Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Proč Miloš Zeman jmenoval Andreje Babiše premiérem právě nyní?

Tuto otázku si v posledních dnech jistě kladlo poměrně velké množství lidí. Opětovné a poměrně náhlé jmenování Babiše premiérem ještě před ukončením vnitrostranického referenda v ČSSD je poněkud zvláštním krokem prezidenta. Jaké pro to mohl mít důvody?

Jednou z možností je pokus zatlačit na členy ČSSD hlasující v referendu, to tvrdil například předseda ODS Fiala. Ti vidí, že Babiš stejně bude sestavovat vládu, tak buď hlasovat nepřijdou, nebo si řeknou, že lepší je být u toho. Je také možné, že Babiš prezidenta ujistil, že má zajištěnou podporu pro novou vládu i v případě, že by ČSSD nakonec účast ve vládě odmítla. Jelikož vládu jako celek bude možné stejně jmenovat až po referendu, tak motivací prezidenta nemůže být snaha zbavit se některých ministrů (například ministra spravedlnosti Pelikána).

PSALI JSME: Prezident Zeman jmenoval Babiše podruhé premiérem

Zeman se tímto krokem vzdává části svého vlivu na další směřování země, pokud by Babišova vláda opět nedostala důvěru od sněmovny, třetího premiéra by vybíral předseda sněmovny. S ohledem na fungování strany ANO 2011 a jednoznačnou stranickou hierarchii by jím však opět nejspíše byl Andrej Babiš.

Nelze samozřejmě také vyloučit nějakou širší zákulisní dohodu o rozdělení vlivu. Prezident by si například určitě přál, aby na svém místě zůstal ředitel ČEZ Beneš. Z dosavadního průběhu je jasně vidět, že Zeman a Babiš jsou schopni do jisté míry spolupracovat. Je otázkou, zdali tato spolupráce bude pokračovat i nadále. Dosud byla motivována tím, že se oba navzájem potřebovali pro prosazování svých zájmů. Pokud vláda dostane důvěru, tak se Babiš dostane do výrazně silnější pozice a nebude už Zemana tolik potřebovat. Hrad tak může zůstat odříznutý od aktuálního dění.

I pokud vláda vznikne, dá se ihned očekávat konflikt ohledně personálního obsazení ministerstva zahraničí. Zeman již dal najevo, že je pro něj navrhovaný kandidát Poche nepřijatelný. Prezident však podle ústavy ministry jmenuje na návrh premiéra, není však stanovena žádná lhůta. Rychlé jmenování Babiše tak může také být prostředkem, jak si zajistit pomoc premiéra v tomto boji.

Dohoda na nějakých základních parametrech budoucích vztahů mezi premiérem a prezidentem je poměrně pravděpodobná. Sice to nejsou žádní dobří přátelé, ale spojuje je jedna věc. Společní nepřátelé, respektive odpůrci, které oba dva pokládají za své nepřátele.

Autoři

Štítky Andrej Babiš, premiér, vláda, Miloš Zeman, ČSSD, referendum, Petr Fiala, ODS, ANO 2011, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOMENTÁŘ: Proč Miloš Zeman jmenoval Andreje Babiše premiérem právě nyní?  |  Blogy a komentáře  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.