Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

TOUR DE CULINA: Modřanská rybí restaurace Deco připomene příjemné večery na Jadranu

 
čtvrtek, 16. února 2017, 10:40

Na našem webu hrdě přinášíme novinku: Tour de Culina. V pravidelných příspěvcích budeme přinášet recenze pražských i mimopražských restaurací, které pro vás otestuje manželský pár gurmánů s vytříbenými chuťovými buňkami, vystupující pod pseudonymem Duo Culinario. Veškeré recenze budou vždy založeny na zcela autentickém zážitku, objektivně a bez servítek. Věříme, že pro vás budou užitečnou inspirací, kam za dobrým kulinářským zážitkem, případně užitečným varováním, kterých doufejme nebude příliš mnoho. A kdyby přece jen náhodou... Tak třeba Malostranská Drbna přispěje ke kultivaci pražské i mimopražské gastronomie. Restauratéři, mějte tedy oči na šťopkách, Duo Culinario se bezpochyby chystá i k vám!

Cesta do modřanské rybí restaurace Deco ubíhá velmi pomalu. Když podjíždíme Jižní spojku a před námi je ještě pěkný kus cesty, napadá nás, že pro podstoupení takové štreky z centra města, kde se to vynikajícími restauracemi jen hemží, musí mít zákazník hodně dobrý důvod. Je tím důvodem právě Deco?

Webové stránky restaurace vzbuzují očekávání: „Deco je chorvatskou restaurací v Praze, z chorvatských ingrediencí doplněných o vína z Chorvatska pro vás náš šéfkuchař připravuje nezapomenutelné pokrmy. Díky restauraci Deco je vám Chorvatsko blíž.“ No, uvidíme...

Lokalita sama o sobě velkým zážitkem není. Přízemí novostavby bytového domu, kousek od hlavní silnice, která lemuje pravý břeh Vltavy a utíká proti proudu ven z Prahy, vskutku není žádná hitparáda. Navíc si lze živě představit, že parkování vlastního vozu v okolí restaurace by byl v pátek večer dosti složitý úkol (díky bohu za Uber!).

Příchod do interiéru restaurace však pochyby o našem spotřebitelském rozhodnutí rozptyluje. Ochotný číšník s přízvukem, jenž Češi znají z letní dovolené, nás vřele uvítá, ochotně nabídne dámě pomoc s kabátem, svršky pečlivě pověsí a uvede nás k rezervovanému stolku. V restauraci jsou zatím obsazeny jen dva, což si vysvětlujeme brzkou hodinou (18:30). Naše domněnka se později večer potvrzuje, takže rezervace je určitě na místě. Interiér vás nenechá na pochybách o chorvatském původu majitelů – dekoracemi v podobě artefaktů spjatých s jadranským pobřežím při zařizování nešetřili. Ale to, co by jinde působilo jako kýč, zde kupodivu působí vkusně a příjemně.

Menu koresponduje s výše uvedeným. Restaurace se specializuje na středomořskou kuchyni, proto se jídelníčkem prolínají rybí speciality a dary moře na všechny způsoby. Kdo by chtěl zůstat na souši, může zvolit chorvatské masové speciality (pljeskavica nebo čevabčiči), případně jistotu v podobě těstovin nebo rizota. Vinný lístek nabízí rozmanitý výběr chorvatských vín a destilátů, doplněných o standardní výběr alkoholických a nealkoholických nápojů. Kdo by si ale chtěl připomenout chuť chorvatských pivních dovolenkových bestsellerů jako Karlovačko nebo Ožujsko, má smůlu – musí se „spokojit“ s belgickou Stellou.

My jsme přišli zavzpomínat na léto u moře. Proto jako aperitiv volíme sladké červené víno (Prošek) a jako sdílený předkrm objednáváme jeden z hlavních chodů Buzara Makarska, což jsou krevety, mušle a kalamáry připravené v tradiční omáčce s česnekem, bílým vínem, petrželkou, olivovým olejem, v Deco zvolili variantu s přidanými rajčaty, a podávané s domácím chlebem. Objednávka hlavního chodu jako předkrmu pro dva byla přijata velmi vstřícně, s ochotným úsměvem a nabídkou servírování rovnou na dvou talířích. Volba to byla vynikající. Plody moře „na buzaru“ jsou zdánlivě jednoduchým receptem, který ale potřebuje vysokou kulinářskou praxi: Nesmí být nedovařené, zároveň nesmí být převařené, jelikož pak zaniká charakteristická „rybí chuť moře“ a zůstává jen hmota dochucená omáčkou. V Deco ale kuchař bezchybně trefil správný moment odstavení jídla z varu, takže se v ústech po mírném křupnutí rozehrál omamný chuťový zážitek. Navíc byly plody moře skvěle očištěné – ani zrnko písku.


Buzara Makarska.

Hlavní chod jsme zvolili každý jinak. Manželka si objednala špagety s loupanými krevetami, česnekem, bílým vínem a chilli (k pití se spokojila s perlivou vodou), já vybral pljeskavicu plněnou balkánským sýrem s „chorvatským“ ajvarem a cibulí. Na doporučení jsem jako přílohu zvolil domácí pečené brambory na česneku a rozmarýnu (k zapití pak třetinku Stella Artois).

Špagety byly al dente, krevety výtečně připravené a celkový soulad chutí vyvážený, přesto však nevybočovaly z běžného chuťového zážitku, který ve Středozemí nabízí při podobné objednávce restaurace v každé vesničce, kde to kuchař s gastronomií myslí alespoň trochu vážně. Pljeskavica byla připravená z výborného, jemně namletého a chutně kořeněného masa, které bylo dobře propečené a šťavnaté. Varianta kapsy s náplní je méně tradiční než klasická placka, přesto v jižanských slovanských státech našla své místo – a společně s balkánským sýrem, jak ji servírují v Deco, se výborně doplňovala. U ajvaru, tradiční pikantní přílohy původem ze srbské kuchyně (i když o původu s vámi budou zejména Chorvati dlouho a hlasitě polemizovat, jak ostatně naznačuje v menu uvedený termín „chorvatský ajvar“), nás jímalo podezření, že si kuchyně ulehčila využitím polotovaru. Ale na požitku to neubralo. Jediným skutečným zádrhelem byla příloha. Pečené brambory na rozmarýnu a česneku byly dobře ochucené, ale měly drobný na první pohled neviditelný nedostatek – byly téměř studené. V kuchyni zřejmě došlo ke špatnému načasování při výdeji jídla. No, stane se…


Panna cotta.

Dezert s kávovou tečkou jsme si nemohli nechat ujít, takže padla volba na „Panakotu“ (panna cotta) s lesním ovocem a „Créme brulee“ (crème brûlée). Crème brûlée je francouzský dezert ze 17. století, takže v průběhu času jej měli různí kuchaři tendenci různě vylepšovat – v Deco jej servírují s tradiční vanilkovou příchutí a s krustou vytvořenou flambovaným alkoholem, kterou nechávají efektně dojít během servírování, a nutno říct, že jej umí výborně. Skutečným gastronomickým zážitkem však byla panna cotta. Shodli jsme se, že patřila k těm nejlepším, jež jsme měli prozatím možnost ochutnat napříč kontinenty i cenovými segmenty restaurací. Omáčka z lesního ovoce, s mírnou kyselinkou, fantasticky korespondovala se smetanovým základem dezertu. Toto byla skutečná zlatá tečka večera. 


Crème brûlée.

Na začátku jsme vyřkli otázku: Stojí tedy restaurace Deco za „dalekou“ cestu na samý okraj Prahy? Ano, rozhodně. Když se vám zasteskne po chuti léta u Jadranu, je Deco velmi dobrá volba – jeďte Uberem či MHD, vybírejte spíše plody moře a jako dezert si dejte panna cottu.

Napsal(a) Duo Culinario

Kam dál?

Fenomén virtuálního cestování. Projekt Pohled z vlaku oslovuje...

úterý, 14. února 2017, 18:41

Někteří z nás jako malí milovali hraní si s vláčky, jiní zase chtěli být strojvedoucími a řídit vlak až do neznámých míst. České...

Na Valentýna se nejvíce utrácí na poslední chvíli, jen desetina Čechů...

úterý, 14. února 2017, 11:03

Valentýnský svátek významně hýbe útratami. Mastercard Love Index, sestavovaný na základě analýz transakcí uskutečněných...

Češi začínají na internetu den horoskopy a končí nakupováním

pondělí, 13. února 2017, 14:48

Češi začínají den na internetu čtením horoskopů a vyřizováním e-mailů, večer pak nakupují. Jejich aktivita na síti se mění i...

DRBNA VĚDÁTORKA: Zvláštní komunikační strategie ryb a jeden silný...

středa, 1. února 2017, 16:48

Týden zase utekl jako voda a je čas na další výlet do světa vědy. Dnes máme na programu zajímavý objev z říše ryb a také jeden...

 

Komentáře

 

Napište nám

Nejčtenější

  • Lidl se po drsné reportáži České televize...

  • Policie pátrá po desetileté dívce. V sobotu...

  • Pomalejší na Vltavě byli už jen couvající...

  • Malá chce jako ministryně pomoci zrychlit...

 
 

O čem píšou další Drbny

ODS povede do komunálních voleb Kuba, Občany pro Budějovice Thoma a KSČM Braný

Kandidátky pro podzimní komunální volby představily dnes, v pondělí 25. června, některé českobudějovické strany a hnutí. ODS povede lídr Martin Kuba, který si k sobě nečekaně prosadil řadu nezávislých kandidátů. Třeba Lucii Kozlovou, která nedávno dala sbohem hnutí ANO. Jedničkou kandidátky hnutí Občané pro Budějovice, které ale kandidátku zcela neodtajnilo, je exprimátor Juraj Thoma. Ani komunisté všechno neprozradili. Ale jasné je, že Petr Braný je lídrem KSČM, na jejíž kandidátce je například i předseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip.

Budějcká Drbna

Mladík závislý na drogách házel na Starém Brně po vlastní matce cihlami

Divokého mladíka s abstinenčními příznaky museli dnes ráno na Starém Brně krotit brněnští strážníci. Agresivní osmnáctiletý muž křičel na svou matku před vchodem do domu.

Brněnská Drbna

Uzavírka silnice 35 v Radvánovicích skončí. Násyp podemletý deštěm se podařilo opravit

Měsíc trvala neplánovaná uzavírka silnice 35 z Turnova do Jíčína. Při rekonstrukci silnice se utrhl násyp a silnice musela být po dobu oprav zcela uzavřena. Teď se ale vše podařilo dát do pořádku a od pátku se na silnici vrátí provoz.

Liberecká Drbna

Vlastivědné muzeum v Olomouci díky nové výstavě představuje historii filmu

Ve Vlastivědném muzeu v Olomouci byla otevřena nová výstava s názvem Český kinematograf, která návštěvníky zavede do počátku filmu na konci 19. století. Zájemce provede také historií filmové techniky a filmové tvorby první třetiny 20. století. Rozsáhlá výstava prezentuje unikátní kinematografické sbírky Národního technického muzea a Národního filmového archivu, doplněnou o exponáty ze sbírek olomouckého muzea a projekční techniku vyrobenou společností Meopta Přerov. Výstava v sále sv. Kláry potrvá až do 6. ledna, řekla mluvčí muzea Renáta Fifková.

Olomoucká Drbna

Novoměstská nemocnice bude mít dětské oddělení na jaře 2019. Buduje se v něm i herna

Hrubá stavba dětského oddělení nemocnice v Novém Městě na Moravě na Žďársku je téměř dokončená, nyní budou následovat práce na vnitřních rozvodech a osazení zelené střechy. Náklady na stavbu kolem 87 milionů korun hradí Kraj Vysočina. Na vnitřní vybavení vypsala nemocnice veřejnou sbírku, na jejímž účtu má zatím přibližně 150 tisíc korun. První pacienty přijde oddělení zřejmě na jaře 2019, uvedla mluvčí nemocnice Tamara Pecková Homolová.

Jihlavská Drbna

V hotelu na Rychnovsku našli trhavinu, pyrotechnik ji zneškodnil

Majitel restaurace a hotelu Slávie v Potštejně na Rychnovsku dnes ráno našel v kanceláři průmyslovou trhavinu. Přivolaná policie uzavřela okolí a z hotelu evakuovala sedm lidí. Pyrotechnik si výbušninu vyzvedl a zneškodnil. Policisté nyní vyšetřují, jak se výbušnina do hotelu dostala. Uvedl to server iDNES.

Hradecká Drbna