Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Logická chyba ve vytváření morální autority dnešní doby

Informační technologie s sebou nesou jeden zásadní celospolečenský fenomén – jsme přehlceni informacemi. Z mobilů, tabletů, televize, rádia, billboardů, novin, časopisů, internetových a tištěných newsletterů, reklamních letáků, sociálních sítí a dalších nosičů se na nás valí jeden informační bit za druhým. Informace již nemusíme složitě vyhledávat, ony vyhledávají nás. Jsou nám podávány velmi sofistikovaně. A my se v nich ztrácíme.

Přesycenost informacemi, které čelí každý člen dnešní společnosti, vede logicky ke dvěma spolu souvisejícím dopadům: Tím prvním je, že v informačním toku neorientujeme, řadě věcí nerozumíme, a proto se cítíme frustrovaně. Tím druhým je, že se proto snažíme informace filtrovat, volíme racionální neznalost, uzavíráme se do sociálních bublin a hledáme jednoduché vzorce rozhodování, chcete-li vzory, které nám pomohou zorientovat se v tomto složitém světě.

Odborníci zabývající se teorií informací upozorňují, že velkým rizikem dnešních dní je právě logická chyba související s vytvářením vzorů, jakýchsi morálních autorit. Co je tím myšleno? Lidé mají tendenci hledat záchranný kruh orientace v složitých vztazích u mediálně známých osob – herců, zpěváků, sportovců a dalších celebrit. K těmto lidem si díky dostupnosti informací on-line budují virtuální, velmi blízké vztahy a souzní s nimi až do takové míry, že mají tendenci je glorifikovat a přisuzovat jim vyšší morální hodnoty, než pro které je racionální důvod.

Častými příklady jsou sportovci, jež se těšili ohromné popularitě a společenskému uznání, než jejich osud na společenském piedestalu zhatilo morální selhání (doping, závislosti, kriminální činy...), herců, kteří neunesli svoji slávu a izolovali se ve světě nenávisti vlastní popularity a fanoušků, či zpěváků, kteří se zdáli být ideálními parťáky do nepohody až do té doby, než svým jménem zaštítili názorový proud, s nímž jejich fanoušci ostře nesouhlasí.

I v České republice jsme zažili několik takových příkladů. Eskapády zlatého naganského hrdiny Dominika Haška. Protimigrační rétorika některých českých zpěváků a herců. Vazby skupiny Elán na komunistickou stranu. Nebo blízký vztah s skupiny Kryštof s Andrejem Babišem.

V diskusích článků o výše uvedených či desítkách dalších příkladů se objevují příspěvky jako: Tak tímhle jste mě tedy zklamali. Myslel jsem, že vás znám, ale tohle? Jak jste mi to mohli udělat?

Jednoduše. Toto všechno je příkladem oné logické chyby, která plyne z přesycenosti informacemi. Vytváření vzorů a morálních autorit často vůbec nereflektuje podstatu pro toto jednání, která by měla být podložena vzděláním, zkušenostmi a sdílenými prožitky ze stejného socio-ekonomického prostředí nebo starým dobrým selským rozumem. Zpěvák dobře zpívá. Sportovec dobře běhá. Herec pěkně recituje. Youtuber je vtipný. Všechna čest! Ale to může být všechno. A pokud toto nebudeme v našem rozhodování reflektovat a budeme vytvářet logickou chybu „dobře zpívá, tak má asi dobré názory na fiskální politiku“, „dobře kope do míče, asi bude rozumět školství“, nebo „dobře hraje v seriálu, tak si určitě budeme rozumět v názorech na zahraniční politiku státu“, budeme čím dál více obětí logické chyby při vytváření morálních autorit dnešní doby.  

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky herec, vztah, Andrej Babiš, Dominik Hašek, Kryštof, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOMENTÁŘ: Logická chyba ve vytváření morální autority dnešní doby  |  Blogy a komentáře  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.