Počasí dnes8 °C, zítra8 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VOLBY 2021: Někteří lidé zatím nedostali voličské průkazy, o něž včas požádali

Někteří voliči zatím nedostali voličské průkazy, o něž včas požádali. Volby do Sněmovny začínají dnes. Česká pošta se průkazy na základě jednotlivých stížností snaží dohledat a doručit, uvedl na dotaz mluvčí pošty Matyáš Vitík. Pokud voliči průkaz nedostanou, podle zákona nebudou moci hlasovat v místě trvalého bydliště, protože tam byli vyškrtnuti ze stálých voličských seznamů.

VOLBY 2021: Volební místnosti se otevřely. Lidé začali vybírat nové poslance

Volební místnosti se otevřely. Češi od páteční druhé hodiny odpolední rozhodují o novém složení Sněmovny. Napříč celou republikou vybírají z více než pěti tisíc kandidátů. Svůj volební lístek mohou vhodit do volební urny dnes do 22:00 a také...

Dodání průkazu, o který si lidé mohli požádat obecní úřad písemně do minulého pátku a osobně do středy do 16:00, záleží podle Vitíka mimo jiné na formě zásilky. Úřad mohl průkaz poslat doporučeným dopisem buď v prioritním, nebo ekonomickém režimu. "V prvním případě dopis doručíme následující den po podání, ve druhém dva dny po podání," uvedl mluvčí.

Pokud by se podle Vitíka žadatel o průkaz dostavil na poštovní pobočku s tím, že má od úřadu podací číslo dopisu a voličský průkaz mu nepřišel, tak se pošta prioritně snaží dopis najít tak, aby mohli lidé dnes a v sobotu volit. "Neevidujeme masivní stížnosti na nedoručení voličských průkazů, jedná se o jednotky případů," řekl mluvčí.

Případy, kdy lidé, kteří si požádali o vydání voličského průkazu, nedostali dokument včas, se objevily na sociálních sítích. Lidé si na nedoručení průkazů stěžovali například na facebooku spolku Milion chvilek pro demokracii. Uvádějí i případy, kdy nebyl doručen průkaz podaný už 20. září nebo kdy podle nich pošta adresáta nekontaktovala, neměl ani v poštovní schránce oznámení o uložení zásilky a průkaz zůstal na pobočce.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Bezděk

Štítky ČR, volby, sněmovna, pošta, průkazy, Česká pošta, voličský průkaz, Poslanecká sněmovna ČR, Milion Chvilek, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2021: Někteří lidé zatím nedostali voličské průkazy, o něž včas požádali  |  Volby  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.