Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

DRBNA VAŘÍ: Slaný koláč na spoustu způsobů... to je quiche

 
neděle, 17. března 2019, 09:29

Snad nejslavnější slaný koláč, původem z Francie, se jmenuje Quiche lorraine, po našem „Lotrinský kyš“. Jedná se o koláč z křehkého těsta se šunkou a smetanou, který můžete jíst teplý i studený.

My quiche připravujeme doma rádi, já ho zbožňuju teplý a můj muž si naopak radši počká, až vychladne, chutný je každopádně tak jako tak a vždycky mizí rychlostí blesku. Dá se naplnit spoustou různých věcí, které máte rádi, důležité je dodržet základní postup. Těsto na quiche je vždy stejné – klasické křehké, pořádně vychlazené a odpočaté v ledničce. Můžete si je připravit doma dle postupu níže, nebo je tu varianta pro lenochy – nákup hotového křehkého těsta v supermarketu. 

Na těsto budete potřebovat:
180 g hladké mouky
80 g másla
cca 2 lžíce studené vody
lžičku soli

Máslo rozsekejte na malé kousky, přidejte k mouce s vodou a rukama co nejrychleji vypracujte hladké těsto, které následně zabalte do folie a dejte minimálně na hodinu odpočinout do ledničky. Následně vyválejte na tenko a vložte do nevymazané koláčové formy a po obvodu zarovnejte nožem. Těsto propíchejte vidličkou, navrch položte alobal a na něj nasypte fazole na zatížení (ať se vám nevyboulí) a dejte ho na cca 15 minut péct do trouby vyhřáté na 190 °C. 

Mezitím si připravte náplň.
3 vejce
200 g smetany ke šlehání (minimálně 31 % tuku by měla mít)
už jen trochu soli do vajec
pepř
špetka muškátového květu
50g jemně nastrouhaného čedaru nebo goudy
50g nastrouhaného ementálu
Na quiche se šunkou a žampiony budete potřebovat navíc:
balíček šunky
1 cibuli
dle chuti tymián nebo rozmarýn
2 hrsti žampionů

 

Vejce smíchejte se smetanou, osolte, opepřete, strouhněte ke směsi trošku muškátového oříšku a přidejte sýr. Na zpola upečené těsto navrstvěte opečenou cibuli se šunkou a žampiony na tenké plátky, zalijte směsí smetany a sýrů a dejte péct do trouby. Teplotu snižte na 175 °C a pečte cca 45-50 minut. Jak už jsem psala výš, quiche můžete podávat teplý i studený. 

Druhou variantou je quiche s uzeným lososem a listovým špenátem.

Těsto a náplň z vajíček, sýrů a smetany si připravte stejně jako v první variantě. Na těsto navrstvěte uzeného lososa, spařený špenát. Zalijte směsí smetany, vajíček a sýrů a dejte péci na 175 °C na cca 45-50 minut.

Vege?

Máte-li raději variantu vegetariánskou, doporučuji quiche s brokolicí, kterou si předtím uvaříte a žampiony nebo třeba s cuketou a špenátem. Vždycky přihoďte také čerstvé nebo klidně sušené bylinky, které dodají jídlu další skvělou chuť! 

Napsal(a) Drbna Foodblogerka
 


 

Kam dál?

Kuchyňské utěrky nejsou zárukou dokonalé hygieny

neděle, 13. ledna 2019, 13:43

Kuchyňské papírové utěrky jsou na jedno použití, přitom na jejich výrobu je zapotřebí spousta energie i materiálu. Výrobci...

Ceny přezutí na zimní pneu jsou letos o desetinu vyšší

neděle, 14. října 2018, 13:45

Ceny přezutí aut na zimní pneumatiky v pneuservisech jsou letos zhruba o desetinu vyšší než loni. Důvodem je nedostatek...

Čokoláda při půstu, čaj na bdění. Historik popsal dějiny nápojů

sobota, 1. září 2018, 13:11

Káva, čaj i čokoláda chutnaly v minulosti jinak, než jak je známe dnes. Historii těchto nápojů, jejich oblibu v novověku i...

DRBNA VAŘÍ: Malá dovolená i když nikam nejedete

neděle, 19. srpna 2018, 12:08

Pusťte si do života nové chutě a udělejte si doma takovou malou dovolenou doplněnou o trochu Středozemí. Nakrájená čerstvá...

 
 
 

O čem píšou další Drbny

U Sedlce narazila dodávka do stromu. Na místo letěl vrtulník

Krátce před čtvrtou hodinou odpoledne došlo u obce Sedlec na Českobudějovicku k dopravní nehodě. Do stromu měla narazit dodávka. Na místo letěl vrtulník zdravotnické záchranné služby.

Budějcká Drbna

Město zahájilo kampaň k novému systému rezidentního parkování. Změny začnou platit 30. září

Brno spustilo ve středu 21. srpna kampaň k vylepšenému systému rezidentního parkování. Ten začne platit 30. září. Zatím funguje web, na kterém lidé najdou potřebné informace k parkování. Nový systém má být především přehlednější, jednodušší a hlavně levnější.

Brněnská Drbna

I na životě jen pár desítek lidí záleží. Obyvatelé Uhelné poslali ministrovi Brabcovi veřejný dopis

Obyvatelé části Hrádku Uhelná se v posledních měsících začínají bát o svůj osud. A to kvůli plánovanému rozšíření polského dolu Turów. Občané malé vísky se proto rozhodli poslat ministru životního prostředí Richardu Brabcovi.

Liberecká Drbna

Na Plumlově je kvalita vody stále zhoršená. Poděbrady zůstávají v pořádku

Rekreanti by se měli po koupání v Plumlovské přehradě osprchovat, kvalita vody je tam stále zhoršená, uvedli hygienici. Voda se tam zhoršila poprvé během letošních letních prázdnin minulý týden, mohl za to lehce zvýšený počet sinic. Další vzorky budou odebírat odborníci příští týden v pondělí, řekla dnes ředitelka odboru obecné a komunální hygieny olomoucké krajské hygienické stanice Eva Čehovská.

Olomoucká Drbna

Dětské fixy: Každé třetí propadly kvůli nežádoucím látkám

Zatímco děti mívají z malování fixy čirou radost, rodiče často děsí, z jakých povrchů bude potřeba jejich výtvory následně odstraňovat. Výrobci přitom většinou zdůrazňují, že čáry po jejich popisovačích lze z textilu snadno odstranit. Spotřebitelský časopis dTest nechal prověřit kvalitu 18 balení fixů pro děti. Zjišťoval, jak snadno je lze vyprat a jak jsou na tom s obsahem rizikových chemikálií.

Jihlavská Drbna

VIDEO: Řidič u nemocnice přerazil závoru a naboural dvě auta. Od nehody ujel

Neuvěřitelná drzost, nebo nevědomost? Starší řidič osobního automobilu narazil minulý pátek do závory u fakultní nemocnice. Od nehody ujel a při své cestě naboural další dvě auta. Policie ho brzy vypátrala.

Hradecká Drbna