Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

DRBNA VAŘÍ: Slaný koláč na spoustu způsobů... to je quiche

 
neděle, 17. března 2019, 09:29

Snad nejslavnější slaný koláč, původem z Francie, se jmenuje Quiche lorraine, po našem „Lotrinský kyš“. Jedná se o koláč z křehkého těsta se šunkou a smetanou, který můžete jíst teplý i studený.

My quiche připravujeme doma rádi, já ho zbožňuju teplý a můj muž si naopak radši počká, až vychladne, chutný je každopádně tak jako tak a vždycky mizí rychlostí blesku. Dá se naplnit spoustou různých věcí, které máte rádi, důležité je dodržet základní postup. Těsto na quiche je vždy stejné – klasické křehké, pořádně vychlazené a odpočaté v ledničce. Můžete si je připravit doma dle postupu níže, nebo je tu varianta pro lenochy – nákup hotového křehkého těsta v supermarketu. 

Na těsto budete potřebovat:
180 g hladké mouky
80 g másla
cca 2 lžíce studené vody
lžičku soli

Máslo rozsekejte na malé kousky, přidejte k mouce s vodou a rukama co nejrychleji vypracujte hladké těsto, které následně zabalte do folie a dejte minimálně na hodinu odpočinout do ledničky. Následně vyválejte na tenko a vložte do nevymazané koláčové formy a po obvodu zarovnejte nožem. Těsto propíchejte vidličkou, navrch položte alobal a na něj nasypte fazole na zatížení (ať se vám nevyboulí) a dejte ho na cca 15 minut péct do trouby vyhřáté na 190 °C. 

Mezitím si připravte náplň.
3 vejce
200 g smetany ke šlehání (minimálně 31 % tuku by měla mít)
už jen trochu soli do vajec
pepř
špetka muškátového květu
50g jemně nastrouhaného čedaru nebo goudy
50g nastrouhaného ementálu
Na quiche se šunkou a žampiony budete potřebovat navíc:
balíček šunky
1 cibuli
dle chuti tymián nebo rozmarýn
2 hrsti žampionů

 

Vejce smíchejte se smetanou, osolte, opepřete, strouhněte ke směsi trošku muškátového oříšku a přidejte sýr. Na zpola upečené těsto navrstvěte opečenou cibuli se šunkou a žampiony na tenké plátky, zalijte směsí smetany a sýrů a dejte péct do trouby. Teplotu snižte na 175 °C a pečte cca 45-50 minut. Jak už jsem psala výš, quiche můžete podávat teplý i studený. 

Druhou variantou je quiche s uzeným lososem a listovým špenátem.

Těsto a náplň z vajíček, sýrů a smetany si připravte stejně jako v první variantě. Na těsto navrstvěte uzeného lososa, spařený špenát. Zalijte směsí smetany, vajíček a sýrů a dejte péci na 175 °C na cca 45-50 minut.

Vege?

Máte-li raději variantu vegetariánskou, doporučuji quiche s brokolicí, kterou si předtím uvaříte a žampiony nebo třeba s cuketou a špenátem. Vždycky přihoďte také čerstvé nebo klidně sušené bylinky, které dodají jídlu další skvělou chuť! 

Napsal(a) Drbna Foodblogerka
 


 

Kam dál?

Kuchyňské utěrky nejsou zárukou dokonalé hygieny

neděle, 13. ledna 2019, 13:43

Kuchyňské papírové utěrky jsou na jedno použití, přitom na jejich výrobu je zapotřebí spousta energie i materiálu. Výrobci...

Ceny přezutí na zimní pneu jsou letos o desetinu vyšší

neděle, 14. října 2018, 13:45

Ceny přezutí aut na zimní pneumatiky v pneuservisech jsou letos zhruba o desetinu vyšší než loni. Důvodem je nedostatek...

Čokoláda při půstu, čaj na bdění. Historik popsal dějiny nápojů

sobota, 1. září 2018, 13:11

Káva, čaj i čokoláda chutnaly v minulosti jinak, než jak je známe dnes. Historii těchto nápojů, jejich oblibu v novověku i...

DRBNA VAŘÍ: Malá dovolená i když nikam nejedete

neděle, 19. srpna 2018, 12:08

Pusťte si do života nové chutě a udělejte si doma takovou malou dovolenou doplněnou o trochu Středozemí. Nakrájená čerstvá...

 
 
 

O čem píšou další Drbny

Neznámý pachatel přepadl večerku v Krčínově ulici, prodavačku zmlátil

Kriminalisté z Budějc vyjížděli včera krátce před půl devátou večer do ulice Krčínova. Podle policie tam došlo k přepadení vietnamské večerky. Prodavačka utrpěla středně těžká zranění a byla převezena do českobudějovické nemocnice. Policisté po pachateli pátrají.

Budějcká Drbna

POČASÍ NA SOBOTU: Bude převážně zataženo s občasnými přeháňkami

Zejména ráno a odpoledne můžeme očekávat zataženo a mlhu, odpoledne se mírně vyjasní.

Brněnská Drbna

Liberecká zoo opraví náměstíčko v dolní části zahrady, asfalt nahradí dlažba

Liberecká zoo připravuje za zhruba pět milionů korun opravu takzvaného náměstíčka v dolní části zahrady. Je to letošní největší investice v areálu zahrady. Promenádní cesta je v dezolátním stavu stejně jako vodovod a další inženýrské sítě v zemi. Oprava přinese i změnu povrchu, asfalt nahradí dlažba. Práce budou prováděny za provozu v zimě, kdy do zoo chodí nejméně návštěvníků. Začnou asi v listopadu.

Liberecká Drbna

FOTOGALERIE: Olomouc prohrála popáté v řadě. Hanáci dali za čtyři zápasy jediný gól

Hokejisté Olomouce prohráli v 11. kole extraligy s Hradcem Králové 0:2. Hanáci prohráli popáté za sebou, za poslední čtyři utkání nebodovali a dali v nich dohromady jediný gól. Vítěznou branku vstřelil v 11. minutě útočník Daniel Rákos. Na další gól čekali diváci až do 56. minuty, kdy se prosadil Radovan Pavlík. Čisté konto vychytal díky 28 úspěšným zásahům Marek Mazanec.

Olomoucká Drbna

POČASÍ NA SOBOTU: Dnes bude převážně oblačno. Teploty maximálně kolem 16 stupňů

Dnes bude zataženo nízkou oblačností, ráno a dopoledne se místy objeví mlhy. Oblačnost by měla ubývat během večera.

Jihlavská Drbna

Dopravní systém by měl Hradec vyjít na více než 200 milionů

Inteligentní dopravní systém by měla Hradci Králové dodat za 229,3 milionu korun bez DPH společnost CROSS Zlín. Předpokládaná cena před soutěží byla 346,9 milionu korun bez DPH. Jako vítěze soutěže firmu schválila rada města, definitivně ho ještě budou schvalovat zastupitelé. ČTK to řekla mluvčí radnice Kateřina Šmídová. Město však zatím nemůže podepsat smlouvu, zakázal mu to po námitkách dvou firem Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Hradecká Drbna