Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Čokoláda nebo kakaová pochoutka? V čem je rozdíl?

 
pátek, 27. března 2015, 15:35

Velikonoční pomlázku bez čokoládových zajíčků či vajíček si nejspíš dokáže představit jen málokdo. Není však všechno zlato, co se třpytí a pod krásně vyhlížejícím obalem nemusíte vždy narazit na opravdovou čokoládu. Vyplatí se dobře číst etikety.

Dva velikonoční zajíčci stejné velikosti, oba zabalení v pestrobarevném staniolovém obalu a navíc od stejného výrobce, společnosti Cosmo Sp. z o.o. z Polska. Jeden prodávaný v Lidlu za 12,90 Kč, druhý v Coopu za 9,50 Kč. Není však jedno, po kterém sáhnete. „V prvním případě si kupujete čokoládu, ve druhém cukrovinku označenou jako kakaová pochoutka. Důvodem je, že název čokoláda nést nesmí – neobsahuje totiž předepsané množství kakaa, které dělá čokoládu čokoládou,“ říká Daniel Pavlis, vedoucí redakce časopisu dTest.

Na trhu najdeme různé druhy čokolády, které definuje vyhláška. Ta udává minimální podíl kakaové sušiny v mléčné a hořké čokoládě, pro mléčnou a bílou (která kakao neobsahuje) pak diktuje také nejnižší přípustný obsah mléčné sušiny. Velikonoční figurky jsou nejčastěji vyrobeny z čokolády mléčné, která je mezi spotřebiteli nejoblíbenější. Aby mohl výrobek nést takový název, musí obsahovat nejméně 25 % celkové kakaové sušiny, 14 % mléčné sušiny a minimálně 3,5 % mléčného tuku. Pro mléčnou čokoládu vyšší jakosti, označovanou také jako „extra“, jsou pak stanoveny vyšší nároky – 30 % kakaa a 18 % mléka.

Takzvané čokoládové pochoutky se sice v našich obchodech objevuji již méně, stále je ale možné na ně narazit v podobě velikonočních figurek určených zejména dětem. Pro ty bychom chtěli jen to nejlepší. Co se tedy skrývá ve složení výrobků, které nemohou nést název čokoláda? „Na prvních místech se objevují cukr, ztužený palmojádrový nebo jiný tuk a sušená mléčná syrovátka. Až pak zpravidla následuje kakao, v případě našeho zajíčka jde o 4 %. Cena takových výrobků sice může byt nižší, jejich kvalita tomu ale odpovídá,“ konstatuje Daniel Pavlis.

Pravá čokoláda s vysokým podílem kakaa přitom obsahuje vyšší podíl theobrominu a kofeinu, což jsou látky, které mohou mít povzbuzující účinky. A určitě si na ní víc pochutnáte. Je ovšem pravda, že také do čokolády mohou dnes přijít i jiné a levnější rostlinné tuky nekakaového původu. „Kromě kakaového másla může byt přidáván i některý ze šesti schválených druhů tuků tropického původu. Pokud však čokoláda takové tuky obsahuje, musí být na obalu uvedeno, že ‚vedle kakaového másla obsahuje i rostlinné tuky‘. Jejich celkový obsah ve výrobku nesmí být vyšší než 5 %,“ uvádí Daniel Pavlis.

Zdroj: dTest

 


 

Kam dál?

dTest vyzval přes 50 společností ke změně komunikace se zákazníky

čtvrtek, 26. března 2015, 10:40

Pokud chcete po telefonu ohlásit poruchu vodovodu, reklamovat vady zboží nebo vyúčtování elektřiny či plynu, můžete za takový...

Spanilá jízda dolaru pokračuje a bude tomu tak až do středečního Fedu

pondělí, 16. března 2015, 11:29

Euro se dnes ráno dostalo na nová dvanáctiletá minima a měnový pár nemá daleko k testování parity. Koruna vůči dolaru zůstává na...

Evropské vyhlídky se lakují na růžovo

pátek, 13. března 2015, 10:10

Šéf ECB Mario Draghi tento týden znovu hýřil optimismem. Měnová expanze podle jeho slov konečně přináší své ovoce a projeví se v...

Mají se Američané nejlépe od roku 1959?

úterý, 3. března 2015, 10:38

Američané se mají nejlépe od konce padesátých let minulého století. Tedy alespoň pokud si jako bernou minci vezmeme index mizérie...

 

Komentáře

 
 

O čem píšou další Drbny

Zvládnete být policistou na(ne)čisto?

Stát se policistkou či policistou není jednoduché rozhodnutí, tato práce tě však zcela pohltí. Pokud se stane tvým životním posláním, zjistíš, jak různorodá a zajímavá práce to může být.

Budějcká Drbna

Mladý motorkář si vyjel užívat sobotního počasí, v Lulči se střetl s osobním autem. Nehoda pro něj dopadla tragicky

Sobotní slunečný den si vyjel užívat mladý motorkář se svou spolujezdkyní. Na křižovatce v Lulči se však střetl s osobním autem řidičky, která přijížděla z vedlejší silnice. Mladík na motorce na místě zemřel, jeho spolujezdkyně skončila s velmi těžkým zraněním v nemocnici.

Brněnská Drbna

Severočeské muzeum představí v nové expozici vzácnou renesanční skříňku z 16. století

Po dokončení rekonstrukce Severočeského muzea uvidí návštěvníci celou řadu nových expozicí. Mezi nově vystavenými objekty bude i vzácná skříňka na pašijové náčiní ze Španělska.

Liberecká Drbna

Na dětském hřišti v Přerově budou na podzim vysazeny stromy a keře

Na dětském hřišti u rybníka – v Kozlovské ulici – se v minulých dnech začala připravovat půda pro výsadbu stromů a keřů. Terénní práce tu budou probíhat do konce srpna, stromy se tu pak budou sázet na podzim.

Olomoucká Drbna

Znovu sehrál roli alkohol. Cyklista narazil do zastaveného auta a nadýchal skoro dvě promile

Fakt, situace s alkoholem na českých silnicích není ideální, není překvapením. Tentokrát v Havlíčkově Brodě selhal třiatřicetiletý cyklista, který se skoro dvěma promile narazil do zastavujícího osobního vozidla. Sám se přitom lehce zranil.

Jihlavská Drbna

Město plánuje stavbu za 120 miliónů. Stavět se má už příští rok

V Hradci Králové se chystá jedna z největších investicí v posledních letech. Příštíí rok by mohla být zahájena stavba nového zázemí odlehčovací služby v Honkově ulici za zhruba 120 milionů korun. Budova by měla být hotová a v provozu v roce 2021.

Hradecká Drbna