Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Ondřej Neumann: Přísně utajované Zvláštní vyšetřování

Díky kauze Andrej Babiš junior se opět velmi jasně ukázala propast, která dělí dvě skupiny obyvatel české kotliny. Babiš a Anti-Babiš, Zeman a Anti-Zeman. Nic mezi tím! A hlavně, kdo si snaží uchovat chladnou hlavu a kritický přístup, schytá to nakonec z obou stran. Napsané bohužel čím dál více platí i pro média, respektive redakce.

Na čerstvém dění kolem příběhu se skrytou kamerou, psychicky nemocným švýcarským občanem a (ne)dobrovolném výletu na okupovaný Krym mě zaujalo následující info z twitterového účtu Seznam Zprávy:

„O celé reportáži věděli autoři (Sabina a Jirka) a šéfredaktor redakce Jakub Unger. Krátce před odvysíláním (cca v osm večer) se sešla skupina šesti lidí, které byl představen obsah. Zbytek redakce se vše dozvěděl až z vysílání,“ hlásil účet v pátek.

Zcela pominu otázku, proč to utajování. Nedůvěra v členy redakce? Obava, že by to někdo vynesl Babišovcům? Nebo vedení Seznamu? Spíše přemýšlím o seznamáckém editorském systému.

Takhle výbušný materiál (úmyslně nepíši reportáž, protože Zvláštní vyšetřování je úplně jiný žánr – na to se ostatně též dost často zapomíná) s využitím hraničních novinářským postupů, a vědí o něm tři lidé v redakci? Autorka, autor a šéfredaktor, který je životním partnerem autorky.

Text vznikl ve spolupráci HlídacíPes.org s týdeníkem Marketing&Média. Více o médiích a marketingu najdete v aktuálním vydání M&M, které vychází každé pondělí.

Editor je tím, kdo má kriticky hodnotit práci dodanou reportéry. A i v redakcích platí, že víc hlav víc ví. Pro TV Seznam i Seznam Zprávy je tento přístup do budoucna velkou hrozbou.

Ostatně, i v aktuálně běžícím příběhu Babiš jr. se premiér a jeho okolí chytlo problematických novinářských postupů a kauzu postupně úspěšně zpochybňuje (minimálně v očích a myslích probabišovské a prozemanovské části společnosti).

A když už píši o seznamácké redakci: Jindřich Šídlo se po letech čekání dočkal a stal se Osobností roku v anketě Křišťálová lupa – Ceny českého internetu. Výhru mu navíc osladila i další lupa pro jeho (a TV Seznam) satirický pořad Šťastné pondělí. Blahopřeji! Obě lupy jsou v těch správných rukou.

Autoři | Foto Seznam TV | Zdroj hlidacipes.org

Štítky Andrej Babiš, Krym, ANO, Čapí hnízdo, Seznam Zprávy, Protopopov, Andrej Babiš ml., Seznam.cz, Jakub Unger, Jindřich Šídlo

Ondřej Neumann: Přísně utajované Zvláštní vyšetřování  |  Blogy a komentáře  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.