Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

GLOSA: Sorry jako nestačí, měl by říct Sobotka, když Babiš ojebal stát

„Co ještě sakra víc chceš, Bohouši?“ Tento týden byl pro kabinet Bohuslava Sobotky hodně výživný. Dá se to vlastně shrnout do té první věty. Slova by ale měla následovat i činy. A k těm ještě krok chybí.

Mohl bych si na úvod odpustit to klení. Pravda. Ačkoliv si říkám, že na Sobotku nemám. Mnozí mu vyčítají, že je neviditelný. Vlastně se s tím dá souhlasit. I s tím, že míří do propadliště dějin nejenom sociální demokracie. Jenže tento týden se něco změnilo. Premiér ukázal, že ty kulky přece jenom na sobě někde má.

Některý z jeho poradců mu musel na konci ledna zásadně promluvit do duše. Je totiž 3. února a Sobotka třikrát pálil ostrými (vlastně se to k těm kulkám hodí, co?)... Když ale zůstanu u terminologie, musím dodat, že zasáhnout terč se mu ještě nepodařilo.

Jihočeská ČSSD minulý víkend nedala Sobotkovi důvěru jako kandidátovi na předsedu strany. Současný lídr tomu dal pár desítek hodin, pak se ale obul do stranického rivala Jiřího Zimoly s tím, že je loutka Babiše a Zemana. Ostrá slova z úst premiéra nikdo nečekal, ona k němu vlastně ani nejdou.

O den později vyšla najevo konečná zpráva vyšetřovací komise k reorganizaci policie. Ta potvrdila, že nešlo o účelové odstranění Roberta Šlachty jako ředitele protimafiánského útvaru. Loni se kvůli tomu čertil předseda hnutí ANO Andrej Babiš a hrozil odchodem z vlády. Vše teď nakonec samozřejmě označil za šaškárnu a vítězství „českého Palerma“. Sněmovna mu navíc přikázala omluvit se. „Sorry jako“ ale asi stačit nebude.

Ale premiér Bohuslav Sobotka by ho k tomu měl donutit. Stejně jako k tomu, aby vysvětlil, kde získal peníze na nákup dluhopisů Agrofertu, které jsou osvobozeny od daně a ročně na nich ministr financí inkasuje 90 milionů korun. To už totiž není ani šaškárna, ale lumpárna, díky které Babiš „ojebal“ český stát. Ten stát, za který bojuje a tvrdí, jak jeho finance dává po Kalouskovi do pořádku. Přitom ekonomiku brzdí...

Vlastně i omluvy jsou málo. Premiér by měl svého ministra financí odvolat. Tolik skandálů snad nikdy nikdo ve vládě neměl a jestli ano, svou pozici neudržel. Vždyť z vrcholných pozic byli ministři odejiti za daleko menší prohřešky. Teď má navíc Sobotka trumfy pouze a jenom na své straně. A pokud chce ještě svou čest zachránit a pomoci ČSSD uspět v letošních volbách, měl by jich využít. Obávám se však, že ačkoliv má dobrou munici, s mířidly už to tak světoborné nebude...

Foto vlada.cz

Štítky Bohuslav Sobotka, Andrej Babiš, ČSSD, Miroslav Kalousek, Jiří Zimola, Robert Šlachta, ANO 2011, Agrofert, Palermo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

GLOSA: Sorry jako nestačí, měl by říct Sobotka, když Babiš ojebal stát  |  Blogy a komentáře  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.