Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Republika exekucí: špatné dluhy jsou důsledkem mizerné výuky finanční gramotnosti

Úterní zpráva o tom, že v České republice má každý desátý člověk nad 15 let vážné problémy s exekucemi, působí na první pohled jako bomba. Ovšem odbornou veřejnost zas tak moc nepřekvapila. Jen potvrdila to, o čem se mluví již zhruba dvě dekády – výuka finanční gramotnosti je u nás stále na velmi mizerné úrovni.

O tom, že komunistický režim vytvořil ztracenou generaci, která nebyla připravena na nabytou svobodu a s ní ruku v ruce jdoucí zodpovědnost, jsem již psal několikrát. Ale problém je, že k osobám v problémech každý rok přibývají desítky tisíc osob (například jen vloni 31 tisíc lidí).

Až příliš mnoho spoluobčanů neumí řídit rodinné finance, neumí plánovat a podceňuje právní následky svých činů („Tak tu pokutu nezaplatím, no a co…“). Pak hledají chyby všude jinde než u sebe a čekají na rytíře na bílém koni (nebo v dobře padnoucím obleku na předvolebním billboardu), který by jim z tíživé, samozřejmě „nespravedlivé“, situace pomohl.

A zlepšení nepřichází. Stále více žáků základních škol, respektive studentů středních škol má z výuky matematiky učiněné trauma. Proti povinné maturitě z matematiky se šikovaly zástupy mladých i jejich rodičů. Základy ekonomie nebo osobních financí, když už vůbec, vyučují učitelé, kteří nemají dostatečnou kvalifikaci, proto se látka až příliš často smrskává na nezáživné biflování (čest výjimkám!).

Nástrahy nevýhodných úvěrových produktů, skrytých háčků při nákupech nebo rizik neplánovaných výdajů číhají na každém rohu. Navíc k tomu připočtěte stále důmyslnější marketing, díky kterému dokáží vyškolení prodejci vnutit zimník v létě i relativně příčetnému jedinci. Nejlépe na dluh.

Na jedné straně tak stojí perfektně vyškolení a velmi dobře motivovaní prodejci úvěrových produktů všeho druhu, na straně druhé pak celé generace „bezbranných“ osob, jejichž schopnost spočítat si finanční pozici obyčejnou trojčlenkou, neřkuli motivace poradit se o osobních financích s nezávislým odborníkem, je nulová. Pak se nesmíme divit. Všechno je to ale v matematice, matce všech věd.

Dokud se mladí lidé budou bát čísel a svět financí pro ně bude španělská vesnice (nebo jak říkají v Polsku „český film“), budeme řešit problémy s exekucemi. Ale nevyřešíme je nikdy.

Autoři

Štítky Aleš Rod, dluhy, exekuce, komentář, Česko, matematika, Polsko, finanční gramotnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Republika exekucí: špatné dluhy jsou důsledkem mizerné výuky finanční gramotnosti  |  Blogy a komentáře  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.