Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Vlaky zdarma? Populistický návrh je nesmyslný

Vlaky pro děti a důchodce zdarma? To jako vážně? Jak se trefně říká, nechci v již tak značně nepřehledné situaci ohledně vlády zabrušovat do diskuse o tom, kde na levo-pravé ose se ve skutečně program vlády pohybuje, abych z toho nemusel pak složitě vybrušovat. Zaměřím se proto jen na kritiku tohoto populistického nápadu. Nic jiného než odmítnout jej totiž rozumný člověk udělat nemůže.

Nechápejte to jako asociální názor – ekonomická situace důchodců v České republice určitě není taková, jakou bychom jim přáli, nicméně není možné rozdávat voličům jakékoliv statky nebo služby zdarma jen proto, že se nám to zrovna politicky hodí. A to ze dvou důvodů.

Zaprvé, nic jako zdarma neexistuje. Za vlakovým spojením jsou náklady, které musí někdo hradit – v ideálním případě spotřebitelé v ceně lístku. Pokud do vlaku naženete cestující s tím, že za cestu nemusí platit, pak to náklady na vypravení vlaku, řízení vlaku, energie, obsluhu cestujících či úklid vlaku samozřejmě nesníží. Naopak: Víc cestujících, víc úkonů, které je třeba udělat. A kdo za ně zaplatí?

Jsou jen tři možnosti: 1. Buď ti cestující, kteří na slevu nedosáhnou, formou zvýšeného jízdného. 2. Nebo stát úhradou ze státního rozpočtu, tedy my všichni daňoví poplatníci. 3. A nebo nikdo – v takovém případě bude poskytovatel služby nucen snížit náklady, což se projeví ve snížen kvalitě služby; vlaků bude jezdit méně, budou méně uklizené, budou šetřit energii pro vytápění vozů, atd. Za slůvkem „zdarma“ se prostě vždycky skrývá nějaký háček, v tomto případě spíš hák.

Zadruhé, neobstojí ani úvahy o tom, že doprava je něco jako „veřejný statek“, na který má každý právo. Není. Doprava je stejný druh služby jako kino nebo divadlo. Konkrétní poptávka (cestující), konkrétní nabídka (dopravce), konkrétní náklady (vlaky, zaměstnanci, energie), které se promítají do ocenění služby (cena lístku). Pokud někdo – z jakéhokoliv důvodu – začne o tomto férovém systému pochybovat, nebo jej nabourávat socialistickými návrhy, přicházejí zásadní otázky:

  • Bude nárok na vlak zdarma platit na všech tratích, i na těch nejvytíženějších (Praha-Ostrava)?
  • Bude nárok na vlak zdarma platit u všech dopravců, i těch soukromých, pro které jsou peníze od zákazníků jediným příjmem?
  • Bude stát dopravce kompenzovat za každou osobu, která v režimu „zdarma“ vlak využije?
  • Pokud ano, jak bude stát kontrolovat, kolik lidí v režimu „zdarma“ vlak zdarma skutečně využilo? Nevytvoří to sklon k podvádění?
  • Je systém skutečně férový? Co když je někomu 59 let, nemá peníze, ale vlakem musí jezdit pravidelně, a někomu je 67 let, má nové luxusní auto a vlak třeba vůbec nevyužívá?
  • Jak k této výhodě pro důchodce přijdou ti z nich, kteří bydlí mimo dosah dráhy, ale potřebovali by „zdarma“ jiný typ služeb? Třeba autobus nebo taxi? Nabídneme jim ho také?

A tak dále, a tak dále.

Nejsem naivní, samozřejmě vím, že politika je bohužel až příliš často o honu za hlasy voličů, nikoliv za nejlepšími řešeními. Ale tohle se vážně nepovedlo. Pevně proto doufám, že návrh zůstane jen na papíře.  

Foto: By Honza Groh (Jagro) (Vlastní fotografie/ Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Autoři

Štítky populismus, vláda, vlaky, energie, Česko, Wikimedia Commons

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOMENTÁŘ: Vlaky zdarma? Populistický návrh je nesmyslný  |  Blogy a komentáře  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.