Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

GLOSA: Růst nemovitostí zrychluje, trh je třeba doplnit

Podle údajů Českého statistického úřadu jsme v České republice svědky jednoho z nejdramatičtějších nárůstů cen domů a bytů za poslední dekádu. Jen v prvním čtvrtletí letošního roku ceny nemovitostí vzrostly o 12,8 %, což je nejvíce v celé Evropské unii (průměrný růst Evropské unie = 4,5 %). Nejrychleji – o více než 15 % - rostly ceny bytů. A další číslo pro dokreslení: mezi lety 2000 a 2015 stouply ceny bytů v České republice v průměru skoro o 140 %, ceny rodinných domů pak zhruba o 70 %.

Ceny reagují zejména na rychle rostoucí poptávku, která je motivována kombinací několika faktorů: snadnou dostupností úvěrů na 100 % zástavní nemovitosti, levnými penězi, ekonomickým růstem nebo také nízkou mobilitou pracovní síly. V Čechách je stále trendem nemovitost „vlastnit“ v místě bydliště a pracovního místa, což zejména v rychle se rozvíjejících regionech žene ceny nahoru. Vedle Prahy se jedná třeba o Královehradecký kraj nebo Moravskoslezský kraj (byty), u rodinných domů pak ceny nejrychleji rostou v Karlovarském kraji, Olomouckém kraji nebo Ústeckém kraji.

S očekávaným růstem úrokových sazeb si stále více domácností bude klást otázku, zda si budou moci dovolit vlastní bydlení. A to bude samozřejmě tahákem pro politiky, kteří svým voličům budou nabízet, co slib unese: v tom nejhorším případě státní půjčky, státní byty, státní rodinné domy a podobné nesmysly.

Ptáte se, co tedy s tím? Odpověď je jednoduchá: Nejlepším a nejlevnějším řešením je umožnit podnikatelům, aby mohli pružně reagovat na zvyšující se poptávku a trh účinně doplňovat nabídkou. To dnes není možné, neboť postavit velký developerský projekt je v lepším případě otázka nižšího řádu let. Chcete reagovat na dnešní trend na trhu nemovitostí? Připravte projekt a když to dobře půjde, za pět let jsou byty na trhu. Když budete mít smůlu, trefíte se třeba do probíhající recese, což váš podnikatelský záměr zcela rozboří...

Dobu, v níž je možné doplňovat nabídku na trh, je třeba rapidně zkrátit. Mluvím samozřejmě o nutnosti ještě více zjednodušit administrativní procesy související se stavebním řízením, udělováním stavebních povolení nebo projednáváním příslušné dokumentace na zastupitelstvech obcí a měst. Deprimované zóny, staré průmyslové areály a pozemky na okrajích měst čekají na rozvoj. To se někomu možná nemusí líbit, ale faktem je, že podnikatel dokáže nejlépe odhalit, zda lidé mají o bydlení zájem a kde lidé budou chtít bydlet. Když těmto subjektům umožníme, aby lidem nabízeli, co chtějí, nebudeme muset trh s nemovitostmi vůbec řešit. 

Autoři | Foto pxhere.com

Štítky nemovitost, Česko, Evropská unie, rodinný dům, Český statistický úřad, Praha, Královéhradecký kraj, Moravskoslezský kraj, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

GLOSA: Růst nemovitostí zrychluje, trh je třeba doplnit  |  Blogy a komentáře  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.