Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Podmínky pro pěstování vína v Praze se přibližují těm moravským

 
čtvrtek, 11. září 2014, 16:04

Za vínem nutně nemusíte vyrážet na Moravu. Pravda, vinic a sklípků je tam nespočet, ale i v metropoli lze zažít trochu té moravské atmosféry. Zahrady Trojského zámku v sobotu přivítají už šestnáctý ročník Trojského vinobraní.

Toto místo není vybráno náhodou, hned vedle se na třech hektarech rozléhá vinice svaté Kláry. „V současné době se sklízejí rané odrůdy révy jako Muškát moravský, který bude následován Müllerem Thurgau a Modrým Portugalem,“ říká vedoucí vinice Martin Beránek. Víno vypěstované na místních vinicích budete mít možnost v sobotu ochutnat.

Když se řekne víno, většině lidí se vybaví Morava. Ale víno se pěstuje také v Praze. Můžeme tedy srovnávat podmínky vinařů na Moravě a v Praze?
Myslím, že rozdíly a podmínky pro pěstování vinné révy mezi Prahou a Moravou se pozvolna smazávají a dokážeme následně vyrobit srovnatelně kvalitní víno jako na Moravě. Vliv na to má zejména oteplování, Praha začíná mít podobné průměrné teploty jako Morava. A také díky tomu, že jde o velké město, je vyhřáté, je tu tepleji než v okolí. Réva tak může lépe vyzrávat.

Lze již zhodnotit letošní sezónu?
Tu zatím moc hodnotit nemohu, stále ještě není nic rozhodnuto a bude hodně záležet na druhé polovině září a začátku října. Pokud bude slunečno, můžeme se těšit na dobrý rok. Pokud ne, tak bude hodně záležet na tom, kdo a jaké víno dokáže vyrobit, tedy na umu technologa.

Některé odrůdy se nicméně již sbírají, některé to čeká, což je pro vás zřejmě nejhektičtější období roku. Jak potom vypadá takový váš běžný den?
V současné době se sklízejí rané odrůdy révy jako Muškát moravský, který bude následován Müllerem Thurgau a Modrým Portugalem. Vzhledem k tomu, že naše vinice má rozlohu tři hektary a moji podřízení přesně vědí, co mají při sklizni dělat, tak to jde velmi rychle. Nebudu zastírat, že nemáme žádný shon, třeba loni jsme šli domů i o půlnoci, ale není to zase tak často, aby se to nedalo vydržet. Mojí hlavní prací při sklizni je kontrola a práce s technologií na zpracování hroznů. To znamená, že si sklizně jako takové moc neužiju, jsem ve sklepě a pracuji už se sklizenými hrozny, kdy jsou zbaveny třapiny a následně lisovány.

Jakým odrůdám se u vás daří nejvíc?
Na naší vinici se daří hlavně skupině burgundských odrůd, jako je Rulandské modré a šedé, dále pak je to Tramín červený, Ryzlink rýnský a Müller Thurgau. Jinak nejvíce převažuje právě Ryzlink rýnský a Rulandské modré. Ročně vyrobíme něco mezi šesti až osmi tisíci litry vína, které následně plníme do půllitrových lahví.

Je vinice sv. Kláry ekonomicky soběstačná?
Na ekonomickou situaci má Botanická zahrada celé oddělení, takže nechci mluvit za mé kolegy. Ale myslím, že ano, pokud bychom se zbavili velkých investic, kterých bylo potřeba při obnově vinohradu a při stavbě nového sklepa na výrobu vína.

Mají vůbec Pražané ponětí o tom, že ve svém městě mají vinici?
Konkrétní statistiky o tom, kolik Pražanů nebo lidí přijde cíleně na vinici, nemám, ale ročně navštíví celou Botanickou zahradu okolo tří set tisíc návštěvníků.

Myslíte, že Pražané vínu opravdu rozumí, nebo se tak spíš jen tváří? Jaké víno si rádi dají?
To asi nejde zobecnit. Obyvatel Prahy je hodně, a tak se mezi nimi najde spoustu lidí, kteří vínu opravdu rozumí. Ale najdou se i tací, co si na znalce jen hrají a je od nich slyšet jen to, co si někde přečtou, namísto toho, aby si vytvořili na víno vlastní názor, i když nemusí být většinový. Jinak obecně převládá trend pití spíše polosuchých vín a při slunečném počasí je to hlavně rosé.

A tento trend se nějak mění?
Díky tomu, že obliba pití vína roste, v poslední době o něm povědomí stoupá a stejně tak přibývá těch, kteří vínu opravdu rozumí.

 

Pro příznivce vína

Trojské vinobraní potrvá v sobotu od 10.30 do 20 hodin v zahradách Trojského zámku. Jde o oslavu dobrého vína a burčáku. Těšit se můžete na vinaře z různých oblastní republiky a samozřejmě ochutnávky. V odpoledních hodinách proběhne řízená degustace a neformální semináře o víně ve sklepení zámku. Během celého dne bude na severním nádvoří, jižním nádvoří i zahradě zajištěn rozmanitý kulturní program: loutkové divadlo, tanec a šerm, hry nebo Cimbálová muzika pražského Slováckého krúžku.

Foto: Archiv Martina Beránka

 


 

Kam dál?

Praha jako město příběhů. Na kolik turistů to zabere?

pondělí, 25. srpna 2014, 09:27

Podle letošního žebříčku cestovatelského serveru TripAdvisor je Praha pátou nejatraktivnější městskou destinací na světě. Oproti...

Chci vrátit Prahu Pražanům, ne ji svěřovat do rukou mafie, říká...

čtvrtek, 7. srpna 2014, 13:22

Ve funkci primátora hlavního města Prahy 410 dní, zbývá mu ještě 71. Co by za toto období ještě rád stihl, jak hodnotí to...

Opencard jako nechtěné dítě, ale nadějné a nadané

pátek, 1. srpna 2014, 12:59

Přinášíme vám Opencard tentokrát z pohledu EMONEY GROUP, kde jsme vyzpovídali mluvčího Martina Opatrného, který osobně vnímá...

Pracovna v parku – pro ledního medvěda, lidi na volné noze, z...

pondělí, 28. července 2014, 11:48

Na konci prázdnin by v Riegerových sadech mělo vzniknout ojedinělé místo s wifi připojením i zásuvkou – plně funkční pracovna...

 

Komentáře

 
 

O čem píšou další Drbny

Motor nakonec udržel náskok a bude bojovat o druhé místo

Tuhý boj čekal České Budějovice na ledě ostravské Poruby, jelikož Jihočeši museli získat plný počet bodů, aby ještě mohli hrát o druhé místo v úterním zápas. Úkol to však byl nelehký, protože vzájemné zápasy v této sezóně měla lepší Poruba. Každopádně Motor začal utkání velmi dobře a na začátku druhé periody vedl o tři branky. Ostrava sice ještě zdramatizovala utkání, když se dostala na dostřel jedné branky. To však bylo od ní vše a Jihočeši si připsali všechny body za výhru.

Budějcká Drbna

POČASÍ NA NEDĚLI: Přes den se může hezky vyjasnit

Na konec týdne nás čeká oblačno až zataženo, zpočátku místy i polojasno. Večer a v noci ubývání oblačnosti.

Brněnská Drbna

Boj o playoff. Florbalisté potřebují z posledního zápasu bod, jinak musí čekat na zaváhání Bohemians

Až poslední kolo základní části florbalové superligy rozhodne o tom, zda si liberečtí florbalisté zahrají playoff. Pro klub by šlo o historický úspěch, k jistotě ale potřebuje získat bod z nedělního utkání s Mladou Boleslaví. Jinak musí čekat na zaváhání pražských Bohemians.

Liberecká Drbna

Podle deníku The Guardian patří olomoucký hostel Long Story Short k nejlepším na světě

Ve čtvrtek zveřejnil britský deník The Guardian žebříček deseti nejlepších nových hostelů ve světě, přičemž hlavním kritériem byl design prostředí.

Olomoucká Drbna

Ekonomickou situaci Česku hodnotí kladně nejvíce lidí za 20 let

Současnou ekonomickou situaci ČR hodnotí kladně 52 procent Čechů. Je to nejvyšší podíl od roku 1999, kdy Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) začalo tuto statistiku zjišťovat. Zhoršilo se ale očekávání ekonomického vývoje v tomto roce. Svou životní úroveň pak považuje za dobrou 53 procent lidí, což je zhruba stejně jako loni na podzim. Vyplývá to z lednového průzkumu CVVM.

Jihlavská Drbna

Jogurtové nápoje? Cukr vede nad ovocem

Praktická jogurtová svačina, na kterou nepotřebujete lžičku. To je asi hlavní výhoda kysaných nápojů oproti klasickým jogurtům. Pokud by byly k dostání neslazené, patřily by jogurtové nápoje k vítaným složkám jídelníčku. Ovocné jogurtové nápoje z nabídky běžných obchodů však obsahují velké množství cukru i přídatné látky. S ovocem většina z nich příliš nepočítá – tvoří jen jednotky procent obsahu.

Hradecká Drbna