Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

GLOSA: Jak vážně máme brát Liberland?

Letos 13. dubna prolétla nejen českými médii neuvěřitelná zpráva. Vít Jedlička, do té doby téměř neznámý český politik, zabral území na pomezí Chorvatska a Srbska, které si nikdo nenárokoval a vyhlásil na něm Svobodnou republiku Liberland. Má tento nový stát naději na přežití a uznání? A máme ho vůbec brát vážně?

Představou zakladatele a prezidenta Liberlandu je vybudovat stát na základě libertariánských zásad. Ponechme stranou, zda je tento přístup správný, nebo ne, ponechme stranou ústavu a zákony Liberlandu. Spíše bych se chtěl zamyslet nad tím, jak vážně je vlastně nejmladší stát na světě brán veřejností, potažmo svými sousedy. Své dojmy budu čerpat z besedy s Vítem Jedličkou na téma Liberland, která se uskutečnila 13. listopadu v Českých Budějovicích.

První věc, která dle mého může ukazovat na to, jak je Liberland přijímán, byla reakce lidí na zmiňované debatě poté, co byli požádání, aby povstali a vyslechli si zatím neoficiální hymnu Liberlandu. Ano, někteří stáli v pozoru a hrdě naslouchali, ale na tvářích jiných se objevoval ironický úsměv a místy bylo slyšet i pochechtávání. Situaci vyhnal do absurdna sám pan prezident, který po posledním tónu oznámil, že tenhle návrh ještě neslyšel, a že nejspíš omylem pustil špatnou nahrávku.

Abychom ale nebyli přehnaně kritičtí, musíme uznat, že Liberland má své příznivce, kteří to myslí opravdu vážně. Nejde jen o obyčejné lidi, ale často i o vysoce postavené politiky, své zastání má Liberland například i v kongresu USA. Díky relativně široké podpoře má nová republika naději, ale dle mého jen sympatie několika nadšenců nestačí. Hlavní je vyřešení diplomatických vztahů se Srbskem a Chorvatskem, což nemusí být úkol vůbec snadný. Chorvatsko-srbská hranice je totiž předmětem vleklého sporu těchto dvou zemí.

Diskuze nad přesnou podobou chorvatsko-srbských hranic se vedou prakticky už od roku 1947 a celá situace je tak obrovsky složitá. Na jejím řešení se vystřídalo bezpočet vlád jak v jedné, tak ve druhé zemi a nyní ještě na scénu vstupuje malý ambiciózní státeček Liberland. Jaký na to mají Srbsko a Chorvatsko názor?

Dle slov Víta Jedličky to Srbsku nevadí. To území nechce. Přístup Chorvatska se ale nezdá být tak chladný. Chorvaté na území Liberlandu vyslali policisty a ti jsou v současné době jeho jedinými obyvateli. Trvalé osídlení je tak zatím nemožné a národ žije v diaspoře. To ale Liberladu nebrání ve vydávání vlastních známek nebo cestovních pasů.

V otázce, zda má nový stát naději na přežití, si opravdu netroufám hrát na proroka. Liberland má naději, ale bude to mít ještě hodně těžké. Jen čas ukáže, zda si Liberland vydobude vážnost, nebo zda se ze známek a pasů stanou jen objekty cenné leda pro sběratele.

Štítky Liberland, Chorvatsko, Srbsko, Vít Jedlička, České Budějovice, USA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

GLOSA: Jak vážně máme brát Liberland?  |  Blogy a komentáře  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.