Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

GLOSA: Ve jménu politické korektnosti…

„Politická korektnost je kacířskou odnoží liberalismu. Vzniká tam, kde se protíná liberalismus a levičáctví. To, co začalo jako liberální boj proti bezpráví, se přeměnilo – a není to poprvé – na novou formu levičáckého bezpráví.“ Tato slova, která vyslovil australský spisovatel a politik Peter Coleman, jsou dnes aktuálnější než kdykoliv dříve.

Současná společnost je totiž politickou korektností posedlá. Dostáváme se do situace, kdy se politici bojí vyslovit jakýkoliv názor, aby se potenciálně nedotkli potenciálního citlivého místa svých potenciálních voličů. Otěže komunikace ve veřejném prostoru přebírají mediální a komunikační agentury, PR poradci a přísloví: „Mluviti stříbro. Mlčeti zlato.“

Právo na svobodu slova totiž mnozí vykládají mylně a aktivisticky ji převrací v to, aby „svobodně“ určovali, jaká slova padnout ještě mohou a jaká slova jsou již nežádoucí. Bojovníci za práva těch, kteří jsou na periferii veřejného zájmu, tudíž jim jejich základní práva ani svobody nikdo nebere, patří k nejhlasitějším zastáncům politické korektnosti. Naposledy snad všechny rozumné lidi šokoval návrh Britské zdravotnické asociace, aby s ohledem na komunitu transexuálů nebylo pro označení těhotenství používáno genderově diskriminační sousloví „nadcházející matka“, ale politicky korektní sousloví „těhotný člověk“.

Posun, který svoboda slova ve svém nejryzejším významu zaznamenala v uplynulých dvaceti letech, je bezprecedentní. Chcete důkaz? Najděte si na internetu původní díly pořadu Česká soda. Obsah prezentovaný geniální trojicí Čtvrtníček – Šteindler – Vávra v době vysílání atakoval samotné hranice snesitelného, ale běžel na veřejnoprávní televizi v hlavním vysílacím čase. Odvysílat dnes vtipy a skeče podobného ražení by se rovnalo společenské sebevraždě. Je to škoda, o trochu více přímosti a politické nekorektnosti by nám všem prospělo. 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Peter Coleman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

GLOSA: Ve jménu politické korektnosti…  |  Blogy a komentáře  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.