Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

(NE)OBYČEJNÍ: Vařit pivo může jen opravdový srdcař, říká obchodní sládek Budějovického Budvaru Aleš Dvořák

 
pátek, 29. března 2019, 08:00

Češi jsou národem pivařů. My jsme s budvarským obchodním sládkem Alešem Dvořákem doslova nakoukli pod pokličku vaření piva. Tento zlatavý mok je často považován za prosté pití a v luxusních restauracích si ho mnoho lidí stydí dát. Je to však nápoj velmi pracný a práce sládka vyžaduje velké zkušenosti.

Práce sládka totiž není jen vařit pivo. „Lidé si často myslí, že sládek je ten, který stojí denně u kotle, tu něco přidá, tu něco ubere, přisype nějaké to „kořeníčko“. V minipivovaru to tak s trochou nadsázky skutečně je. Ve větších pivovarech ale sládek řídí tým lidí, kteří mají na starosti jednotlivé výrobní úseky. Je to člověk, který zodpovídá za to, že pivo je stále stejně chutné a technologicky bezchybné. V mnoha pivovarech je proto sládek současně i ředitelem,“ upozorňuje Dvořák.

Uvařit nové pivo je poměrně dlouhý proces. „Nejdřív si to vymyslíte v hlavě, pak si na malém pivovárku uděláte různé varianty a vyzkoušíte, jak vám to chutná. Vyberete dvě várky, které předložíte širšímu kolektivu na posouzení. Jdete třeba do hospody a koukáte, jak se na to lidi tváří a když vyberete to nejvhodnější, tak ho uvaříte ve velkém,“ popisuje.

Češi nejsou zvyklí experimentovat, drží se tradičních ležáckých piv. „My Češi jsme dost konzervativní. Moc se toho u nás nachutnat nedá. I proto hodně cestuji do zahraničí. Měl jsem možnost ochutnat nezvyklé pivní styly třeba v Belgii nebo Anglii. Když chcete u nás vymyslet něco nového, musíte to udělat tak, aby to konzervativní Čech polknul. Do hospody nemůžete dát pivo, které by bylo extravagantní,“ dodává trochu zklamaně.

Kdo chce experimentovat, musí navštívit pivotéku. „Současná mladá generace obecně přestává pít pivo stylem, že by ho do sebe lila po litrech. Setkávám se s hodně lidmi, kteří chodí do minipivovarů nebo v pivotékách vyhledávají exotická piva a prostě je ochutnávají,“ říká s nadšením.

Aleš Dvořák

zastává práci sládka od roku 1990. V začátcích šéfoval vaně a dělal technologa. Momentálně pracuje jako obchodník sládek. Od mala chtěl být pilotem, nakonec vystudoval pivovarnictví. Jeho největší chloubou je černý Budvar. Právě Aleš Dvořák stojí za jeho recepturou

V zahraničí je pivo mnohdy samozřejmou součástí vrcholné gastronomie, u nás je stále některými lidmi vnímáno jako laciný alkohol pro spodinu. „Nás pivovarníky to mrzí. Jsem ale rád, že pivo si v posledních letech znovu získává svou důstojnost. Velkou zásluhu na tom mají minipivovary, které nám představují stále nová piva a lidé začínají objevovat složitost a rozmanitost pivního světa a jeho chutí. Stále jsou ale mezi námi i tací, kteří si na nóbl večeři stydí dát pivo, aby nebyli za balíky. To je prostě špatně, to si pivo nezaslouží,“ vysvětluje Dvořák.

Práci sládka může dělat jen opravdový srdcař. „Pivo je nápoj, který sbližuje, a když to dělá někdo, kdo tohle nepochopí, tak je to špatně. Musíte mít i trochu štěstí a chtít ho dělat. Když chcete dělat sládka ve větší firmě, tak je vyžadována vysokoškolská příprava. Člověk musí znát detailně technologii a orientovat se v pivním světě. Musí to umět taky trochu s lidmi a mít organizační schopnosti. No a v neposlední řadě být vždy ve správnou dobu na správném místě,“ směje se Dvořák.

Napsal(a) Adéla Cinklová | Foto Jan Luxík
 


 

Kam dál?

(NE)OBYČEJNÍ: Dal si pohov od práce a vydal se do himálajských hor...

čtvrtek, 14. března 2019, 09:29

Jakub Vamberský už odmalička věděl, že by jednou chtěl dělat něco kolem počítačových her. Jako jeden z mála si svůj dětský sen...

(NE)OBYČEJNÍ: Museli jsme udělat co největší potíže, aby vojska ze...

pátek, 8. března 2019, 12:39

Dnes vám v (Ne)OBYČEJNÝCH představíme budějčáka Ladislava Hajného, který sloužil u specializované jednotky průzkumníků v...

(NE)OBYČEJNÍ: Honza Mihule žije naplno i s cystickou fibrózou, navíc...

pátek, 22. února 2019, 17:19

Když potkáte Honzu na ulici, uvidíte mladého muže, rozeného sympaťáka. Trochu zarostlého, usměvavého, příjemného a se sportovní...

(NE)OBYČEJNÍ: Nejkrásnější pohled na svět je skutečně z koňského...

pátek, 1. února 2019, 10:04

Stáje v hradeckém Ruseku stojí již mnoho let a za tu dobu jimi prošla řada koní. O mnohé z nich se starala i Eliška Orctová,...

 
 
 

O čem píšou další Drbny

O vysokoškolské koleje na jihu Čech je velký zájem

Před začátkem nového akademického roku už není na vysokoškolských kolejích v Jihočeském kraji prakticky žádné volné místo. Na Jihočeské univerzitě i Vysoké škole technické a ekonomické (VŠTE) v Českých Budějovicích jsou všechny pokoje zarezervované. Meziročně podle nich zájem o koleje mezi studenty vzrostl.

Budějcká Drbna

Z Červené Karkulky z Pohořelic se vyklubala vlčice. Babičku obrala o dvacet tisíc

Důchodkyně z Pohořelicka si teď asi na svá vnoučata bude dávat větší pozor. Její šestadvacetiletá vnučka se rozhodla ulehčit její kapse, a to hned o dvacet tisíc korun. K babičce se nejprve vydala pro obálku se sedmi tisíci, hotovost jí však brzy přestala stačit. Nevinné návštěvy u babičky se tak staly zlodějskými výpravami.

Brněnská Drbna

V domácí ligové premiéře přivítali futsalisté favorita. Pražská Sparta v Liberci vyhrála

Svátek futsalu se odehrál v neděli v Liberci, kdy na sever Čech přijela nabitá Sparta Praha. Loňský vítěz ligy a aktuální účastník ligy mistrů potvrdil roli favorita a vyhrála 10:2.

Liberecká Drbna

V Legionářské ulici byla ukradena tři kola, na místě se pokaždé nacházel tento muž. Pátrá po něm policie

Olomoučtí policisté prosí veřejnost o pomoc při pátrání po totožnosti neznámého muže, a to v souvislosti s prověřováním případu krádeže tří jízdních kol, k nimž došlo v různých dnech, na stejném místě, na ulici Legionářské v Olomouci, uvedla policejní mluvčí Irena Urbánková.

Olomoucká Drbna

Hasiči vyjížděli k požáru haly ve Štokách. Technická závada způsobila milionovou škodu

Naštěstí bez zranění se obešel dnešní ranní požár haly pily ve Štokách na Havlíčkobrodsku. Způsobená škoda se vyšplhala nad milion korun. Na místo byly povolány čtyři hasičské jednotky.

Jihlavská Drbna

FOTO: Hasiči zasahovali u srážky dvou vozidel, silnice byla uzavřena

Na komunikaci mezi Deštným v O. h. a Sedloňovem zasahovali profesionální hasiči z Dobrušky a dobrovolná jednotka z Olešnice v Orlických horách u dopravní nehody dvou osobních automobilů.

Hradecká Drbna