Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

(NE)OBYČEJNÍ: Vařit pivo může jen opravdový srdcař, říká obchodní sládek Budějovického Budvaru Aleš Dvořák

 
pátek, 29. března 2019, 08:00

Češi jsou národem pivařů. My jsme s budvarským obchodním sládkem Alešem Dvořákem doslova nakoukli pod pokličku vaření piva. Tento zlatavý mok je často považován za prosté pití a v luxusních restauracích si ho mnoho lidí stydí dát. Je to však nápoj velmi pracný a práce sládka vyžaduje velké zkušenosti.

Práce sládka totiž není jen vařit pivo. „Lidé si často myslí, že sládek je ten, který stojí denně u kotle, tu něco přidá, tu něco ubere, přisype nějaké to „kořeníčko“. V minipivovaru to tak s trochou nadsázky skutečně je. Ve větších pivovarech ale sládek řídí tým lidí, kteří mají na starosti jednotlivé výrobní úseky. Je to člověk, který zodpovídá za to, že pivo je stále stejně chutné a technologicky bezchybné. V mnoha pivovarech je proto sládek současně i ředitelem,“ upozorňuje Dvořák.

Uvařit nové pivo je poměrně dlouhý proces. „Nejdřív si to vymyslíte v hlavě, pak si na malém pivovárku uděláte různé varianty a vyzkoušíte, jak vám to chutná. Vyberete dvě várky, které předložíte širšímu kolektivu na posouzení. Jdete třeba do hospody a koukáte, jak se na to lidi tváří a když vyberete to nejvhodnější, tak ho uvaříte ve velkém,“ popisuje.

Češi nejsou zvyklí experimentovat, drží se tradičních ležáckých piv. „My Češi jsme dost konzervativní. Moc se toho u nás nachutnat nedá. I proto hodně cestuji do zahraničí. Měl jsem možnost ochutnat nezvyklé pivní styly třeba v Belgii nebo Anglii. Když chcete u nás vymyslet něco nového, musíte to udělat tak, aby to konzervativní Čech polknul. Do hospody nemůžete dát pivo, které by bylo extravagantní,“ dodává trochu zklamaně.

Kdo chce experimentovat, musí navštívit pivotéku. „Současná mladá generace obecně přestává pít pivo stylem, že by ho do sebe lila po litrech. Setkávám se s hodně lidmi, kteří chodí do minipivovarů nebo v pivotékách vyhledávají exotická piva a prostě je ochutnávají,“ říká s nadšením.

Aleš Dvořák

zastává práci sládka od roku 1990. V začátcích šéfoval vaně a dělal technologa. Momentálně pracuje jako obchodník sládek. Od mala chtěl být pilotem, nakonec vystudoval pivovarnictví. Jeho největší chloubou je černý Budvar. Právě Aleš Dvořák stojí za jeho recepturou

V zahraničí je pivo mnohdy samozřejmou součástí vrcholné gastronomie, u nás je stále některými lidmi vnímáno jako laciný alkohol pro spodinu. „Nás pivovarníky to mrzí. Jsem ale rád, že pivo si v posledních letech znovu získává svou důstojnost. Velkou zásluhu na tom mají minipivovary, které nám představují stále nová piva a lidé začínají objevovat složitost a rozmanitost pivního světa a jeho chutí. Stále jsou ale mezi námi i tací, kteří si na nóbl večeři stydí dát pivo, aby nebyli za balíky. To je prostě špatně, to si pivo nezaslouží,“ vysvětluje Dvořák.

Práci sládka může dělat jen opravdový srdcař. „Pivo je nápoj, který sbližuje, a když to dělá někdo, kdo tohle nepochopí, tak je to špatně. Musíte mít i trochu štěstí a chtít ho dělat. Když chcete dělat sládka ve větší firmě, tak je vyžadována vysokoškolská příprava. Člověk musí znát detailně technologii a orientovat se v pivním světě. Musí to umět taky trochu s lidmi a mít organizační schopnosti. No a v neposlední řadě být vždy ve správnou dobu na správném místě,“ směje se Dvořák.

Napsal(a) Adéla Cinklová | Foto Jan Luxík
 


 

Kam dál?

(NE)OBYČEJNÍ: Dal si pohov od práce a vydal se do himálajských hor...

čtvrtek, 14. března 2019, 09:29

Jakub Vamberský už odmalička věděl, že by jednou chtěl dělat něco kolem počítačových her. Jako jeden z mála si svůj dětský sen...

(NE)OBYČEJNÍ: Museli jsme udělat co největší potíže, aby vojska ze...

pátek, 8. března 2019, 12:39

Dnes vám v (Ne)OBYČEJNÝCH představíme budějčáka Ladislava Hajného, který sloužil u specializované jednotky průzkumníků v...

(NE)OBYČEJNÍ: Honza Mihule žije naplno i s cystickou fibrózou, navíc...

pátek, 22. února 2019, 17:19

Když potkáte Honzu na ulici, uvidíte mladého muže, rozeného sympaťáka. Trochu zarostlého, usměvavého, příjemného a se sportovní...

(NE)OBYČEJNÍ: Nejkrásnější pohled na svět je skutečně z koňského...

pátek, 1. února 2019, 10:04

Stáje v hradeckém Ruseku stojí již mnoho let a za tu dobu jimi prošla řada koní. O mnohé z nich se starala i Eliška Orctová,...

 
 
 

O čem píšou další Drbny

Okamurovi bych pomočil hrob, Soukup je narcista v nejextrémnější podobě, říká řeporyjský starosta Pavel Novotný

Pavla Novotného netřeba představovat. „Dělník bulváru na odpočinku“, jak se na Facebooku nazývá, už nepůsobí vrásky na čele celebrit. Od loňského roku vede pražskou městskou část Řeporyje jako starosta. Sám přiznává, že nyní zažívá jedno z nejšťastnějších životních období. Ruce pryč od bulváru ale nedává. Nutkání věnovat se žurnalistice stále přetrvává.

Budějcká Drbna

Do Brna se vrací první česká zlatá olympijská medaile.Vybojoval ji téměř před stoletím Bedřich Šupčík na laně

Poprvé na olympiádě v Paříži vlála na nejvyšším stožáru československá vlajka a hrála se národní hymna 20. července 1924. Zasloužil se o to Bedřich Šupčík z brněnského Sokola, který v čase 7,2 sekundy zvítězil ve šplhu na laně. Lidé si medaili mohou prohlédnout na sportovní výstavě Branky Body Brno mapující historii brněnského sportu.

Brněnská Drbna

Nemocnice v Jablonci, Jilemnici, České Lípě a Liberci dostanou od kraje třicet milionů

Rada kraje schválila částku třicet milionů korun, která poputuje hned do čtyř nemocnic. Nejvíce, přesně polovinu z celé částky dostane Krajská nemocnice v Liberci.

Liberecká Drbna

Žena si na diskotéce odložila kabelku na židli. Její nepozornosti využil zloděj

Dvaačtyřicetiletá žena přišla v neděli o kabelku na šumperské diskotéce. Uvnitř měla peníze, platební kartu, doklady, mobil i klíče.

Olomoucká Drbna

Okamurovi bych pomočil hrob, Soukup je narcista v nejextrémnější podobě, říká řeporyjský starosta Pavel Novotný

Pavla Novotného netřeba představovat. „Dělník bulváru na odpočinku“, jak se na Facebooku nazývá, už nepůsobí vrásky na čele celebrit. Od loňského roku vede pražskou městskou část Řeporyje jako starosta. Sám přiznává, že nyní zažívá jedno z nejšťastnějších životních období. Ruce pryč od bulváru ale nedává. Nutkání věnovat se žurnalistice stále přetrvává.

Jihlavská Drbna

Hradec obměnil vedení fotbalového klubu, je v něm i kouč Škorpil

Vládnoucí koalice v Hradci obměnila představenstvo a dozorčí radu místního druholigového fotbalového klubu. V pětičlenném představenstvu a tříčlenné dozorčí radě je pět nových lidí. Do představenstva například nově zasedl hlavní skaut klubu a bývalý trenér Ladislav Škorpil. Primátor Alexandr Hrabálek (za ODS) řekl, že klub by měl ve druhé lize hrál důstojnou roli tak, aby se po výstavbě nového stadionu dostal do nejvyšší soutěže.

Hradecká Drbna