nesrovnalosti. Soud kvůli dalšímu dokazování odročil projednávání případu na neurčito.

Hradecká Drbna