Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

ČRo: Policie prohledává v kauze TSK i 9 firem v Brně nebo Kladně

Policie v souvislosti s vyšetřováním veřejných zakázek pražské Technické správy komunikací (TSK) prohledává vedle TSK také kanceláře devíti firem se sídlem v Praze, Brně, Kladně a Čelákovicích. Uvedl to Český rozhlas Radiožurnál. Policie v úterý obvinila v případu jednu firmu a tři lidi, podle serveru Neovlivní.cz je jedním z nich náměstek ředitele TSK Ladislav Pivec, který městskou firmu v předchozích letech řídil.

Další dva obvinění jsou podle rozhlasu také z TSK, naopak zdroj webu Neovlivní.cz uvádí, že jsou ze soukromých firem. „Náměstek Pivec je jeden ze tří obviněných, další jsou zástupci soukromých společností. Jsou podezřelí, že se chystali vyvést agendu spojenou s telematickými a dopravními systémy z TSK do soukromé firmy,“ řekl serveru zdroj obeznámený s případem.

Podle úterních informací státního zástupce Jiřího Pražáka jsou obvinění podezřelí ze sjednání výhody v souvislosti se zadáváním veřejných zakázek TSK. Rozhlas uvedl, že policie by se mohla zajímat o zakázku na údržbu kamerového systému, o kterou se loni ucházelo devět firem. Za pět milionů korun ji nakonec získala firma Eltodo.

Návštěvu policistů ve firmě rozhlasu potvrdili bez bližších podrobností jen mluvčí Eltoda a firmy AŽD. Mluvčí AŽD Jiří Dlabaja současně řekl, že neví o tom, že by firma byla obviněna. Podle Neovlivní.cz kriminalisté byli i v sídle společností Camea.

TSK je příspěvková organizace hlavního města, která se stará o pražské komunikace a chodníky. Město nyní dokončuje transformaci firmy na akciovou společnost. Policie v úterý zasahovala v sídle TSK v Praze 1 a také v ulici Na Bojišti v Praze 2, kde pracují zaměstnanci, kteří mají na starosti mimo jiné semafory, světelné informační tabule nebo kamerový systém. Sídlí tam i útvar, jenž zpracovává například podklady pro žádosti o evropské dotace.

Trestný čin sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě spáchá ten, kdo sjedná některému z dodavatelů či soutěžitelů výhodnější podmínky na úkor jiných, a to v úmyslu způsobit jinému škodu nebo opatřit sobě či jinému člověku prospěch. V základní sazbě za to hrozí až tříleté vězení nebo zákaz činnosti, úřední osoby lze za určitých okolností potrestat až deseti lety odnětí svobody.

Zdroj ČTK

Štítky Technická správa komunikací hl. m. Prahy, policie, Brno, Kladno, Český rozhlas, Praha, veřejná zakázka, Ladislav Pivec, Čelákovice, Český rozhlas 1 Radiožurnál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ČRo: Policie prohledává v kauze TSK i 9 firem v Brně nebo Kladně  |  Blogy a komentáře  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.