Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Barista roku: Lidé si musí uvědomit, že káva není jen hořká

 
pondělí, 2. února 2015, 20:12

Na začátku byly brigády po kavárnách, pak dostal jako dárek baristický kurz a ten v něm probudil vášeň. Dnes je Adam Neubauer dvojnásobným Baristou roku, tedy nejlepším, co se přípravy kávy týče. Druhý titul si připsal o uplynulém víkendu poté, co mezinárodní porotě bravurně připravil espresso, cappuccino a takzvaný signature drink, tedy vlastní nápoj.

NEZAPOMEŇTE SI PROHLÉDNOUT NAŠÍ FOTOGALERII

„Dnes jsem byl nejlepším baristou, ale je to zejména o každodenní práci, ne, že se teď budu rok kasat, že jsem nejlepší,“ řekl bezprostředně po soutěžním klání, které se konalo ve stylovém prostředí Jatek 78, Adam Neubauer. Baristické soutěže se Neubauer účastní od roku 2011, tehdy byl ovšem diskvalifikován pro nedodržení časového limitu. Náladu si spravil hned rok na to, kdy se z trofeje radoval poprvé. „Vždycky byl můj cíl se dostat do finálové šestky, pak už je to hodně o štěstí. Kdo ho má ten den víc a podaří se mu to o kousek lépe,“ míní čerstvý Barista roku, jehož v červnu díky vítězství čeká světový šampionát ve švédském Gothenburgu. Zájemcům připraví Neubauer kávu v pražské kavárně EMA espresso bar.

Když bylo vyhlášeno vaše jméno, vyhrkly vám slzy. Co pro vás tento titul znamená?
To se nedá popsat. Je to euforie. Opadne všechna únava kolem, která graduje už před soutěží. A samozřejmě si to člověk strašně přeje.

Také jste ale vzápětí řekl, že v nejlepším se má přestat. Končíte s kávou?
S kávou jako takovou určitě ne, chci si odpočinout od soutěžení. Soutěžím pátý rok a už na sobě cítím únavu, přípravy berou čím dál víc a víc sil. Říkal jsem si, že by to chtělo nějakou pauzu. Nemyslím se, že to bude nadobro, soutěžení mě hodně baví, ale tak rok, dva, tři bych si chtěl dát pauzu.

Velká příprava je nezbytná?
Určitě ano, trénink musí být, bez toho to nejde. Kdo bere soutěžení vážně a chce pomýšlet na přední příčky, musí tomu obětovat čas a jsou to také finanční náklady. Ale určitě to stojí za to.

Jak taková příprava vypadá?
Jde především o to najít si dobrou kávu, to je asi to nejtěžší. Člověk ji nemůže najít půlroku dopředu, káva je surovina, která má svoji čerstvost. Většinou hledání skončí měsíc před soutěží a pak už se jen snažím najít, co té kávě nejvíc vyhovuje, jak nejlépe chutná. Když najdu správnou recepturu pro své nápoje, už jen trénuju a trénuju. Ale dá se říct, že celý rok v práci je trénink, jedna káva za druhou. A pokud to člověk dělá dobře po celý rok, na soutěži to jenom zúročí.

Čím jste ohromil porotu tentokrát?
Doufám, že vřelým vystupováním, to byla vždycky moje silnější stránka. Že se na mě dobře dívalo. Říkali mi to i lidi z publika, bylo příjemné se na mě dívat, necítili nervozitu a naopak si moje vystoupení užívali.

Po jaké kávě jste sáhl?
Stejně jakou ostatní jsem připravoval espresso, cappuccino a volný nápoj. Používal jsem jednodruhové kávy z Etiopie, které byly hodně aromatické, plné chutí. Ale roli hraje úplně všechno, i to, jaké si vyberete mléko. Ve volném nápoji jsem se snažil spíš vyzdvihnout chuť původní kávy, ničím ji nepřebíjet, ale spíš ji vhodně doplnit.

Přibližte svůj signature drink.
Ten jsem vytvořil smícháním dvou espress, protože jsem používal kávy ze dvou různých metod zpracování. Míchal jsem klasickou promytou se suchou metodou. Do toho jsem přidával čokoládový olej, který měl kávu zvláčnit. To vše se zajídalo borůvkou, aby tam nebyla jen sladká čokoláda, aby to bylo vyvážené a byly tam i ovocné chutě.

Co musí člověk splňovat, aby o sobě mohl říct, že je nejlepším baristou?
Myslím, že člověk musí správně přistupovat ke své práci a přemýšlet o ní. Nedělat věci automaticky jako stroj. Zkoušet, bádat, hrát si s kávou. A nejen s kávou, to platí i pro ostatní povolání. Důležitá je každodenní práce.

Když lidé chodí k vám do kavárny, vnímáte, že kávě rozumí?
Kávová kultura u nás se velmi zvedá. Pokud srovnám lidi, kteří k nám začali chodit, když jsme otevřeli a dnes po roce a půl, spousta jich o kávě získala hodně vědomostí. A to jsou lidé, kteří se kávě vůbec nevěnují, mají ji rádi, tak se o ni začnou zajímat. Je to také o přístupu baristů, aby dokázali všechno dobře vysvětlit, ne arogantně, ale lidsky, a zákazníka pochopit.

Kde máme stále rezervy?
Chtělo by to ještě víc otevřenou mysl. Lidé se často bojí, jsou zvyklí na nějaké zajeté chutě kávy, které tu byly desítky let.

Jak to myslíte?
Káva pro mě není hořká. Káva je ovoce a káva můžu chutnat i jinak než hořce. Když si to lidé uvědomí a budou chtít někdy vyzkoušet něco jiného, bude to dobrá cesta.

Poradíte, jak si dobrou kávu připravit doma?
Doma bych se vrhnul na filtrovanou kávu, o espressa bych se příliš nepokoušel. Je to náročné jak finančně, tak technologicky a člověk musí mít vědomosti. Musím se přiznat, že většinou mám doma poličky prázdné, bez kávy, a na tu dobrou kávu si zajdu do kavárny, kde mají technologie a dokáží ji připravit dobře.

Dobře, připravím si filtrovanou kávu. Na co si doma dávat pozor?
Důležité je mít dobrou vodu a dobrou kávu jako surovinu. Můžete se poradit i s místním baristou ve vaší oblíbené kavárně. Káva by měla být čerstvá a člověk by si ji neměl mlít příliš dopředu. Pak už záleží jen na tom, jaké má každý chuťové preference, některé kávy jsou sladší, některé ovocnější.

A co ta voda?
Správná voda na kávu není příliš tvrdá, má mít určité vlastnosti. Dá se používat i filtrovaná nebo někdy i balená voda.

Všímám si, že lidé často chybují v tom, že si kávu zalejí vařící vodou.
To je špatně. Každá káva chce malinko něco jiného, ale obecně je správná teplota vody kolem devadesáti stupňů. Devadesát až devadesát tři. Stačí uvařenou vodu nechat chvíli odstát nebo ji nenechat dojít do bodu varu. Anebo si pořiďte teploměr, stojí pár korun.

Štítky barista, káva, ČR, Praha

 


 

Kam dál?

Andrea Pražáková střeží Afričanům jejich úspory

čtvrtek, 15. ledna 2015, 21:14

Čím vyšší vzdělání máš, tím lepší práci dostaneš. Opravdu tohle pravidlo platí? Andrea Pražáková je zářným příkladem, že...

„Neochutnávat a dosáhnout touženého výsledku? Těžko,“ říkají výrobci...

pondělí, 5. ledna 2015, 16:58

Mimoňové, Spiderman, Hello Kitty, ale i různá autíčka nebo zvířátka. Nejen to dokáží velmi věrně přenést do podoby dortu Pavla a...

Kurz sebeobrany vám dodá sebevědomí a naučí, kdy se jak bránit....

pondělí, 29. prosince 2014, 12:22

Závěr roku vnesl do metropole kromě vánočního shonu také strach. Krátce po sobě tu bylo napadeno pět žen, v jednom případě došlo...

Pokud má člověk klidnou mysl, bude dělat lepší rozhodnutí, tvrdí...

středa, 19. listopadu 2014, 10:39

Po dvou letech se do České republiky, konkrétně do Prahy na festival Kolem světa, vrací choreografka a tanečnice Peggy Choy....

 

Komentáře

 
 

O čem píšou další Drbny

Strakonická ČZ oslavila sto let, představila přes 600 motocyklů

Strakonická strojírenská firma ČZ, která proslula výrobou motocyklů, oslavila v areálu 100 let. Nabídla výstavu historických motocyklů i kol, kterou pořádá jednou za pět let. Na letošní oslavu dorazil rekordní počet 550 účastníků z Česka, Nizozemska, Německa, Rakouska, Slovenska a Ukrajiny. Přihlásilo se 617 strojů značky ČZ. Den otevřených dveří přilákal přes dva tisíce návštěvníků.

Budějcká Drbna

Na jižní Moravě začnou příští týden tři železniční výluky

Na jižní Moravě začnou v úterý dvě desetidenní výluky na tratích z Hrušovan nad Jevišovkou do Rakšic na Znojemsku a z Boskovic do Velkých Opatovic na Blanensku. Ve čtvrtek začne další výluka mezi Grešlovým Mýtem na Znojemsku a Moravskými Budějovicemi na Třebíčsku, která skončí až 30. září. Cestující budou ve všech případech vozit místo vlaků autobusy, vyplývá z informaci společnosti Kordis JMK, která koordinuje hromadnou dopravu v kraji.

Brněnská Drbna

Fronty v ordinacích? Češi chodí k lékaři častěji než jinde, říkají sami doktoři

Delší čekací doby na vyšetření jsou podle zástupců České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně (ČLS JEP) a Koalice soukromých lékařů i důsledkem "převyšetřovanosti". Češi mají vyšší počet kontaktů s lékařem než lidé z okolních zemí.

Liberecká Drbna

Na přelomu září a října se bude střídat teplo s ochlazením

V příštích čtyřech týdnech se bude střídat nadprůměrné teplo s ochlazením. Třeba příští týden nejvyšší denní teploty nejprve spadnou z 25 stupňů Celsia na 16 stupňů a koncem týdne pak zase vystoupají na 23 stupňů. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), a z krátkodobé předpovědi.

Olomoucká Drbna

Opilá řidička trefila svodidla, naměřili jí skoro tři promile

Velkou nezodpovědnost předvedla v pátek dopoledne jednatřicetiletá žena z Pelhřimovska. Ta s téměř třemi promile řídila osobní vozidlo, se kterým narazila kovových svodidel.

Jihlavská Drbna

Jičínský festival pohádky přilákal desítky tisíc lidí

Dnes skončil 29. ročník festivalu Jičín - město pohádky, letos zaměřený na pohádky a pověsti z hradů a zámků Českého ráje. Program, který se od 11. září konal na různých místech města, přilákal desítky tisíc dětí i dospělých. Potvrdila to řekla mluvčí festivalu Věra Rychterová. Součástí programu byla divadelní představení, hry pro děti, koncerty, filmové produkce či taneční vystoupení.

Hradecká Drbna