Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Mlčení je souhlas. Volíme si politiky bez názoru?

Bez debat. Tečka. Cizí názor se nepřipouští. Tak nějak se vyjádřila část českobudějovických zastupitelů směrem k občanům, kteří vážili cestu na poslední zasedání. Účast veřejnosti byla hojná, probírat se totiž měl místními bouřlivě komentovaný bod týkající se všesportovní haly. Čáru přes rozpočet ale zájemcům o diskuzi udělal bod jednacího řádu, který dovoluje diskuzi jen obyvatelům města. Ostatním musí zastupitelé dovolit vystoupení. Proč ne, pokud mají co sdělit, řeklo by se. To ale evidentně neplatí vždy.

Se svou troškou do mlýna chtěla přispět při veřejném zasedání českobudějovického městského zastupitelstva do debaty o plánovém bourání sportovní haly a výstavbě nového multifunkčního centra také Ivana Pokorná. Ta už dlouho řadu let trénuje v Budějcích moderní gymnastky a své svěřenkyně připravuje právě ve sportovce. K překvapení většiny přítomných v jednacím sále se předsedkyně budějckého oddílu k mikrofonu nedostala. Má totiž trvalé bydliště v tři kilometry vzdálených Litvínovicích, a proto museli zastupitelé o jejím vystoupení nejdříve hlasovat. Pro to, dát slovo trenérce bylo jen 19 ze 44 přítomných zastupitelů. Takže Ivana Pokorná svůj názor říct na veřejném zastupitelstvu nemohla. 

Zarážející je nejen fakt, kolik zastupitelů bylo proti, ale také kolik zastupitelů se zdrželo hlasování. Proti jejímu vystoupení hlasoval jeden zastupitel za ANO a jeden nezařazený, jedenáct se zdrželo, dvanáct nehlasovalo a jeden byl nepřítomen. Opravdu si volíme do zastupitelstva tolik zástupců, kteří v rozhodující moment nevyjádří svůj názor a nebo ještě hůře, názor nemají? Přístup některých zastupitelů ukazuje v praxi, že i mlčení podrývá principy demokracie a nahrává na smeč menšině (v tento moment dvěma zastupitelům), která nepřipouští diskuzi.

Nezapomeňte, volby se blíží. Vysvědčení kandidátům píšete vy.

Foto Jan Luxík

Štítky České Budějovice, zastupitelstvo, Litvínovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOMENTÁŘ: Mlčení je souhlas. Volíme si politiky bez názoru?  |  Blogy a komentáře  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.