Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

VOLBY 2022: ANO opět vítězí v úvodním kole senátních voleb před ODS a KDU-ČSL

, aktualizováno 24. září 2022, 18:02

Kandidáti ANO po sečtení poloviny senátních okrsků byli na prvních dvou postupových místech v 19 obvodech, stejně jako při předchozích volbách před šesti lety. Do druhého kola v obvodu Jičín postoupili dosavadní senátor Tomáš Czernin (TOP 09) a Jaromír Dědeček (ANO). Na Orlickoústecku pravděpodobně v předčasném finále vyhraje lidovec Petr Fiala nad Stanislavem Ešnerem (ANO). Naopak na Bruntálsku je blízko k obhajobě mandátu v prvním kole Ladislav Václavec (ANO) před kandidátkou KDU-ČSL Pavlou Löwenthalovou. ODS má zatím finalisty v devíti z 27 obvodů a KDU-ČSL v dalších šesti.

Vyplývá to z průběžných výsledků hlasování, které dnes byly zveřejněny na volebním webu. V přehledu výsledků stále chyběly údaje z Prahy 10.

Z kandidátů navržených Starosty zřejmě mandát nejpozději v druhém kole získá znovu stávající senátor Michael Canov (SLK) na Liberecku, který obdržel zatím kolem 45 procent hlasů. Adepti STAN včetně místopředsedy horní komory Jana Horníka nebo předsedy klubu Petra Holečka na postupujících místech nefigurovali.

Kandidáti navržení TOP 09 se zatím prosadili ve dvou obvodech, Piráti v jednom. Strany koalice Spolu mají ještě želízko v ohni na Táborsku, kde podpořily prezidenta záchranářské asociace Marka Slabého (za hnutí Tábor 2020). Po dvou kandidátech má ve hře o finále ČSSD a hnutí SPD, pro které by to byl historický úspěch.

Z vedení horní komory mají šanci postoupit a obhájit místo v Senátu jeho předseda Miloš Vystrčil, místopředsedové Jiří Oberfalzer (oba ODS) a Jiří Růžička (navržen TOP 09) z klubu Starostů.

Volební účast v průběhu sčítání klesla na 43,33 procenta, byla by tak druhá nejvyšší v historii. Dosud nejvyšší účast v prvním kole senátních voleb byla v roce 2010, a to 44,59 procenta.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto redakce Drbny

Štítky ČR, volby, senát, výsledky, ANO 2011, KDU-ČSL, ODS, TOP 09, Petr Fiala, Tomáš Czernin, Ladislav Václavec, Pavla Löwenthalová, Jaromír Dědeček, Jičín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: ANO opět vítězí v úvodním kole senátních voleb před ODS a KDU-ČSL  |  Volby  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.