Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Co je to chytré město? Lepší komunikace, využití stávajících sítí i stop předraženým nesmyslům

Regionální redakce portálu ceskadrbna.cz provedly výzkum mezi politiky napříč tuzemskými krajskými městy. Novináři se ptali na zdánlivě jednoduchou otázku – co si představujete pod pojmem chytré město a jaké služby by mělo poskytovat? Průzkum ukázal zajímavou věc, a sice že koncept „chytré město“ nemá mezi politiky univerzální definici. Ve výčtu odpovědí nalezneme jak služby, které jsou spíše dokola omílaným marketingovým trikem, tak služby, které jsou skutečně užitečné a lze je nepochybně ocejchovat nálepkou „SMART“.

Z odpovědí je zřejmé, že koncept „chytré město“ nechává málokoho chladným. Politička či politik, kteří by se rozhodli ignorovat moderní technologie založené na internetu a jejich schopnost nahradit složité a transakčně nákladné řešení řešením levným, dostupným a efektivním, by se lusknutím prstu ocitl mimo hru. To je nadějné.

ČTĚTE TAKÉ: POLITICKÁ KORIDA: Co si představujete pod pojmem chytré město (Praha)?

Stejně nadějné je, že řada politiků přesně pochopila, o čem chytrá řešení jsou: chytré propojení existujících služeb, využití současného stavu poznání, tlak na řešení přes otevřené on-line platformy, snazší interakce s občany pomocí nástrojů, které běžně ke komunikaci používají, ať již se jedná o administrativu, identifikaci nebo platební řešení. Hlavně nevytvářet předražené blbosti (jako třeba Opencard) nebo kocourkovské nesmysly (jako je tisk elektronických formulářů a jejich zasílání poštou). Spíše chytře propojovat existující služby a řešení, které je možné stavět na stávající infrastruktuře.

ČTĚTE TAKÉ: POLITICKÁ KORIDA: Co si představujete pod pojmem chytré město (České Budějovice)? 

Tohle dává smysl! Copak byste stavěli nové dráty elektrického vedení vedle těch stávajících, které obslouží vše potřebné? Asi ne.

ČTĚTE TAKÉ: POLITICKÁ KORIDA: Co si představujete pod pojmem chytré město (Liberec)? 

Na druhou stranu se mezi takzvaná chytrá řešení dostávají i projekty, které mezi nimi nemají co dělat. Jsou to třeba projekty na takzvané chytré parkování. Příklad z Českých Budějovic: sčítací brány a zobrazování stavu parkovacích míst na informačních tabulích. Chytré? Ne, dávno překonaný koncept, který jen neefektivně stěhuje auta pohybující se po centru města z místa na místo a nereflektuje skutečný účel chytré dopravy – zlepšení celkové logistiky ve městě včetně předcházení zbytečným jízdám, zapojení digitálních (mobilních) technologií, možnost rezervace míst navázané na platební řešení, a tak dále. 

ČTĚTE TAKÉ: POLITICKÁ KORIDA: Co si představujete pod pojmem chytré město (Brno)?

Podobných na první pohled „sexy“, na druhý pohled pošetilých řešení se objevuje mnohem více: Chytrá pítka na vodu. Cože? Chytré lavičky v parku. Proč?

ČTĚTE TAKÉ: POLITICKÁ KORIDA: Co si představujete pod pojmem chytré město (Olomouc)?

Nejde totiž o to „natlačit do lidí“ chytrost za každou cenu. Měli bychom přijmout jako standard, že analogickým řešením odzvonilo, ale že nemusíme za veřejné peníze objevovat Ameriku. Podle průzkumu Českého statistického úřadu používá mobilní telefon 98 % populace starší 16 let, mezi seniory nad 65 let podíl atakuje 90 %. Počítač pravidelně používá téměř 80 % populace. Počet uživatelů internetu v roce 2015 poprvé překonal počet uživatelů počítače, a to díky mobilnímu internetu, který se raketově šíří. E-mail má osm z deseti Čechů. Elektronické bankovnictví používá 60 % uživatelů internetu. V peněžence má platební kartu téměř každý dospělý Čech, přičemž jsme světoví premianti v bezkontaktním placení. Platby platební kartou v obvyklých místech nákupu požaduje přes 80 % lidí. 

ČTĚTE TAKÉ: POLITICKÁ KORIDA: Co si představujete pod pojmem chytré město (Jihlava)?

A právě tohle jsou základy, na kterých je nutné stavět chytrá města budoucnosti. Otevřená a transparentní spolupráce veřejného a soukromého sektoru je jedinou možností, jak chytré technologie, které běžně používáme, dostat i do zkostnatělé státní správy. Držme politikům palce!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Internet, České Budějovice, Český statistický úřad, Praha, Amerika, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOMENTÁŘ: Co je to chytré město? Lepší komunikace, využití stávajících sítí i stop předraženým nesmyslům  |  Blogy a komentáře  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.