Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: TINSTAAFL

Říkáte si, co je to za divný titulek článku? Je to snad překlep? Není. TINSTAAFL je akronym věty, kterou uslyšíte ve všech základních kurzech ekonomie. TINSTAAFL totiž znamená: There is no such thing as a free lunch. Přeloženo do češtiny: Nic jako oběd zdarma neexistuje. Nějaký takový kurz by zřejmě měl navštívit ministr Jurečka. Jeho „mléko zdarma“ je totiž ukázkovým příkladem logické chyby v uvažování politiků, při které se lidé uvažující selským rozumem chytají za hlavu.

Nic jako oběd zdarma totiž neexistuje. Poskytování jakékoliv služby zdarma totiž znamená jen to, že za ni ve skutečnosti zaplatí někdo jiný. Což je samozřejmě špatně: Proč by měl někdo platit za službu, o jejímž poskytnutí rozhodl někdo jiný, notabene když tím získává vlastní politické body? Nerozumím tomu.

Za „mléko zdarma“ bude vystavena účtenka ve výši 670 milionů korun. Vystaví ji ti, kteří mléko vyrábí a prodávají. A po několika předávkách nakonec skončí na našich daňových přiznáních. Tuto částku nezaplatí ministr Jurečka ze stranické pokladny KDU-ČSL. Tuto částku neodpracují zaměstnanci potravinářských koncernů „ve veřejném zájmu“. Tuto částku nebudou moci rodiče dětí, kteří trpí alergií na mléko, věnovat nákupu vhodnějších potravin. Prostě o tom bylo rozhodnuto od stolu.

Je určitě fajn, když děti pijí mléko. Ale určitě to není ve veřejném zájmu. Je to především v zájmu těchto dětí, jejich zdraví, za které jsou minimálně do 15 let věku zodpovědní jejich rodiče. A je hodně špatné, když další nesmyslnou regulací státní instituce chtějí sejmout zodpovědnost z jednotlivců a přenáší ji v takzvaném veřejném zájmu na všechny daňové poplatníky.

Intervence jako je podpora rozdávání mléka na školách zajistí kšeft vybraným potravinářským producentům (některé dobře známe) ve formě odběru zboží, po kterém evidentně neexistuje dostatečná tržní poptávka. Ale rodičům, kteří dětem nezajišťují dostatečný  přísun vápníku, žádnou velkou velkou lekci neudělí – s těmi totiž bohužel „krabice mléka zdarma“ za peníze daňových poplatníků určitě nepohne. 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky mléko, Marian Jurečka, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOMENTÁŘ: TINSTAAFL  |  Blogy a komentáře  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.