Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

DRBNA VAŘÍ: Slaný koláč na spoustu způsobů... to je quiche

 
neděle, 17. března 2019, 09:29

Snad nejslavnější slaný koláč, původem z Francie, se jmenuje Quiche lorraine, po našem „Lotrinský kyš“. Jedná se o koláč z křehkého těsta se šunkou a smetanou, který můžete jíst teplý i studený.

My quiche připravujeme doma rádi, já ho zbožňuju teplý a můj muž si naopak radši počká, až vychladne, chutný je každopádně tak jako tak a vždycky mizí rychlostí blesku. Dá se naplnit spoustou různých věcí, které máte rádi, důležité je dodržet základní postup. Těsto na quiche je vždy stejné – klasické křehké, pořádně vychlazené a odpočaté v ledničce. Můžete si je připravit doma dle postupu níže, nebo je tu varianta pro lenochy – nákup hotového křehkého těsta v supermarketu. 

Na těsto budete potřebovat:
180 g hladké mouky
80 g másla
cca 2 lžíce studené vody
lžičku soli

Máslo rozsekejte na malé kousky, přidejte k mouce s vodou a rukama co nejrychleji vypracujte hladké těsto, které následně zabalte do folie a dejte minimálně na hodinu odpočinout do ledničky. Následně vyválejte na tenko a vložte do nevymazané koláčové formy a po obvodu zarovnejte nožem. Těsto propíchejte vidličkou, navrch položte alobal a na něj nasypte fazole na zatížení (ať se vám nevyboulí) a dejte ho na cca 15 minut péct do trouby vyhřáté na 190 °C. 

Mezitím si připravte náplň.
3 vejce
200 g smetany ke šlehání (minimálně 31 % tuku by měla mít)
už jen trochu soli do vajec
pepř
špetka muškátového květu
50g jemně nastrouhaného čedaru nebo goudy
50g nastrouhaného ementálu
Na quiche se šunkou a žampiony budete potřebovat navíc:
balíček šunky
1 cibuli
dle chuti tymián nebo rozmarýn
2 hrsti žampionů

 

Vejce smíchejte se smetanou, osolte, opepřete, strouhněte ke směsi trošku muškátového oříšku a přidejte sýr. Na zpola upečené těsto navrstvěte opečenou cibuli se šunkou a žampiony na tenké plátky, zalijte směsí smetany a sýrů a dejte péct do trouby. Teplotu snižte na 175 °C a pečte cca 45-50 minut. Jak už jsem psala výš, quiche můžete podávat teplý i studený. 

Druhou variantou je quiche s uzeným lososem a listovým špenátem.

Těsto a náplň z vajíček, sýrů a smetany si připravte stejně jako v první variantě. Na těsto navrstvěte uzeného lososa, spařený špenát. Zalijte směsí smetany, vajíček a sýrů a dejte péci na 175 °C na cca 45-50 minut.

Vege?

Máte-li raději variantu vegetariánskou, doporučuji quiche s brokolicí, kterou si předtím uvaříte a žampiony nebo třeba s cuketou a špenátem. Vždycky přihoďte také čerstvé nebo klidně sušené bylinky, které dodají jídlu další skvělou chuť! 

Napsal(a) Drbna Foodblogerka
 


 

Kam dál?

Čokoláda při půstu, čaj na bdění. Historik popsal dějiny nápojů

sobota, 1. září 2018, 13:11

Káva, čaj i čokoláda chutnaly v minulosti jinak, než jak je známe dnes. Historii těchto nápojů, jejich oblibu v novověku i...

HRÁTKY S GEEKEM: Vaše obří ještěrky v Jurassic World Evolution

středa, 1. srpna 2018, 19:01

Pokud jste vyrůstali v 90. letech, určitě vás neminula filmová série Jurský park. Každý z nás určitě někdy chtěl takový podobný...

V olomouckých podnicích se během sprna bude nabízet kohoutková voda...

sobota, 28. července 2018, 08:55

Srpen ve jménu osvěžení a také dobrých skutků. Na dveře klepe již 4. ročník kampaně Na zdraví Haiti. Za kohoutkovou vodu mohou...

Instagram spouští dlouhá videa, chce konkurovat YouTube

pátek, 22. června 2018, 07:32

Novou sekci videonahrávek o délce až 60 minut spouští sociální síť Instagram. Jmenuje se IGTV a podle šéfa firmy Kevina Systroma...

 
 
 

O čem píšou další Drbny

Do Česka se dostaly ryby se zakázanou látkou. Zpracovávali je v Třeboni

Deset a půl tisíce pstruhů z Itálie obsahovalo podle Státní vetrinární správy zakázanou leukomalachitovou zeleň. Testované vzorky přesáhly povolený limit sedmkrát. Z Itálie byly ryby dovezeny do společnosti Fish Market v Třeboni, kde je zpracovali a distribuovali několika odběratelům v České republice.

Budějcká Drbna

Mrskání pomlázkou na Velikonoční pondělí má přinést zdraví a jarní svěžest

Velikonoční pondělí patří podle tradic chlapcům a dívkám, mládenci ráno a dopoledne čekají na děvčata, koledují a vyšlehávají je. Děvčatům to má to přinášet pohlazení, po němž neuschnou. Na oplátku dostávají od děvčat kraslice. 

Brněnská Drbna

FOTO,VIDEO: Kde ještě tradice žijí? V pojizerské vísce se hodovalo s muzikou

Že už jsou tradice přežitek, který se moc nedrží? Určitě ne všude. Tak třeba na Bobově, malé vísce nad Malou Skálou se dnes Velikonoce slavily v krojích a s živou hudbou. Folklorní soubor Šafrán muzicíroval po celé vsi a připomněl tak tradiční pojetí jarních svátků.

Liberecká Drbna

Mrskání pomlázkou na Velikonoční pondělí má přinést zdraví a jarní svěžest

Velikonoční pondělí patří podle tradic chlapcům a dívkám, mládenci ráno a dopoledne čekají na děvčata, koledují a vyšlehávají je. Děvčatům to má to přinášet pohlazení, po němž neuschnou. Na oplátku dostávají od děvčat kraslice.

Olomoucká Drbna

Průměrná cena benzinu stoupla za poslední týden o 31 haléřů. Nejvíc zaplatíme na Vysočině

Průměrné ceny pohonných hmot v Česku v uplynulém týdnu nadále stoupaly. Benzin od minulé středy zdražil o 31 haléřů na 32,55 koruny za litr. Naftu tankují motoristé v průměru za 31,85 koruny za litr, o 15 haléřů víc než před týdnem. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

Jihlavská Drbna

Při nehodě na jezdeckých závodech v Pardubicích zemřela jezdkyně

Na následky úrazu při jezdeckých závodech v neděli v Pardubicích zemřela jezdkyně. Neštěstí se podle prohlášení pardubického Dostihového spolku stalo při závodech ve všestrannosti. "Jezdkyně překonala překážku bez kontaktu s ní, bohužel následně došlo k pádu koně, který ji zavalil," uvedl spolek v tiskové zprávě. Závody, které začaly v pátek, pořadatelé předčasně ukončili.

Hradecká Drbna