Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Zvýhodněné jízdné pro studenty a důchodce? Absolutní nesmysl

Vláda v demisi premiéra Andreje Babiše si na seznam úkolů, které jsou nezbytné pro zabezpečení chodu věcí veřejných v naší zemi, zařadila i výrazné populistické opatření v podobě slevy na jízdné ve vlacích a autobusech pro studenty a důchodce.

Nařízení vlády umožní od června letošního roku cestovat důchodcům a studentům za zvýhodněnou cenu, konkrétně za 25 % tržního jízdného. Zbylou část jízdného dopravcům uhradí státní dotace. Co si o tom myslet? Sleva 75 % je sice pořád lepší než cestování „zdarma“, které měla vláda původně ve svém programovém prohlášení, ale pořád se jedná o stejný ekonomický nesmysl.

Pandořina skříňka

Ne že bych studentům a důchodcům záviděl nebo jim nepřál zvýšení blahobytu. Ale vadí mi nesystémovost, s jakou je toto opatření navrhováno a interpretováno. A vadí mi i další věc: Vláda si musí být vědoma, že otvírá Pandořinu skříňku, jejíž otevření sice dnes v časech ekonomického růstu snadno uneseme, ale kterou v budoucnu žádný politik nebude mít sílu jen tak zavřít, prostě proto, že se bude jednat o velmi nepopulární opatření dotýkající se milionů voličů.

Od vlády v demisi, notabene tři a půl roku před dalšími volbami, se jedná o neuváženost. Eufemisticky řečeno. A je veskrze jedno, jestli tahle sranda bude státní opatření stát „jen“ 5,8 miliardy Kč ročně, nebo bude náklad pro státní pokladnu ještě vyšší, například v podobě ušlého výběru spotřební daně za benzín a naftu z důvodu nerealizovaných jízd automobilem.

„Neexistuje nic jako oběd zdarma“

V ekonomii se často používá termín TANSTAAFL. Jedná se o akronym věty „There ain’t no such thing as a free lunch“, v překladu: „Neexistuje nic jako oběd zdarma“. A používá se právě pro označení těchto případů. Tak jako nikdo nedokáže vyrobit oběd s nulovými náklady, protože suroviny, energie, nádobí a práce kuchaře něco stojí, neexistuje ani vlakové nebo autobusové spojení bez nákladů. Ani s 25% náklady. Je jedno, kdo hoduje. Někdo musí vzniklý účet nést – tím „někdo“ jsme v  případě návrhu vlády my všichni daňoví poplatníci.

5,8 miliardy Kč není málo peněz. Za tuto částku byste dokázali pořídit přes sto tisíc elektrických invalidních vozíků, dvě stě tisíc polohovatelných elektrických lůžek pro seniory nebo zhruba 100 milionů obědů pro lidi, kteří si je nemohou dovolit. Nebo byste mohli udělat ještě jinou věc - ty peníze byste mohli nechat v kapsách lidí, kteří je státu odvedli na daních. I ni by je dokázali efektivně využít.

Autoři | Foto České dráhy

Štítky vláda, sleva, jízdné, vlaky, studenti, senioři, Andrej Babiš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOMENTÁŘ: Zvýhodněné jízdné pro studenty a důchodce? Absolutní nesmysl  |  Blogy a komentáře  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.