Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

(NE)OBYČEJNÍ: Vařit pivo může jen opravdový srdcař, říká obchodní sládek Budějovického Budvaru Aleš Dvořák

 
pátek, 29. března 2019, 08:00

Češi jsou národem pivařů. My jsme s budvarským obchodním sládkem Alešem Dvořákem doslova nakoukli pod pokličku vaření piva. Tento zlatavý mok je často považován za prosté pití a v luxusních restauracích si ho mnoho lidí stydí dát. Je to však nápoj velmi pracný a práce sládka vyžaduje velké zkušenosti.

Práce sládka totiž není jen vařit pivo. „Lidé si často myslí, že sládek je ten, který stojí denně u kotle, tu něco přidá, tu něco ubere, přisype nějaké to „kořeníčko“. V minipivovaru to tak s trochou nadsázky skutečně je. Ve větších pivovarech ale sládek řídí tým lidí, kteří mají na starosti jednotlivé výrobní úseky. Je to člověk, který zodpovídá za to, že pivo je stále stejně chutné a technologicky bezchybné. V mnoha pivovarech je proto sládek současně i ředitelem,“ upozorňuje Dvořák.

Uvařit nové pivo je poměrně dlouhý proces. „Nejdřív si to vymyslíte v hlavě, pak si na malém pivovárku uděláte různé varianty a vyzkoušíte, jak vám to chutná. Vyberete dvě várky, které předložíte širšímu kolektivu na posouzení. Jdete třeba do hospody a koukáte, jak se na to lidi tváří a když vyberete to nejvhodnější, tak ho uvaříte ve velkém,“ popisuje.

Češi nejsou zvyklí experimentovat, drží se tradičních ležáckých piv. „My Češi jsme dost konzervativní. Moc se toho u nás nachutnat nedá. I proto hodně cestuji do zahraničí. Měl jsem možnost ochutnat nezvyklé pivní styly třeba v Belgii nebo Anglii. Když chcete u nás vymyslet něco nového, musíte to udělat tak, aby to konzervativní Čech polknul. Do hospody nemůžete dát pivo, které by bylo extravagantní,“ dodává trochu zklamaně.

Kdo chce experimentovat, musí navštívit pivotéku. „Současná mladá generace obecně přestává pít pivo stylem, že by ho do sebe lila po litrech. Setkávám se s hodně lidmi, kteří chodí do minipivovarů nebo v pivotékách vyhledávají exotická piva a prostě je ochutnávají,“ říká s nadšením.

Aleš Dvořák

zastává práci sládka od roku 1990. V začátcích šéfoval vaně a dělal technologa. Momentálně pracuje jako obchodník sládek. Od mala chtěl být pilotem, nakonec vystudoval pivovarnictví. Jeho největší chloubou je černý Budvar. Právě Aleš Dvořák stojí za jeho recepturou

V zahraničí je pivo mnohdy samozřejmou součástí vrcholné gastronomie, u nás je stále některými lidmi vnímáno jako laciný alkohol pro spodinu. „Nás pivovarníky to mrzí. Jsem ale rád, že pivo si v posledních letech znovu získává svou důstojnost. Velkou zásluhu na tom mají minipivovary, které nám představují stále nová piva a lidé začínají objevovat složitost a rozmanitost pivního světa a jeho chutí. Stále jsou ale mezi námi i tací, kteří si na nóbl večeři stydí dát pivo, aby nebyli za balíky. To je prostě špatně, to si pivo nezaslouží,“ vysvětluje Dvořák.

Práci sládka může dělat jen opravdový srdcař. „Pivo je nápoj, který sbližuje, a když to dělá někdo, kdo tohle nepochopí, tak je to špatně. Musíte mít i trochu štěstí a chtít ho dělat. Když chcete dělat sládka ve větší firmě, tak je vyžadována vysokoškolská příprava. Člověk musí znát detailně technologii a orientovat se v pivním světě. Musí to umět taky trochu s lidmi a mít organizační schopnosti. No a v neposlední řadě být vždy ve správnou dobu na správném místě,“ směje se Dvořák.

Napsal(a) Adéla Cinklová | Foto Jan Luxík
 


 

Kam dál?

(NE)OBYČEJNÍ: Dal si pohov od práce a vydal se do himálajských hor...

čtvrtek, 14. března 2019, 09:29

Jakub Vamberský už odmalička věděl, že by jednou chtěl dělat něco kolem počítačových her. Jako jeden z mála si svůj dětský sen...

(NE)OBYČEJNÍ: Museli jsme udělat co největší potíže, aby vojska ze...

pátek, 8. března 2019, 12:39

Dnes vám v (Ne)OBYČEJNÝCH představíme budějčáka Ladislava Hajného, který sloužil u specializované jednotky průzkumníků v...

(NE)OBYČEJNÍ: Honza Mihule žije naplno i s cystickou fibrózou, navíc...

pátek, 22. února 2019, 17:19

Když potkáte Honzu na ulici, uvidíte mladého muže, rozeného sympaťáka. Trochu zarostlého, usměvavého, příjemného a se sportovní...

(NE)OBYČEJNÍ: Nejkrásnější pohled na svět je skutečně z koňského...

pátek, 1. února 2019, 10:04

Stáje v hradeckém Ruseku stojí již mnoho let a za tu dobu jimi prošla řada koní. O mnohé z nich se starala i Eliška Orctová,...

 
 
 

O čem píšou další Drbny

Černé auto, klobouky a zbraně. Narozeninovou oslavu ve stylu Mafie řešili policisté

Budějčtí policisté mají za sebou hon na mafiány. V sobotu před polednem totiž někdo nahlásil dva muže s klobouky a zbraněmi, kteří stojí před domem s pečovatelskou službou. Jejich auto mělo naložit starší dámu a odjet do centra. Nakonec se ale ukázalo, že šlo jen o tematickou narozeninovou oslavu.

Budějcká Drbna

Opilého muže museli zpacifikovat strážníci, cestou na záchytku mlátil hlavou do sanitky

Teprve devatenáctiletý muž se dostal do hledáčku strážníků, kteří v neděli odpoledne kontrolovali Královopolskou ulici. Namol opilý mladík začal bez důvodu strážníkům nadávat, čímž si vysloužil cestu na záchytku.

Brněnská Drbna

Přes dvě třetiny elektrické energie v kraji pochází z alternativních zdrojů

Ačkoliv energie z alternativních zdrojů v České republice nezahrnuje velkou část z celkově vyrobené elektřiny, v Libereckém kraji zastupují tyto zdroje významnou roli. Nejvýznamnější jsou pak solární elektrárny.

Liberecká Drbna

Řidič hasičské cisterny u soudu přiznal vinu a projevil lítost za tragickou nehodu u Libivé

Řidič hasičské cisterny Petr Matějíček přiznal dnes u šumperského soudu vinu a projevil lítost za loňskou tragickou nehodu při zásahu na Šumpersku.

Olomoucká Drbna

Devátý ročník Jihlavské 24 MTB ovládl Martin Palásek, najel téměř 430 kilometrů

Absolutním vítězem letošního devátého ročníku čtyřiadvacetihodinového závodu horských kol v Jihlavě se stal Martin Palásek před Radkem Musilem a Jiřím Čáslavou. Palásek dokázal ujet 51 kol měřících přes osm kilometrů. S celkovou délkou 428,4 kilometru ale rekord závodu z roku 2016 nepokořil. Tehdy dokázal Tomáš Kozák ujet 442 kilometrů.

Jihlavská Drbna

Expedice Monoxylon III vyrazila na plavbu po řeckých ostrovech

Členové mezinárodní archeologické expedice Monoxylon III o víkendu z Archeoparku Všestary u Hradce Králové vypravili na cestu dlabaný člun, ve kterém se budou plavit po řeckých ostrovech. Vlastní plavba z řecké pevniny na ostrov Kréta začne 25. května a měla by trvat do 11. června. "Expedice po dvou letech příprav vstoupila do své poslední a nejdůležitější části," řekl archeolog a organizátor expedice Radomír Tichý.

Hradecká Drbna