Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Čokoláda nebo kakaová pochoutka? V čem je rozdíl?

 
pátek, 27. března 2015, 15:35

Velikonoční pomlázku bez čokoládových zajíčků či vajíček si nejspíš dokáže představit jen málokdo. Není však všechno zlato, co se třpytí a pod krásně vyhlížejícím obalem nemusíte vždy narazit na opravdovou čokoládu. Vyplatí se dobře číst etikety.

Dva velikonoční zajíčci stejné velikosti, oba zabalení v pestrobarevném staniolovém obalu a navíc od stejného výrobce, společnosti Cosmo Sp. z o.o. z Polska. Jeden prodávaný v Lidlu za 12,90 Kč, druhý v Coopu za 9,50 Kč. Není však jedno, po kterém sáhnete. „V prvním případě si kupujete čokoládu, ve druhém cukrovinku označenou jako kakaová pochoutka. Důvodem je, že název čokoláda nést nesmí – neobsahuje totiž předepsané množství kakaa, které dělá čokoládu čokoládou,“ říká Daniel Pavlis, vedoucí redakce časopisu dTest.

Na trhu najdeme různé druhy čokolády, které definuje vyhláška. Ta udává minimální podíl kakaové sušiny v mléčné a hořké čokoládě, pro mléčnou a bílou (která kakao neobsahuje) pak diktuje také nejnižší přípustný obsah mléčné sušiny. Velikonoční figurky jsou nejčastěji vyrobeny z čokolády mléčné, která je mezi spotřebiteli nejoblíbenější. Aby mohl výrobek nést takový název, musí obsahovat nejméně 25 % celkové kakaové sušiny, 14 % mléčné sušiny a minimálně 3,5 % mléčného tuku. Pro mléčnou čokoládu vyšší jakosti, označovanou také jako „extra“, jsou pak stanoveny vyšší nároky – 30 % kakaa a 18 % mléka.

Takzvané čokoládové pochoutky se sice v našich obchodech objevuji již méně, stále je ale možné na ně narazit v podobě velikonočních figurek určených zejména dětem. Pro ty bychom chtěli jen to nejlepší. Co se tedy skrývá ve složení výrobků, které nemohou nést název čokoláda? „Na prvních místech se objevují cukr, ztužený palmojádrový nebo jiný tuk a sušená mléčná syrovátka. Až pak zpravidla následuje kakao, v případě našeho zajíčka jde o 4 %. Cena takových výrobků sice může byt nižší, jejich kvalita tomu ale odpovídá,“ konstatuje Daniel Pavlis.

Pravá čokoláda s vysokým podílem kakaa přitom obsahuje vyšší podíl theobrominu a kofeinu, což jsou látky, které mohou mít povzbuzující účinky. A určitě si na ní víc pochutnáte. Je ovšem pravda, že také do čokolády mohou dnes přijít i jiné a levnější rostlinné tuky nekakaového původu. „Kromě kakaového másla může byt přidáván i některý ze šesti schválených druhů tuků tropického původu. Pokud však čokoláda takové tuky obsahuje, musí být na obalu uvedeno, že ‚vedle kakaového másla obsahuje i rostlinné tuky‘. Jejich celkový obsah ve výrobku nesmí být vyšší než 5 %,“ uvádí Daniel Pavlis.

Zdroj: dTest

 


 

Kam dál?

dTest vyzval přes 50 společností ke změně komunikace se zákazníky

čtvrtek, 26. března 2015, 10:40

Pokud chcete po telefonu ohlásit poruchu vodovodu, reklamovat vady zboží nebo vyúčtování elektřiny či plynu, můžete za takový...

Spanilá jízda dolaru pokračuje a bude tomu tak až do středečního Fedu

pondělí, 16. března 2015, 11:29

Euro se dnes ráno dostalo na nová dvanáctiletá minima a měnový pár nemá daleko k testování parity. Koruna vůči dolaru zůstává na...

Evropské vyhlídky se lakují na růžovo

pátek, 13. března 2015, 10:10

Šéf ECB Mario Draghi tento týden znovu hýřil optimismem. Měnová expanze podle jeho slov konečně přináší své ovoce a projeví se v...

Mají se Američané nejlépe od roku 1959?

úterý, 3. března 2015, 10:38

Američané se mají nejlépe od konce padesátých let minulého století. Tedy alespoň pokud si jako bernou minci vezmeme index mizérie...

 

Komentáře

 
 

O čem píšou další Drbny

„Chtěli jsme být v pozici Kladna, ale myslím si, že sezona není špatná,“ hodnotil René Vydarený

Při nepřítomnosti pěti dalších spoluhráčů v obraně, byl René Vydarený jednoznačně nejzkušenějším bekem v domácím utkání proti Kladnu. Často působil i v roli mentora pro mladší spoluhráče. Třeba i pro Vojtěcha Doktora, který si vedle něj připsal svůj první start za A-tým. Stejně jako celou sezonu se jeho hra vyznačovala rozvahou v rozehrávce a na svůj věk velmi dobrým bruslením. V zápase navíc nastoupil i s kapitánským céčkem. I přes neúspěch v baráži, hodnotí celou sezonu pozitivně.

Budějcká Drbna

POČASÍ NA SOBOTU: Teplo a slunce na nebi, během odpoledne se začne zatahovat

Dnes nás čeká opět prosluněná obloha, během odpoledne se však začne pomalu zatahovat.

Brněnská Drbna

Průměrná cena benzinu stoupla za poslední týden o 31 haléřů

Průměrné ceny pohonných hmot v Česku v uplynulém týdnu nadále stoupaly. Benzin od minulé středy zdražil o 31 haléřů na 32,55 koruny za litr. Naftu tankují motoristé v průměru za 31,85 koruny za litr, o 15 haléřů víc než před týdnem. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

Liberecká Drbna

AKTUÁLNĚ: Hasiče od rána zaměstnává požár skladovací haly na len

V obci Horní Fořt na Javornicku zasahují od dnešního rána hasiči při požáru skladovací haly na len. Rozsah požáru je 40 x 15 metrů a dochází k destrukci budovy.

Olomoucká Drbna

Jihlava bude restaurovat mariánský sloup na náměstí. Dřevo z již pokácených lip poslouží upomínkovým předmětům

Jihlava nechá během letošního léta opravit mariánský sloup na historickém Masarykově náměstí. U barokní památky odborníci zjistili poškození skrytého cihlového jádra, do něhož prorostly kořeny okolních lip. Obnovu potřebuje i sochařská výzdoba.

Jihlavská Drbna

POČASÍ NA VÍKEND: Bíla sobota určitě bílá nebude

Sobota, neděle i pondělí budou většinou jasné, teploty místy přesáhnou dvacet stupňů Celsia.

Hradecká Drbna