Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Když Babiš mluví o Evropě: migranty ani euro nechceme, umíme to lépe

Je to zvláštní – po téměř třiceti letech prozápadního a demokratického směřování země, po 14 letech členství v EU a 19 letech v Severoatlantické alianci, má premiér České republiky potřebu ujišťovat publikum složené výhradně z českých diplomatů o tom, že „jsme součástí Evropy, že jsme členy EU a spojenci v rámci NATO“.

Za přítomnosti novinářů a televizních kamer se ale Babiš pochopitelně obrací i k širšímu publiku, (možná i proto mu autoři v jeho projevu ponechali „pro větší srozumitelnost“ i pasáž, kdy Babiš místo bilion říká „tisíc miliard“) a pokud bude Babiš svým voličům dokola opakovat, že „pokud někdo mluví o czexitu, ohrožuje tím naši budoucnost“, je to jen dobře.

Jinak ale Babiš ve své řeči na pravidelné každoroční poradě českých velvyslanců v Černínském paláci – toho času na ministerstvu bez řádného ministra – ve výrocích o české zahraniční politice příliš nepřekvapil.

Nabídl ovšem rétorické variace na známý kreslený vtip Vladimíra Renčína: „Úžasnej národ, tihle Češi. Škoda, že nebyli při stvoření světa, mohli poradit.“

My s řešením přijdeme!

Stručně shrnuto: navržený rozpočet Evropské unie na roky 2021 – 2027 je špatný („Koheze a zemědělství, které je pro nás zásadní, klesá, a navyšují se nějaké nové programy.“), eurozóna je v problémech a dokud v nich bude, pro nás není, Evropa se musí zreformovat a největší problém je migrace.

Agentura Frontex (Evropská agentura pro pohraniční a pobřežní stráž) to podle Babiše dělá špatně a nový navržený rozpočet převyšující deset miliard eur si nezaslouží. Peníze na řešení migrace by měly dle českého premiéra dostat konkrétní státy, zejména Itálie a Španělsko; stejným dechem přitom Babiš volá po „celoevropském řešení“.

„Pokud mluvím o tom, že nechci přijmout ani jednoho migranta, ukazuji tím, že Evropa nemá řešení. A my s tím řešením přijdeme,“ pochlubil se Babiš. Jaké že to konkrétní a funkční řešení bude, zatím nesdělil, pokud jím není obecná teze o „Marshallově plánu pro Afriku“ a o tom, že ideálně je třeba problém migrace řešit mimo Evropu.

Před diplomaty se ale v jiné části projevu pochlubil, jak vysvětlil americkému prezidentovi Trumpovi, že přece nemá smysl řešit procenta HDP ve výdajích na obranu, ale že jde o absolutní čísla.

Takže 0,9 % HDP u Belgie je mnohem víc než u Estonska, které přislíbené výdaje přes 2 % HDP na obranu (jako jedna z mála evropských zemí) splňuje. „Ale v absolutních číslech je to mnohem méně než u nás,“ pochlubil se Babiš. Podle této podnikatelské logiky absolutních čísel by tedy Estonsku nestačilo, ani kdyby do obrany nasypalo pětkrát více.

Máte štěstí, že jdu kolem

Spíše než o eurozóně by se podle Babiše mělo mluvit o Schengenu a „definovat si evropský prostor, který chceme bránit“.

Při té příležitosti nabídl Babiš srovnání s galskou vesnicí kreslených postaviček Asterixe a Obelixe (stejnou tezi používá dlouho, třeba už loni před parlamentními volbami při rozhovorech se zahraničními novináři, jak také popsal HlídacíPes.org).

Těžko říct, zda silák mdlého rozumu a vychytralý prcek nadopovaný kouzelným nápojem jsou ideálním předobrazem moderní Evropy, ale budiž – Babiš měl asi na mysli to, že se do naší evropské vesničky nemá dostat nikdo, koho tu nechceme a že bychom se měli pořádně opevnit.

Česká zahraniční politika je vůbec velmi silná v tom, že ví, co nechce. Nechce nefunkční Evropu, nechce migranty, nechce platit dvě procenta HDP na obranu, nechce být ani v eurozóně…

Protože, jak řekl před velvyslanci premiér Babiš: „To, že nejsme v eurozóně, nevadí, oni se mohou naopak něco naučit i od nás: jak se vybírají daně, jak se snižuje státní dluh, v tom jsme nejlepší.“

Prostě: úžasný národ tihle Češi (i ti původem ze Slovenska) – mohou poradit. Pokud o jejich rady někdo stojí.


Tento text byl původně publikován na portále Hlídací pes.

Autoři | Foto Facebook.com/AndrejBabis | Zdroj hlidacipes.org

Štítky vláda, Andrej Babiš, migrace, Euro, Evropa, Evropská unie, NATO, Eurozóna, Česko, Donald Trump, Estonsko, Vladimír Renčín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOMENTÁŘ: Když Babiš mluví o Evropě: migranty ani euro nechceme, umíme to lépe  |  Blogy a komentáře  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.